Hio terä jälleen teräväksi

Pensasleikkurin ahkera käyttö useaan eri vuodenaikaan jättää koneeseen aina jälkensä. Terä tylsyy ja leikkaa huonommin. Terän voi kuitenkin itse teroittaa huippukuntoon – joko käsivoimin tai koneen avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
7 euroa

Johdanto

Terän hampaat voi hyvin hioa niinkin, että terä on koneessa paikoillaan, mutta työ sujuu paljon helpommin, jos terän ensin irrottaa. Yleensä se on kiinni vain muutamalla ruuvilla. Jos konetta on tar-koitus purkaa enemmän, aina vaihteistoa ja hammaspyörää myöten, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten terä on asennettu. Piirrä kiinnityskoh-dista esimerkiksi paperille kaava.

Ennen kuin terä irrotetaan, se kannattaa puhdistaa kunnolla likaa ja ruostetta irrottavalla aineella. Poista pahin ruoste pienellä pyörivällä teräs- tai messinki-harjalla. Näin terä on hieman puhtaam-pi, kun sitä ryhdytään hiomaan.

ONGELMA:
Terä on kulunut ja likainen, joten se leikkaa hitaammin ja huonommin. Niinpä se pitää puhdistaa...

RATKAISU:
...ja hioa, esimerkiksi lattaviilalla, jotta siitä saadaan jälleen uudenveroinen.

Vie aikaa

Noin tunti

Hinta

Noin 7 €

Vaikeusaste

Tämä tehtävä sopii kaikille. Pensasleikkurin terää ei ole vaikea hioa.

Ohjeet

1

Irrota terä, jos mahdollista. Aseta ruuvit ”rivijärjestykseen”, jos ne ovat erilaisia. Katso myös, miten vaihde ja hammaspyörä on sijoitettu, jotta ne on helpompi koota myöhemmin.

2

Puhdista terä paloöljyllä. Aseta terä isolle muovikelmulle - terä sotkee aika lailla - ja voitele se huolella petroolilla sivel-timen avulla. Kuivaa kuivalla liinalla, kun petrooli on saanut vaikuttaa vähän aikaa.

3

Puhdista terä smirgelikankaalla. Pala hienoa smirgelikangasta (karkeus 400) viimeistelee terän pinnan ja tekee siitä puhtaan ja kiiltävän. Pyyhi petroolilla, jotta loput hiontapölyt saadaan pois.

4

Kiinnitä terä puristimella pöytään ja hio se joko viilalla tai koneella. Käytä molempia käsiä, kun hiot eteenpäin työnty-vin varovaisin vedoin. Pidä viilaa samassa kulmassa kuin terän leikkuukulma.

5

Voit hioa terän myös koneella. Pienestä, nopeatoimisesta hioma-laitteesta on tässä apua. Pieni pyöreä hiomakivi yltää kulmien pohjaan asti. Varo, ettei terä lämpene liikaa, kun hiot sitä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.