11 kaunista terassiyksityiskohtaa, jotka voit tehdä itse

Leveät portaat, tyylikkäät kaiteet ja koristeelliset pinnat tekevät terassistasi persoonallisen ja yllätyksellisen. Nyt saat nipun vinkkejä, joilla saat siististä mutta tuikitavallisesta terassistasi ainutlaatuisen ja hyvin näyttävän terassin.

Johdanto

Usein kyse on pienistä yksityiskohdista – niistä, jotka erottavat parhaat terassit muista, saavat vieraat ihastelemaan ja terassin rakentajan tuntemaan iloa ja ylpeyttä aina terassin nähdessään.

Tylsästä terassista näyttävä terassi

Yksityiskohtana voivat olla ruuvit, jotka on katettu terassilaudoitusta vaaleammilla puutulpilla. Tai se, että osa terassista on asennettu askelta korkeammalle.

Pienillä yksityiskohdilla on suuri merkitys, joten niihin kannattaa paneutua terassia rakennettaessa. Siistin terassin ja tukevan rungon teko vaatii joka tapauksessa monta työpäivää, joten on hyvä muistaa, että esim. sijoittamalla pienet lamput oikein tai valitsemalla kaiteisiin hienostuneen materiaalin teet terassistasi varmasti yksilöllisen ja hyvännäköisen.

Lue lisää: Puuterassi

Terrassivinkkejä maailmalta

Katselimme ja keräsimme terasseista tietoa ympäri maailmaa ja löysimme paljon yksityiskohtia, jotka tuovat persoonallista särmää.

Seuraavilta sivuilta löydät vinkkejä ja apua ratkaisujen toteuttamiseen. Enää tarvitset idean!

LUE LISÄÄ: Tämä pitää tietää terassin kaiteen rakentamisesta

1. Kaitet Kaide lisää turvallisuutta ja suojaa tuulelta. Hyvännäköisistä kaiteista voi helposti tehdä koko terassia personoivan yksityiskohdan.

2. Katos tekee terassista huoneen ja mahdollistaa terassin käytön pidemmälle syksyyn. Katokseksi käyvät vaikkapa varjostavat lehtipuut tai tiiviimpi kangas, joka pitää sateen poissa terassilta.

3. Kiinteät kalusteet erottavat terassisi muista, ja koska myös rakenteet ja pinnat on tehty puusta, kalusteiden rakentaminen sujuu ongelmitta.

4. Kynnys ja portatt yhdistävät terassin taloon ja pihaan. Terassia voi toki käyttää moneen muuhunkin. Perustarkoituksensa lisäksi portaat luovat yhdenmukaisuutta.

5. Kaarevat kaitet ja muodot ovat mainioita ratkaisuja. Sisätiloissa käytäntö usein sanelee ratkaisut, mutta terassilla voi päästää mielikuvituksen valloilleen.

6. Tulisijasta tai grillistä tulee kesäiltaisin koko perheen keskipiste.

7. Valaistus voi virittää terassin täysin uuteen tunnelmaan illan tullen. Käytä uusia valonlähteitä luovasti.

8. Pala luontoa katkaisee säännönmukaiset pinnat – puu, kallio tai vesilähde vahvistavat pihan ja talon yhteenkuuluvuutta.

9. Eriväriset puutilpat voivat olla juuri se yksityiskohta, joka tekee tavanomaisesta terassista hyvin näyttävän.

10. Kuviot ja kentät tuovat vaihtelua pintaan. Niiden avulla voi myös ohjata katseita haluttuun suuntaan.

11. Eritasoiset pinnat jakavat terassin pienempiin osiin ja tekevät siitä välittömästi paljon elävämmän näköisen.

Ohjeet

01
Eritasoisia pintoja 2 Vaihe

Kun terassiin työstää erikorkuisia pintoja, siihen syntyy pienempiä tiloja.

Jos pihasi on tilava, voit rakentaa terassisi eri tasoihin.

Se voi myö-täillä viistoa maastoa, mutta siihen voi myös työstää useita eritasoisia pintoja rytmiä lisäämään silloin, kun maasto on hyvin tasaista. Lisäksi eri tasoilla voidaan välttää lautojen jat-kaminen pituussuunnassa, mikä itse asiassa helpottaa rakentamista.

Kun terassin aikoo jakaa pie-nempiin osiin, tarvitaan suunnitelma siitä, mihin kutakin tilaa on tarkoitus käyttää. Lisäksi on varmistettava, että pöydälle ja sen ympärillä oleville istumapaikoille jää tarpeeksi tilaa.

Kun terassin rakentaa eri tasoihin, tasojen väliset nousut on mukava kattaa samoilla terassilaudoilla. Tämän vuoksi nousun mitaksi kannattaa ottaa yksi tai useampi lautaleveys ja tarvittavan raon koko. Yhden tai kahden laudan tasoero tuo jo uutta ilmettä, ja jos vaikutusta haluaa kasvattaa lisää, voi joutua harkitsemaan sekä portaita että kaiteita.

02
Valaistus 3 Vaihe

Terassin valot ovat paljon muutakin kuin käytännöllinen välttämättömyys. Kun pimeys laskeutuu, valot voivat luoda täysin uutta ilmettä. Valo luo tiloja, koros-taa yksityskohtia, tuo tunnelmaa ja ohjaa kulkua ja katsetta. Terassin saa nostettua pimeydestä esiin tehokkailla muutaman watin LED-valoilla. Vähän virtaa kuluttavat lamput on yleensä koottu sarjaksi, jonka voi itse asentaa ja liittää ulkopistorasiaan.

Pienet lamput korostavat terassin kaarteita ja tasoeroja.

Lamput valaisevat terassin reunoja ja kynnystä.

Valot ohjaavat tietä ja auttavat kulkijaa kulkemaan portaat tur­ vallisesti ylös ja alas.

03
Kuviot ja kentät 3 Vaihe

Terassilaudat asennetaan pienin lautaraoin, jotta ne pysyvät kuivina. Tämän ansiosta terassi on helppo jakaa koristeellisiin kenttiin.

Sen sijaan, että terassilaudoista työstetään yksi yhtenäinen pinta ja lautojen saumoista mahdollisimman huomaamattomat, terassin voi jakaa useampiin kenttiin. Sen voi yhdistää suoraan alla olevaan rakenteeseen muodon tai lautapituuden mukaan, tai sen voi jakaa selvästi erilaisiin kenttiin koristesyistä.

Terassin taustasta riippumatta terassiin voi luoda lukuisia erilaisia kuvioita, jotka tekevät siitä omaleimaisen. Ratkaisuna voi olla polku, joka johtaa tiettyyn suuntaan tai nauha, joka ohjaa katseen kauniiseen näköalaan.

Kun jaat terassin kenttiin, voit hyödyntää tekniikkaa, jossa kentät sahataan yhdellä yhteisellä viillolla. Voit merkitä kenttiä poikkilaudoilla tai jättää ne sinälleen, kunhan muistat, että puulle pitäisi jättää 5-6 mm ilmaa liitoskohdissa.

Yhden kentän laudat kiinnitetään ylipitkinä. Ensimmäisessä kentässä ne saavat työntyä mo lemmista sivuista ulos, seuraavien kent tien etäisyys naa purikenttään säilyy välikkeillä.

Kentän kaikkien lautojen päät sahataan yhdellä viillolla, jossa sahaa ohjataan kiskolla tai laudalla - tai pyöreällä kaavalla, jos kenttä on tarkoitus pyöristää.

Irtisahattujen pa lojen kulma on usein sellainen, et tä ne voidaan asentaa seuraavaan kenttään välikkeineen. Laudat sahataan jälleen toisesta sivusta pitkällä viillolla.

04
Kiinteät kalusteet 1 Vaihe

Jos haluat rikkoa terassin yhdenmukaisen pinnan, on monta mahdollisuutta antaa kalusteiden rakentua terassista ja toimia osana kiinteää rakennetta.

Ratkaisuna voi olla kätevä kiinteä säilytystila, joka on samalla istuin tai kiinteä pöytä irtotuoleineen, kiinteä tuoli, jolta on terassin parhaat näkymät tai korkeaselkäinen penkki, joka toimii terassin kaiteena ja suojaaitana.

Terassilaudoitukseen käytetyistä laudoista voi hyvin jatkaa rakentamista. Jos aiot verhoilla myös kalusteen sivut, kalusteet on hyvin helppo rakentaa terassin alla olevan rungon varaan ja luoda näin upea, rakenteellisesti täysin tuettu kalusteratkaisu.

Penkin alapuolen rakenne kiinnite tään tässä terassin runkoon. Rakenne toimii alustana sekä istuimelle että selkänojalle ja kaikkien sivujen verhoilulle, jotta rakenne ei jää näkyviin. Istuimen alla olevasta tilasta voi tehdä niin suuren, että se toimii säilytystilana, kun istuin on nostettu ylös.

05
Tulisija 2 Vaihe

Tulisija tai grilli on olennainen osa terassielämää. Tuli luo tunnelmaa. Terassilla istutaan lämpiminä iltapäivinä, ja kun sää on koleampi, tulisija vetää puoleeensa. Hieman suun nittelemalla tulisijasta voi tulla tärkeä osa terassin pesoonallisuutta. Tulenkestävät materiaalit kuten metalli ja ki vi näyttävät upealta osana puupintaa.

Litteät kivet on pinottu pääl lekkäin ja laastia on käytetty kivien sito miseeen ja puurakenteen suojaamiseen.

Pöytä ja betonista valetun tuli sijan ja grillin yhdistelmä. Näin puuterassi ei altistu palovaaralle.

06
Tulpat vastaväreistä 1 Vaihe

Joskus terassin erikoinen tyyli tai persoonallisuus voi syntyä hyvin pienistä yksityiskohdista, kuten ruuvinkantojen peittämisestä puutulpilla, jotka ovat selvästi erivärisiä kuin terassilaudat.

Tulppien ensisijainen tarkoitus on var mistaa terassin pitkäikäisyys. Näkyvät ruuvinkannat ovat aina hauras kohta puupinnalla. Niihin kerääntyy helposti vettä, jos ruuvi on upotettu hieman syvemmälle, ja tällöin puu imee kosteutta. Upottamalla ruuvit ja liimaamalla niiden päälle puutulpat voit ehkäistä vaurioherkkiä kohtia.

Tämä käy yleensä hyvin huomaamattomasti käyttämällä terassilautojen kanssa samasta puulajista tehtyjä tulppia. Jos sahaat tulpat jostakin toisesta puulajista, ne toimivat myös upeina koristeina.

Poraa tulpat oksaporalla puusta, joka on erisävyinen kuin terassilaudat:

  1. Poraa tulpalle reikä.
  2. Poraa ruuville reikä.
  3. Kiinnitä lauta.
  4. Liimaa tulppa.
  5. Katkaise ja hio tulppa pinnan tasoon.

07
Katos 3 Vaihe

Katos voi näyttää todella hyvältä ja se lisää terassin käyttöaikaa useilla tunneilla päivässä.

Köynnöskasvien rehevöittämä pergola, tarpeen tullen esiin nostettu purje tai puolikatos - erilaiset katokset ja katteet voivat lisätä terassin käyttöaikaa useilla tunneilla, sillä ne varjostavat keskipäivän kuumuudessa, suojaavat sateelta ja säilyttävät lämmön auringon laskiessa. Kuvissa näet purjekankaan, joka on ripustettu terassin päälle asennetuista vaijereista.

1

Purje leikataan, ommellaan ja varustetaan renkailla. Suorakulmainen kangas ripustetaan yhdensuuntaisten vaijerien varaan niin, että se on helppo vetää esiin ja työntää sivuun tarpeen mukaan.

2

Terassin päällysrakenteeseen kiinnitetään helat, joiden väliin teräsvaijerit kiristetään tiukalle.

3

Purje on nyt helppo ja nopea vetää terassin ylle tai työntää sivuun.

08
Kaarevat reunat ja kaiteet 3 Vaihe

Terassilaudoitus sallii hieman leikittelyä, koska sen perusrakenne on niin yksinkertainen.

Tiukan suorakulmainen terassi on toki hieno, mutta terassi saa täysin oman ilmeen, kun sen reunat saavat hiukan kaartua. Suorista kulmista ja suorista reunoista pääsee helposti eroon asentamalla terassin tavalliseen tapaan ja sahaamalla lautojen päät niin, että ne muodostavat kulmia tai kaarteita. Tämä on helppo tehdä, sillä terassin rungon ei tarvitse myötäillä reunalinjaa orjallisesti, ja voit hyödyntää tätä tekniikkaa asentamalla terassilaudat ylipitkinä ja sahaamalla ne pyörösahalla yhdellä pitkällä viillolla suoraa tai kaarevaa kaavaa pitkin.

Jos haluat terassiisi lisää muotoa, voit jakaa sen pienempiin kenttiin. Tämä voi olla tarpeen, jotta terassiin ei tarvitse käyttää hentoja, ohuita puukappaleita. Kaarevan kaavan voi luoda näin, kuten teemme tässä kuvan upeassa pyöreässä, 24-kulmaisessa terassissa.

Usein muotojen rakentaminen sujuu paljon yksiviivaisemmin kuin mitä valmiiden terassien erikoisista muodoista voi päätellä. Terassin run koa ei näy, joten sitä ei tarvitse asentaa siististi. Sen tehtävänä on tarjota tarpeeksi tukea laudoille ja siistiin kuvioon kiinnitetyille ruuveille.

1

Puuterassin alle on lähes aina helpointa rakentaa kaksitasoinen runko. Ensimmäinen taso kiilataan tai ruuvataan niin, et tä se on samassa tasossa, jotta monien pitkien palkkien asennus sujuu ongelmitta.

2

Palkit asennetaan ensimmäisen tason pääl le. Ne eivät näytä kauniilta, mutta ne tukevat lautoja 60 cm:n välein ja vielä tiiviimmin lautojen päädyssä. Rakenne mahdollistaa myös ruuvien sijoittamisen siistiin kuvioon.

3

24-kulmaisen terassin alle tuleva palkisto rakennetaan niin, että kapeiden kenttien lyhyet laudat osuvat kaikki palkeille ja myös uloimman ympyrän laudoille on tukea keskikohdassa.

09
Kynnys ja portaat 4 Vaihe

Usein terassille tarvitaan portaat käytännön syistä, mutta ne antavat myös oman persoonallisen lisänsä. Vaikka portaat yleensä vain yhdistävät terassin taloon ja pihaan, niillä on usein täysin ratkaiseva merkitys terassin kokonaisilmeelle.

Portaita ei siis tule tarkastella vain käytännön ratkaisuna, ja kynnystä voi käyttää myös muuna kuin vain sisääntuloväylänä. Portaista kannattaa tehdä niin leveät, että niille mahtuu istumaan, ja jatkaa niitä koko sivun pituu delta, jolloin voidaan unohtaa kaiteet ja teras-sista tulee osa pihaa.

1

Portaat on usein helppo rakentaa. Kiinnitämme ensin kannattimet palkkien päälle alimman askelman alle.

2

Suoraan alimpien askelmien palkkien päälle kiinnitetään lankunpaloista korotukset halut tuun askelmakorkeuteen.

3

Tukiaskelma katetaan terassilaudalla. Askelma voi olla hieman lautaa korkeampi, jotta ilmarakoa jää riittävästi.

4

Askelmat kiinnitetään - näin helposti työ sujuu. Vältämme jiiriliitoksia, jotka aukeavat helposti puun kuivuessa.

10
Kappale luontoa 3 Vaihe

Koko terassin ideana on luoda puhdas, siisti pinta ulos luontoon. Voi kuitenkin olla vapauttavaa, jos luonto saa tunkeutua osaksi terassia. Kyseessä voi olla puu, joka työntyy terassin läpi, tai kallio, joka katkaisee laudoituksen reunan tai pieni lammikko, jossa voi huljutella sormiaan turvallisella terassilla loikoillen. Näin pihalle avautuu mahdollisuuksia rakentaa terassi sinne, min ne sitä ei muutoin tulisi rakennettua, koska pihan kauneinta puuta ei haluta kaataa.

Puu on tämän pyöreän terassin keskipiste.

Kirvesmiehet ovat lähes tulkoon kääntäneet asiat päälael leen ja ”upot ta neet” terassin osaksi luontoa.

Kun kallion paikkaa ei voi vaihtaa, voit rauhassa rakentaa terassin sen ympärille.

11
Kaiteet 3 Vaihe

Kaiteet ehkäisevät onnettomuuksia ja antavat terassille luonnetta.

Kaiteille on tarvetta monella terassilla: ne estävät reunan yli putoamista ja loukkaantumisia. Kaide voi kuitenkin olla paljon muutakin kuin vain turvallisuustekijä. Usein juuri kaide määrittelee terassin ilmeen, riippumatta siitä, onko te rassiin valittu hennot teräskaiteet upein käsijohtein, perinteinen pohjoismainen ristikkokuvioinen puukaide vai aita, joka tarjoaa suojaa tuulelta ja uteliailta katseilta.

KAITEET Kaide lisää turvallisuutta ja suojaa tuulelta. Hyvännäköisistä kaiteista voi helposti tehdä koko terassia personoivan yksityiskohdan.

1

Uloimpaan terassilautaan on tehty aukkoja kaidetolpille, jotta ne voidaan pultata kiinni alla oleviin palkkeihin.

2

Tolpat työnnetään terassilaudan läpi, kiinnitetään tukevasti ja katkaistaan mittaan.

3

Tolppien päälle kiinnitetään käsijohde. Ruuvit upotetaan ja katetaan puutulpilla. Näin helppoa se on.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Terassi