Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tämä pitää tietää terassin kaiteen rakentamisesta

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kaiteen rakentamisessa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Kaiteen pitää olla turvallinen ja näyttää hyvältä.

Tämä pitää tietää terassin kaiteen rakentamisesta

Kaide rakennetaan ensisijaisesti turvallisuussyistä, jotta kukaan ei putoa terassilta vahingossa.

Kaide turvallisuuden vuoksi

Terassin tai kellarin portaiden kaide rakennetaan ensisijaisesti turvallisuuden vuoksi estämään putoamisia. Ennen kaiteen rakentamista kannattaa miettiä tarkasti, kuinka paljon sen pitää suojata. Haluatko kaiteen, joka suojaa terassia säältä, vai pitääkö kaiteen läpi nähdä mahdollisimman hyvin?

Kaiteen ei tarvitse olla ruman näköinen. Kaide voi täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset ja näyttää silti hyvältä. Jutun loppupuolella esitellään erilaisia terassin kaiteita.

Terassin kaiteen materiaalit

Terassin kaiteen voi tehdä monesta materiaalista. Terassin kaiteet tehdään yleensä puusta, mutta terassille voi tehdä myös lasikaiteet tai teräskaiteet.

Eri materiaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

HAITAT JA HYÖDYT

Terassin kaide: Puukaiteet

Puukaiteet
Terassin kaiteet tehdään yleensä puusta. Puukaiteiden rakentaminen on mukava tee se itse -projekti. Puukaiteita pitää huoltaa enemmän kuin lasi- ja teräskaiteita.

Terassin kaide: Lasikaiteet

Lasikaiteet
Yksi lasikaiteiden parhaita puolia on, että ne suojaavat terassia tuulelta peittämättä maisemaa. Lasikaiteita ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan, eivätkä lapset pääse niiden läpi.

Terassin kaide: Teräskaiteet

Teräskaiteet
Teräskaiteita voi muotoilla monella eri tavalla. Markkinoilla on vakiomalleja, mutta teräskaiteet voi tilata myös mittatilaustyönä. Teräskaiteita pitää huoltaa vain vähän.

Miten terassin puukaiteet rakennetaan?

Puukaiteet voi rakentaa monella eri tavalla. Tässä on joitakin ideoita, mutta kaiteet voi suunnitella melko vapaasti.

Terassin kaide: Yksi tavallisimmista tavoista on rakentaa kaiteet pystytolppien väliin.

Yksi tavallisimmista tavoista on rakentaa kaiteet pystytolppien väliin.

Terassin kaide: Toinen vaihtoehto on yhdistellä eri materiaaleja. Tämä kaide on tehty puuelementeistä, joihin on kiinnitetty verkot.

Toinen vaihtoehto on yhdistellä eri materiaaleja. Tämä kaide on tehty puuelementeistä, joihin on kiinnitetty verkot.

Terassin kaide: Aidan voi rakentaa myös siten, että se suojaa terassia tuulelta.

Aidan voi rakentaa myös siten, että se suojaa terassia tuulelta.

Terassin kaide: Puuliitoksia ja geometrisia kuvioita on ilo katsella. Tällaisen aidan rakentaminen on erittäin hyvä tee se itse -projekti.

Puuliitoksia ja geometrisia kuvioita on ilo katsella. Tällaisen aidan rakentaminen on erittäin hyvä tee se itse -projekti.

Terassin puukaiteiden tekemiseen on myös paljon muita malleja. Yksi tavallisimmista malleista on kaide, jossa on vaakarimat. Tällaisen kaiteen rakentaminen on erittäin helppoa, ja rakentaminen sujuu todella nopeasti sen jälkeen, kun osat on mitattu ja sahattu valmiiksi.

Terassin kaide: Vaakarimoista tehdyn kaiteen rakentaminen on helppoa.

Vaakarimoista tehdyn kaiteen rakentaminen on helppoa. Rimat voi tehdä esimerkiksi lämpöpuusta tai tiikin tapaisesta kovasta jalopuusta.

Tärkeintä on tehdä kaiteesta turvallinen ja määräysten mukainen.

Kaiteita koskevat säännöt

Kaiteiden rakentamisessa pitää noudattaa rakentamismääräyskokoelman määräyksiä. Määräyksissä kerrotaan, kuinka korkea kaiteen pitää olla sekä millaisia rakoja ja reikiä siinä saa olla. Määräykset vaihtelevat sen mukaan, kuinka korkealla maan pinnasta terassi on.

Määräysten tarkoitus on estää etenkin lasten putoaminen.

Terassin kaiteen huoltaminen

Terassin kaide tehdään lähes aina turvallisuussyistä, joten sen kunnosta on pidettävä huolta. Tarkista säännöllisesti, ettei kaide ole lahonnut tai homehtunut ja että kaide pysyy tukevasti pystyssä.

Miltä terassin kaiteen pitää näyttää?

Terassin kaidetta voi muotoilla eri tavoilla. Kaiteen suunnittelussa pitää ottaa huomioon sekä käytännön asiat että ulkonäköseikat.

Kaiteen pitää sopia talon tyyliin. Pahimmassa tapauksessa kaide pilaa talon julkisivun. Siksi kaiteen ulkonäköä pitää harkita huolellisesti.

Jos talon ympärillä on aita, harkitse, pitääkö kaiteen näyttää samalta. Toisaalta kaiteen mallin valinta on ennen kaikkea makuasia.

Ajattele myös kaiteen käytännöllisiä ominaisuuksia. Onko kaide vain turvarakennelma vai pitääkö sen vaimentaa tuulta tai toimia näkösuojana? Harkitse myös, kuinka paljon rahaa ja aikaa haluat uhrata terassin kaiteen tekemiseen ja huoltamiseen.

Terassin kaide: Kaareva kaide hivelee silmää, mutta sen tekeminen on haastavaa.

Kaareva kaide hivelee silmää, mutta sen tekeminen on haastavaa.

VIDEO: Näin rakennat tukevan aidan avoimelle terassille

Avoimella terassilla ei ole paikkaa kaiteen kiinnittämistä varten. Alla olevalla videolla näytetään, miten kirvesmies asentaa avoimelle terassille tyyliin sopivat tolpat. Tolpat pitävät kaiteen tukevasti pystyssä.

Videon alla olevassa tekstissä kerrotaan, mitä kirvesmies tekee.

Tähänkin ongelmaan löytyy hyvä ratkaisu. Vanhaan kaiteeseen sopiva kulmatolppa syntyy sahaamalla lautaan vanhan kaiteen mukainen pyöreä profiili. Rakennelmaan tarvitaan 32 x 100 mm:n mäntylautaa, josta syntyy tukitolppaa vastaava kestävä kulma.

Kun pää on pyöristetty, sen kiinnityskohta merkitään terassilautaan. Koska terassilaudat on sahattu hieman ylipitkiksi, on niistä sahattava pieni pala pois.

Lauta lovetaan tolppaa varten. Pieni pala laudasta sahataan pistosahalla pois. Sahaamalla kahdessa erässä saat täsmällisen lopputuloksen. Lovi varmistaa sen, että lauta ei pääse liikkumaan sivusuunnassa.

Vanhan kaiteen korkeus merkitään uuteen kulmatukeen. Kulmalauta kiinnitetään 6 x 60 mm:n ruostumattomalla ruuvilla, mutta sitä ei ruuvata pohjaan saakka. Vatupassin avulla varmistetaan, että kulmalauta on aivan pystysuorassa ennen kuin ruuvi kiinnitetään lopullisesti.

Sitten kiinnitetään ruuvit alaosaan niin, että tolppa kiinnittyy yhteensä neljällä ruuvilla. Nyt mitataan tolppien välinen etäisyys.

Vanhasta kaiteesta sahataan pala, jotta se sopii niiden väliin. Kaide on hiukan terassilattian yläpuolella. Niin se ei pääse kastumaan ja on samalla korkeudella vanha kaiteen kanssa.

Kaide pysyy paikallaan kapean listalaudan avulla. Se kiinnitetään kulmalautaan kahdella ruuvilla. Kaide kiinnitetään parilla ruuvilla myös vanhaan tolppaan.

Paras tuki syntyy, kun ruuvit ruuvataan hiukan vinoon. Toinen tolppa sahataan ja asennetaan samalla tavalla. Yhden iltapäivän aikana syntyy uusi, tukeva kaide, joka sopii täydellisesti talon tyyliin.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: Tämä pitää tietää terassin kaiteen rakentamisesta
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin