Maaliruisku: Ruiskulla maalaaminen sujuu todella nopeasti sen jälkeen, kun ympäristö on suojattu kunnolla.

Ruiskulla maalaaminen sujuu todella nopeasti sen jälkeen, kun ympäristö on suojattu kunnolla.

Maaliruiskun pikaopas

Ruiskulla maalaaminen vaati vielä muutama vuosi sitten pikkutarkkaa suojaamista. Siitä huolimatta ruiskut roiskivat maalia ympäriinsä niin, että sotkujen siivoamiseen saattoi kulua tuntikausia.

Ne ajat ovat onneksi ohi. Nykykaiset maaliruiskut eivät suihkuta maalia minne sattuu vaan suuntaavat suihkun tarkasti paineilman avulla. Se tarkoittaa, ettei ympäristöä tarvitse suojata yhtä perusteellisesti kuin ennen. Ulkona maaliruiskua voi käyttää kokonaan ilman suojausta.

Nykyaikaisen maaliruiskun puhdistaminen on helppoa. Ruiskun rakenne on niin yksinkertainen ja materiaalit niin hyviä, että ruiskun huuhteleminen sujuu nopeammin kuin pensselin peseminen. Maaliruisku sopii moneen tilanteeseen, eikä mikään estä sen käyttämistä ulkona!

Tämä pikaopas auttaa sinua valitsemaan mallin, joka sopii tarpeisiisi. Klikkaa linkkiä ja siirry eteenpäin jutussa.

Maaliruisku pähkinänkuoressa

Maaliruisku: Näin helppoa se on

1. SÄILIÖN koko vaihtelee maaliruiskusta toiseen. Iso säiliö painaa enemmän, mutta sitä ei tarvitse täyttää vähän väliä. Säiliön irrottamisen pitää olla helppoa.

2. SUUTIN ratkaisee, tuleeko maali ulos soikeana suihkuna vai tasaisena pysty- tai vaakasuihkuna.

3. ILMANSÄÄDIN. Nappi säätelee, kuinka paksua tai juoksevaa maalisumu on. Mitä enemmän ilmaa, sitä kovempi paine ja ohuempi sumu.

4. KÄYNNISTYS- JA SAMMUTUSNAPIN pitää olla suojassa maalilta ja helppo käyttää. Isoissa malleissa käyttönappi on polkimessa.

5. KAHVAN pitää sopia hyvin käteen, ja siinä pitää olla helppokäyttöiset napit. Säiliöön menevässä putkessa pitää olla mutka, jotta ruiskulla voi maalata myös kattoja.

6.MAALIN MÄÄRÄN SÄÄDIN on vain kalliissa malleissa. Sen avulla voi hienosäätää maalikerroksen paksuutta. Siitä on hyötyä, jos ruiskulla maalataan erilaisia pintoja kuten seiniä ja kalusteita erityyppisillä maaleilla.

Näin käytät maaliruiskua

Ruiskumaalaamisesta pitää tietää pari asiaa ennen työn aloittamista.

Maaliruiskun kanssa pitää käyttää ruiskumaalaamiseen tarkoitettua puunsuojausainetta. Öljyä, maalia ja kuullotetta voi yleensä käyttää sellaisenaan, mutta lakkamaalit pitää ohentaa. Aloita maalaaminen kokeilemalla suihkua esimerkiksi puulevyyn.

Aloita varsinainen maalaaminen vasta, kun maalisuihku näyttää sopivalta. Maalaa järjestyksessä, jotta märkää maalia ei leviä kuivuneen maalin päälle.

Isot pinnat kannattaa maalata sekä pysty- että vaakasuunnassa. Maalaa viimeinen kerros puun syiden suuntaisesti.

Muita tavallisia maaliruiskulla tehtäviä töitä

Alla on lisää esimerkkejä töistä, joihin kannattaa käyttää maaliruiskua telan sijaan.

Pihakalusteet

Pihakalusteet on suunniteltu siten, että vesi pääsee valumaan niiden läpi. Se tarkoittaa, että kalusteissa on paljon pieniä rakoja, joita on vaikea maalata pensselillä. Maaliruisku sen sijaan sopii pihakalusteiden maalaamiseen erinomaisesti.

  • Aita Aita on iso pinta, jossa on eri tasossa olevia lautoja ja tolppia sekä niiden välisiä rakoja. Maaliruisku sumuttaa kaikki pinnat kerralla, joten sillä on helpompi ja nopeampi maalata kuin telalla tai pensselillä.

  • Pystyrima-aita Pystyrima-aidassa on paljon kapeita rakoja ja hankalasti maalattavia reunoja. Rimoissa voi olla myös koristesahauksia, jotka hidastavat maalaamista. Myös aidan tolpat ja vaakalaudat pitää maalata, joten aidan maalaaminen sujuu paljon nopeammin ruiskulla kuin pensselillä.

  • Ovet ja portit Ovissa ja porteissa usein erilaisia pysty-, vaaka- tai vinorimoja. Pensselillä maalaminen aiheuttaa valumajälkiä, ja rimoihin jää helposti pälviä. Ruiskulla maalaaminen on nopeaa, helppoa ja tehokasta.

  • Räystäät Otsalautojen ja räystäspohjalautojen maalaaminen sujuu maaliruiskulla helposti. Paikkoja ei tarvitse suojata kovin paljon, eikä maali leviä helposti väärään paikkaan.

  • Julkisivut Puutalon seinässä on yleensä lomalaudoitus tai paneelit. Molemmissa on paljon uria ja syvennyksiä, joita on hidasta maalata pensselillä. Isot pinnat on helppo maalata maaliruiskulla. Toisaalta maaliruiskun kanssa pitää käyttää aikaa ovien ja ikkunoiden suojaamiseen.