Testasimme
7 painepesuria:
- STIHL RE 110
- KÄRCHER K 5 FC FLEX
- BILTEMA HPC 120B
- MAKITA HW1200
- NILFISK E 145 EXTRA
- HUSQVARNA PW 350
- BOSCH AQT 45-14 X

STIHL RE 110
Paine: 110 BAR
Teho: 1700 W
Hinta: 300 EUROA

KÄRCHER K 5 FC FLEX
Paine: 145 BAR
Teho: 2100 W
Hinta: 350 EUROA

BILTEMA HPC 120B
Paine: 160 BAR
Teho: 2200 W
Hinta: 200 EUROA

MAKITA HW1200
Paine: 120 BAR
Teho: 1800 W
Hinta: 200 EUROA

NILFISK E 145 EXTRA
Paine: 145 BAR
Teho: 2100 W
Hinta: 350 EUROA

HUSQVARNA PW 350
Paine: 150 BAR
Teho: 2100 W
Hinta: 260 EUROA

BOSCH AQT 45-14 X
Paine: 140 BAR
Teho: 2100 W
Hinta: 300 EUROA
Painepesuria
Painepesuri on kätevä työkalu monissa arjen askareissa. Painepesuri sopii pihalaattojen puhdistamiseen, mutta sillä voi pestä myös mattoja ja suihkuttaa hilseilevän maalin irti talon seinästä.
Painepesurin kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, jos sillä pestään helposti kuluvia pintoja. Tämän testin koneissa on vähintään 110 barin paine, joka voi kuluttaa puupintoja tai auton maalia. On hyvä, jos painepesurin painetta voi säätää pienemmälle.
Oikein käytettynä painepesuri säästää aikaa ja voimia tavalliseen käsin pesemiseen verrattuna. Painepesureissa on kuitenkin isoja eroja. Tässä testissä mukana olevat koneet maksavat noin 200–350 euroa.
Testi osoitti, että valmistajien ilmoittamat paineluvut pitävät kutinsa. Koneen muotoilu vaikuttaa siihen, kuinka mukava sitä on käyttää.
Testissä
Valmistajien ilmoittamat tekniset tiedot eivät aina vastaa todellisuutta. Testasimme koneiden voimat, sillä tehokkuus on yksi painepesurin tärkeimmistä ominaisuuksista. Ammuimme vesisuihkulla styroksilevyyn ja katsoimme kellosta, kuinka kauan reiän tekeminen kesti.
Moneen painepesuriin kuuluu pieniä osia, jotka eivät saa joutua hukkaan. Arvioimme koneiden muotoilun, tarvikkeiden säilytystilat, letkut ja johdot.
Testasimme myös letkujen laadun. Letkut joutuvat kestämään kovaa painetta, joten ne voivat muuttua jäykiksi ja hankaliksi käyttää.
Lopuksi katsoimme, millaisia käteviä toimintoja eri malleissa on.

ARVOSANA
Yleisarvosana on voiman, muotoilun, letkun ja toimintojen painotettu keskiarvo.

VOIMA
Säädimme suihkut mahdollisimman koviksi ja väänsimme koneet täydelle teholle. Ammuimme suihkulla 20 senttiä paksua styroksilevyä ja mittasimme, kuinka nopeasti levyyn tuli reikä

LETKU
Letkun laatu vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka helppo se on rullata kelan ympärille. Testasimme kaikki letkut ja arvioimme niiden jäykkyyden. Myös letkun pituus vaikutti pisteisiin.

MUOTOILU
Muotoilupisteet jaettiin sen perusteella, voiko koneen kahvan taittaa alas, voikoletkun ja virtajohdon rullata kelalle ja onko pesurissa hyvät säilytyslokerot tarvikkeille.

TOIMINNOT
Keskityimme tärkeimpiin toimintoihin kuten siihen, voiko veteen sekoittaa saippuaa, voiko pesurin painetta säätää tarpeen mukaan ja voiko letkun rullata kelalle, jotta pesuri on helppo siirtää paikasta toiseen.
Tulokset

HUSQVARNA PW 350
260 euroa
BILTEMA HPC 120B
200 euroa
STIHL RE 110
300 euroa
KÄRCHER K 5 FC FLEX
350 euroa
MAKITA HW1200
200 euroa
NILFISK E 145 EXTRA
350 euroa
BOSCH AQT 45-14 X
300 euroa
Testivoittaja
Vahva ja hyväksi hiottu
HUSQVARNA PW 350
Husqvarnan painepesuri sai huippupisteet kolmesta testiosiosta. Laadukas ja vankka runko kätkee sisäänsä vahvan moottorin, joka sopii vaativaan työhön. Kovista tehoistaan huolimatta kone oli testin selvästi kevein malli.
Husqvarnan mallissa on käytännössä kaikki hyvän painepesurin ominaisuudet, ja koneen suunnittelussa on otettu huomioon pienimmätkin yksityiskohdat. Esimerkiksi koneen etupuolella on pieni ja kätevä koukku, joka pitää letkun pään irti maasta, ja koneen sivuilla olevat kahvat helpottavat virtajohdon kelaamista. Koneen takana on kätevät kotelot, jotka pitävät lisäsuuttimet tallessa. Hämmästyttävintä on, että kone painaa vain 13,2 kiloa. Pelkäsimme, että kevyt kone tuntuisi hauraalta, mutta se kestää käyttöä ja sitä on helppo siirrellä paikasta toiseen.
Painepesuri sijoittui kärkeen myös voimakokeessa. On vaikea kuvitella niin pinttynyttä likaa, ettei se lähtisi irti Husqvarnan painepesurilla.
Painepesurin ainoa huono puoli on 150 barin paine. Sitä ei voi säätää pienemmäksi, joten vesi suihkuaa välillä liian kovalla voimalla. Se tarkoittaa, että konetta pitää käyttää varovasti. Esimerkiksi auto kannattaa pestä askelta tai kahta tavallista kauempaa.
Kaiken kaikkiaan Husqvarnan painepesuri on ehdotonta huippuluokkaa, ja siitä on apua monissa töissä. Kone sopii hyvin myös vaativalle käyttäjälle.

Virtajohto kääritään koneen kyljessä olevien kahvojen ympärille. Ratkaisu on todella yksinkertainen, mutta se toimii kuten pitääkin

Joustava vesiletku on helppo rullata kelan ympärille. Kätevät metallikahvat pitävät letkun pään näkyvissä ja helpottavat sen löytämistä.

Hyvä muotoilu ja alas taitettava kahva helpottavat painepesurin säilyttämistä. Kätevän kokoinen painepesuri mahtuu pöydälle tai varaston hyllylle.
Hyvä ostos
Vahva ja halpa
BILTEMA HPS 120B on samanlainen kuin useimmat Bilteman koneet. Painepesurista on karsittu pois kaikki ylimääräinen, mutta sen tehossa ei ole mitään vikaa.
Bilteman painepesuri oli testin halvimpia, joten on aika vaikuttavaa, että se oli ainoa kone, jonka voimat vetivät vertoja testivoittajalle.
Painepesuri on kuitenkin niin halpa, että se näkyy muissa ominaisuuksissa. Kone vaikuttaa hauraalta valtavasta 24 kilon painostaan huolimatta. Pesuaineannostelija pitää ostaa erikseen. Koneessa oli testin kovin paine, mutta sitä ei voi pienentää. Bilteman pesurissa on letkukela. Se on hyvä ominaisuus, joka puuttuu monesta kalliimmasta mallista.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.