Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opi käyttämään maaliruiskua 5 minuutissa

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tässä pikaoppaassa käydään läpi maaliruiskun toiminnot, mihin töihin se sopii ja miten sitä käytetään.

ruiskumaalaus

Ruiskulla maalaaminen sujuu todella nopeasti sen jälkeen, kun ympäristö on suojattu kunnolla.

Maaliruiskun pikaopas

Ruiskulla maalaaminen vaati vielä muutama vuosi sitten pikkutarkkaa suojaamista. Siitä huolimatta ruiskut roiskivat maalia ympäriinsä niin, että sotkujen siivoamiseen saattoi kulua tuntikausia.

Ne ajat ovat onneksi ohi. Nykykaiset maaliruiskut eivät suihkuta maalia minne sattuu vaan suuntaavat suihkun tarkasti paineilman avulla. Se tarkoittaa, ettei ympäristöä tarvitse suojata yhtä perusteellisesti kuin ennen. Ulkona maaliruiskua voi käyttää kokonaan ilman suojausta.

Nykyaikaisen maaliruiskun puhdistaminen on helppoa. Ruiskun rakenne on niin yksinkertainen ja materiaalit niin hyviä, että ruiskun huuhteleminen sujuu nopeammin kuin pensselin peseminen. Maaliruisku sopii moneen tilanteeseen, eikä mikään estä sen käyttämistä ulkona!

Tämä pikaopas auttaa sinua valitsemaan mallin, joka sopii tarpeisiisi. Klikkaa linkkiä ja siirry eteenpäin jutussa.

Maaliruisku pähkinänkuoressa

Maaliruisku
 • 1. SÄILIÖN koko vaihtelee maaliruiskusta toiseen. Iso säiliö painaa enemmän, mutta sitä ei tarvitse täyttää vähän väliä. Säiliön irrottamisen pitää olla helppoa.
 • 2. SUUTIN ratkaisee, tuleeko maali ulos soikeana suihkuna vai tasaisena pysty- tai vaakasuihkuna.
 • 3. ILMANSÄÄDIN. Nappi säätelee, kuinka paksua tai juoksevaa maalisumu on. Mitä enemmän ilmaa, sitä kovempi paine ja ohuempi sumu.
 • 4. KÄYNNISTYS- JA SAMMUTUSNAPIN pitää olla suojassa maalilta ja helppo käyttää. Isoissa malleissa käyttönappi on polkimessa.
 • 5. KAHVAN pitää sopia hyvin käteen, ja siinä pitää olla helppokäyttöiset napit. Säiliöön menevässä putkessa pitää olla mutka, jotta ruiskulla voi maalata myös kattoja.
 • 6.MAALIN MÄÄRÄN SÄÄDIN on vain kalliissa malleissa. Sen avulla voi hienosäätää maalikerroksen paksuutta. Siitä on hyötyä, jos ruiskulla maalataan erilaisia pintoja kuten seiniä ja kalusteita erityyppisillä maaleilla.

Näin käytät maaliruiskua

Ruiskumaalaamisesta pitää tietää pari asiaa ennen työn aloittamista.

Maaliruiskun kanssa pitää käyttää ruiskumaalaamiseen tarkoitettua puunsuojausainetta. Öljyä, maalia ja kuullotetta voi yleensä käyttää sellaisenaan, mutta lakkamaalit pitää ohentaa. Aloita maalaaminen kokeilemalla suihkua esimerkiksi puulevyyn.

Aloita varsinainen maalaaminen vasta, kun maalisuihku näyttää sopivalta. Maalaa järjestyksessä, jotta märkää maalia ei leviä kuivuneen maalin päälle.

Isot pinnat kannattaa maalata sekä pysty- että vaakasuunnassa. Maalaa viimeinen kerros puun syiden suuntaisesti.

ruiskumaalaus

Puhdista pinnat huolellisesti
Yksi maaliruiskulla ja pensselillä maalaamisen suurimmista eroista liittyy maalattavan pinnan puhdistamiseen. Pensseli pyyhkii hämähäkinverkot ja roskat maaliin sekaan. Se ei ole hyvä asia, mutta roskat ei näy valmiista pinnasta. Maaliruiskun sumu sen sijaan tarttuu ensimmäiseen esteeseen. Se tarkoittaa, ettei maalattavalla pinnalla saa olla mitään ylimääräistä.

ruiskumaalaus

Säädä ruiskun painetta
Nykyaikaisen maaliruiskun suihkun muotoa ja maalin määrää on helppo säätää. Pystyrima-aidan maalaamiseen kannattaa käyttää soikeaa ja vaakasuoraa suihkua, jotta mahdollisimman suuri osa maalista osuu aitaan eikä leviä mihin sattuu.

ruiskumaalaus

Maalaa sopivalta etäisyydeltä
Maalin leviämistä säädellään paitsi suihkun muodolla, myös pitämällä maaliruisku sopivalla etäisyydellä maalattavasta pinnasta. Mitä kauempana ruisku on, sitä laajemmalle maali leviää. 20–30 senttiä on yleensä sopiva välimatka. Liikuta ruiskua tasaisin liikkein puun syiden suuntaisesti. Isot pinnat voi maalata sekä pystyettä vaakasuunnassa.

ruiskumaalaus

Suojaa paikat tarpeeksi hyvin
Maaliruiskun sumu on helppo kohdistaa oikeaan paikkaan, mutta maalia menee aina myös maalattavan pinnan ohi. Ulkona se ei yleensä haittaa, mutta jos naapurin auto on maalattavan aidan toisella puolella, maalisumu pitää pysäyttää esimerkiksi puulevyllä. Seinät voi suojata tavalliseen tapaan suojapahvilla.

ruiskumaalaus

Puhdista ruisku käytön jälkeen
Maaliruiskun rakenne on varsin yksinkertainen. Osat on helppo irrottaa toisistaan heti käytön jälkeen, kun maali ei ole ehtinyt kuivua. Ruiskun puhdistaminen on itse asiassa nopeampaa kuin pensselin peseminen. Kaada vettä sankoon ja pese osat perusteellisesti harjan avulla.

Pese ruiskun suutin erityisen huolellisesti.

3 TAVALLISTA MAALIRUISKULLA TEHTÄVÄÄ TYÖTÄ

ruiskumaalaus

PANEELIKATOT
Maaliruisku levittää pontteihin ja pinnoille peittävän kerroksen yhdellä kerralla.

ruiskumaalaus

OVET JA KALUSTEOVET
Monta ohutta maalikerrosta tekee pinnasta siistin ja tyylikkään.

ruiskumaalaus

AIDAT JA SEINÄT
Maaliruiskulla voi maalata nopeasti myös isot ponttilautapinnat.

Muita tavallisia maaliruiskulla tehtäviä töitä

Alla on lisää esimerkkejä töistä, joihin kannattaa käyttää maaliruiskua telan sijaan.

 • Pihakalusteet Pihakalusteet on suunniteltu siten, että vesi pääsee valumaan niiden läpi. Se tarkoittaa, että kalusteissa on paljon pieniä rakoja, joita on vaikea maalata pensselillä. Maaliruisku sen sijaan sopii pihakalusteiden maalaamiseen erinomaisesti.
 • Aita Aita on iso pinta, jossa on eri tasossa olevia lautoja ja tolppia sekä niiden välisiä rakoja. Maaliruisku sumuttaa kaikki pinnat kerralla, joten sillä on helpompi ja nopeampi maalata kuin telalla tai pensselillä.
 • Pystyrima-aita Pystyrima-aidassa on paljon kapeita rakoja ja hankalasti maalattavia reunoja. Rimoissa voi olla myös koristesahauksia, jotka hidastavat maalaamista. Myös aidan tolpat ja vaakalaudat pitää maalata, joten aidan maalaaminen sujuu paljon nopeammin ruiskulla kuin pensselillä.
 • Ovet ja portit Ovissa ja porteissa usein erilaisia pysty-, vaaka- tai vinorimoja. Pensselillä maalaminen aiheuttaa valumajälkiä, ja rimoihin jää helposti pälviä. Ruiskulla maalaaminen on nopeaa, helppoa ja tehokasta.
 • Räystäät Otsalautojen ja räystäspohjalautojen maalaaminen sujuu maaliruiskulla helposti. Paikkoja ei tarvitse suojata kovin paljon, eikä maali leviä helposti väärään paikkaan.
 • Julkisivut Puutalon seinässä on yleensä lomalaudoitus tai paneelit. Molemmissa on paljon uria ja syvennyksiä, joita on hidasta maalata pensselillä. Isot pinnat on helppo maalata maaliruiskulla. Toisaalta maaliruiskun kanssa pitää käyttää aikaa ovien ja ikkunoiden suojaamiseen.

ERILAISIA MAALIRUISKUJA

Maaliruisku

VERKKOVIRRALLA TOIMIVA Suurin osa maaliruiskuista toimii verkkovirralla. Valikoima on laaja, mutta maaliruiskujen hinnat ja laatu vaihtelevat laidasta laitaan.

Maaliruisku

AKULLA TOIMIVA Markkinoilla on yhä enemmän akulla toimivia maaliruiskuja. Akkumaaliruiskut ovat edelleen suhteellisen kalliita verkkovirralla toimiviin verrattuna.

Maaliruisku

PAINEILMALLA TOIMIVA Paineilmalla toimiva maaliruisku tekee siistiä ja tasaista jälkeä. Ammattilaiset käyttävät yleensä paineilmaruiskua. Siihen tarvitaan 50 litran kompressori.

FIKSUT TOIMINNOT

Maaliruisku

Helposti täytettävä säiliö. Black+Deckerin maaliruiskun säiliöön lisätään maalia sivukannen kautta. Se tarkoittaa, ettei säiliötä tarvitse irrottaa maalin lisäämistä varten. Se on fiksua!

Maaliruisku

Ketterä kompressori. Maaliruiskun kompressori ei ole kovin painava, joten sitä on helppo nostella. Renkaista on kuitenkin hyötyä, sillä niiden ansiosta konetta voi vetää perässä. Se helpottaa liikkumista.

Maaliruisku

Letkukela. Verkkovirralla toimivissa malleissa voi olla jopa neljä metriä pitkä letku. Letkun kanssa on helpompi tulla toimeen, jos sen voi kääriä koneen ympärille kuten Earlex HV3900 -mallissa.

Maaliruisku

Ripustuskoukku. Koneen päällä oleva ripustuskoukku on todella kätevä, sillä maaliruiskun voi ripustaa siitä esimerkiksi tikkaille.

MAALIRUISKU: 3 HINTATASOA

Maaliruisku

KALLIS
Kätevä, johdoton ja paras vaihtoehto kevyeen työhön.

 • Jännite: 18 V
 • Säiliö: 1 000 ml
 • Paino akun kanssa säiliö täynnä: 3,5 kg
 • Hinta: noin 250 euroa 1,5 Ah akun ja laturin kanssa. Pelkkä kone maksaa noin 120 euroa.

RYOBI P620 18V ONE+

Maaliruisku

VÄLIMALLI
Sotkee vain vähän ja toimii myös ohentamattomalla maalilla.

 • Moottorin teho: 1 200 w
 • Säiliö: 1 000 ml
 • Letkun pituus: 4 metriä
 • Johdon pituus: 2,15 metriä
 • Paino säiliö täynnä: 5,2 kg
 • Hinta: noin 200 euroa

BOSCH PFS 5000 E

Maaliruisku

HALPA
Helppo käyttää ja tekee hyvää jälkeä. Hyvä ostos hintaansa verrattuna.

 • Moottorin teho: 650 w
 • Säiliö: 800 ml
 • Letkun pituus: 1,8 metriä
 • Johdon pituus: 2 metriä
 • Paino säiliö täynnä: 2,9 kg
 • Hinta: alle 80 euroa.

BILTEMA ES 650

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin