Lähes mitä tahansa materiaalia, joka on hieman kovempaa kuin ranskanlaipä, voi muotoilla ja kiillottaa viilalla. Jotta työvauhti pysyy tehokkaana ja jotta voit olla tyytyväinen lopputulokseen, tarvitset sopivan viilan kutakin tehtävää varten.

On helppo huomata, että jotkin viilat ovat toisia karkeampia ja että viilojen terien pinnat ja kaaret ovat keskenään erilaisia, mutta eroa on myös erilaisissa pintakuvioissa. Jokainen viila sopii parhaiten vain tiettyyn materiaaliin. Nyt kerromme tästä aiheesta lisää.

Kolme viilaa riittää tavallisimpiin töihin

Vaikka erilaisia viiloja on paljon, selviät yleensä kahdella tai kolmella tavallisen verstasviilan hienoudella. Lattaviilalle ja kaarevalle profiilille tulee usein käyttöä, mutta jos ostat sarjan karkeusasteeltaan erilaisia viiloja, joiden terät ovat toiselta puolelta suoria ja toiselta kaarevia, selviät yleensä arkisista töistä.

Jos haluat viilata hieman ammattimaisemmin puuta, muovia tai alumiinia, teroittaa ruohonleikkurin terän tai kiillottaa autonosan ennen lakkausta, sinun kannattaa hankkia erikoisviiloja. Voit lukea myös näistä näiltä sivuilta.