Tee terassi komposiitista

Jos rakennat terassisi komposiittilaudoista, saat terassin, jota ei tarvitse huoltaa ja jonka edustavasta ulkonäöstä ei tarvitse tinkiä tippaakaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
1200 euroa

Johdanto

Monet valitsevat terassinsa materiaaliksi laatat, koska puuterassit lahoavat vuosien saatossa. Se on harmi, sillä puuterassilla on mukava kävellä ja se näyttää hyvältä. Puuterassin rakentaneet joutuvat kuitenkin myöntämään, että terassi vaatii huoltotoimia.

LUE LISÄÄ: Komposiittilauta

Näin ei käy, kun valitset uutuusmateriaalin, joka on yhdistelmä puuta ja muovia (komposiittia), ja jossa yhdistyy puun lämpö ja muovin kestävyys. Uuden teknologian myötä materiaalia on kehitetty niin, että se kestää lähes ikuisuuden eikä sen väri haalistu auringossa. Puun tuntu on säilytetty, mutta muovin ansiosta vesi ei lahota puuta, eikä se halkea kuivuudesta.

Markkinoilla on monia erilaisia tuotteita. Tähän kohteeseen valitsimme onton, värinsä säilyttä-vän komposiitin.

Ohjeet

01
Aloitus on tärkeä 5 Vaihe

Ennen kuin terassi rakennetaan, alusta on saatettava valmiiksi. Aiheesta on kir-joitettu paljon Tee itse.

Lue lisää: Rakenna terassille tukeva alusta

Tässä kohteessa on vanha laattaterassi, joka 25 vuoden ikäisenä ei varmasti enää liikehdi. Riittää, että levitämme maahan kuitukankaan ja sen päälle ohuen kerroksen hiekkaa, jotta kiilauslaatoille saadaan hyvä alusta.

1

Aloita asentamalla muutama laatta 60 cm välein hiekalle. Hiekan tehtävänä on täyttää pienet epätasaisuudet, varsinainen kiilaus tehdään kiilaamalla kivien ja palkkien väli.

2

Merkitse palkkien kaarevuudet. Kaikki puu kaartuu, ja kun asennat palkkia tasaiselle alustalle, kaartuva pinta pitää asettaa yöspäin. Piirrä kaartuvaan yläpintaan merkiksi ympyrä.

3

Valmista nyt vankka kehys. Aseta kaksi päätypalkkia (A) yhteen ja piirrä merkit 40 cm:n välein kohtiin, joista poikkipalkit (B) kiinnitetään palkkikenkiin.

4

Kiinnitä palkkikengät päätypalkkeihin (A) merkintöjen mukaan. Jos palkkikengille ei ole sivuilla tilaa, voit käyttää paria kulmarautaa. Asenna palkkikengät niin, että ne myötäilevät palkin alareunaa. Puun kaartuva pinta tulee ylöspäin.

5

Sahaa seitsemän poikkipalkkia (B). Niiden pituus on valmiin terassin leveys miinus kahden päätypalkin ja kahden reunalaudan paksuus. Näin pituudeksi tulee (366 cm - 10 cm - 5,6 cm =) 350,4 cm.

02
Pohjakehikko 8 Vaihe

Terassi koostuu puuverhoillusta puukehikosta, joka lepää muovikiilojen päällä. Terassi painaa paljon, joten sitä ei ankkuroida maahan. Voit toki tukea terassin valamalla muutamia raudoitustangon pätkiä maahan kehikon keskikohdissa ja kiinnittämällä sitten muutamia poikki-palkkeja raudoitustankoihin.

1

Nyt voit ruuvata kaksi päätypalkkia (A) yhteen kahden poikkipalkin (B) kanssa kehikoksi. Käytä kulmalevyjä ja ulkokäyttöön tarkoitettuja 40 mm:n naulauslevyruuveja.

2

Kun kehikko on ruuvattu kulmista yhteen, oikaise se narujen avulla suorakulmaiseksi. Tämän jälkeen voit kiilata sen kulmakiiilapalojen mukaan niin, että kehikko on koko matkalta vaaterissa.

3

Kiinnitä kaikki neljä kulmakiilapalaa kehikkoon, jotta ne eivät liu’u paikoiltaan. Esiporaa palkin läpi ja kiinnitä kiilat ruuveilla. Käytä ruuveja, jotka yltävät kokonaan alimpaan kiilaan asti.

4

Nyt voit sahata loput palkit (B) pituuteen. Laita ensimmäinen palkki kohtaan, johon se on tarkoitus asentaa, ja merkitse palkin pituus. Siirrä mitta muihin palkkeihin ja sahaa ne samaan pituuteen.

5

Aseta kaikki palkit (B) paikoilleen palkkikenkiin puun kaareva pinta (johon piirsit pallukat) ylöspäin. Hyvinkin kaarevat palkit oikenevat ajan mittaan palkkien oman painon sekä terassilautojen ja myöhemmin kalusteiden painon ansiosta.

6

Kiilaa kaikki palkit noin 100 cm:n välein. Käytä kiilaukseen laattoja ja muovikiiloja.

7

Tarkista, että kaikki palkit ovat linjassa (esimerkiksi ohjainkiskon tai pitkän suoran laudan avulla) ja kiinnitä sitten kaikki kiilat ylhäältä päin ruuveilla, jotta ne eivät liu’u paikoiltaan.

8

Tarkista ristimitat, jotta terassi on varmasti suorassa kulmassa. Mittaa kulmasta kulmaan ja täsmäytä mitat. Tämän jälkeen voit asentaa komposiittilaudat. Muussa tapauksessa säädä kehikkoa, kunnes se on suorassa kulmassa.

03
Reunalaudat 4 Vaihe

Kehikko on verhoiltava sivuilta, ennen kuin terassilaudat asennetaan, sillä laudat yltävät reunojen yli.

Reunat kiinnitetään kehikkoon ruuveilla, joten poraa ensin uloimman komposiittilaudan läpi poralla, jonka halkaisija on suurempi kuin ruuvinkanta. Poraa toisen kerroksen läpi 5,5 mm poralla, ja kiinnitä sitten lauta 5,5 mm ruuveilla 50 cm:n välein. Näin saat ruuvit piilotettua reunalaudan sisään, jolloin peitelistalle jää myöhemmin tilaa.

1

Pidä reunalautaa (C) sen reunan päällä, jolle lauta on tarkoitus asentaa, ja merkitse sen paikka. Kulmat pitää koota 90°:n kulmaan niissä kohdissa, joissa päädyt on sahattu jiiriin.

2

Sahaa laudat 45º:n kulmaan katkaisusahalla. Varmista, että saha on kunnolla paikallaan ja kiinnitä lauta puristimilla, jotta viillosta tulee koko matkalta yhtenäinen.

3

Poraa reunalautoihin ruuveille reiät 50 cm:n välein. Poraa reiät 20 mm:n etäisyyteen reunasta, jotta ne voidaan myöhemmin peittää kulmalistalla.

4

Kiinnitä reunalaudat (C) myös alareunasta, jotta kulmaliitoksesta tulee siisti. Sijoita reiät niin alas, että ne myöhemmin peittyvät nurmikkoon.

04
Asenna laudat 5 Vaihe

Terassi asennetaan piilotetuin ruuvein erikoiskiinnikkeillä, jotka tarttuvat lau-tojen sivuun. Näin lautoihin ei tarvitse tehdä reikiä, eikä niihin tulee yhtä-kään jalkoja satuttavaa ruuvia.

1

Sahaa lauta (D) terassin leveyteen. Aseta lauta niin, että se myötäilee reunalaudan (C) ulkoreunaa. Esiporaa noin 45 asteen kulmassa jokaiseen palkkiin (B) ja ruuvaa lauta kiinni.

2

Tee palkkeihin (B) merkit 75 cm:n välein, jotta voit asennusvaiheessa oikaista lautoja niiden mukaan. Muista jakaa laudoituksen raot tasaisesti niin, että voit päättää terassin kokonaiseen lautaan.

3

Kiinnitä laudan (D) etureuna T-kiinnikeillä (E) ja 4 x 40 mm A4-ruostumattomilla helaruuveilla. Käytä pitkävartista ruuvauskärkeä ja säädä vääntömomentti niin, että saat kiinnikkeet tiukasti kiinni muttet väännä niitä vääriksi.

4

Jatka seuraavaan lautaan työntämällä se T-kiinnikkeen reunan alle. Napauta lauta paikalleen kumivasaralla tai lyöntikapulalla, jotta et vahingoita laudan reunaa.

5

Jatka samaan malliin viimeiseen lautaan asti. Muista oikaista laudoitusta merkkien mukaan, jotta laudat tulevat kauttaaltaan suoraan linjaan. Viimeinen lauta kiinnitetään reunan läpi, yhtä tarkasti kuin ensimmäinenkin.

05
Peitelistat 4 Vaihe

Päädyistä huomaat, että kyse ei ole tavallisista puulaudoista, sillä lautojen päissä on reikiä. Reiät on tietysti peitet-tävä, ja se tehdään peitelistoilla, jotka asennetaan koko terassin ympärille. Listat sahataan reunalautojen tapaan 45 asteen kulmaan katkaisu-/jiirisahalla.

1

Asenna peitelistat (G). Pidä niitä reunaa vasten ja tee niihin merkinnät 40 cm:n välein ruuveja varten. Piirrä merkkiviivat suorakulmaimen avulla, jotta ruuvit sijoittuvat päällekkäin.

2

Esiporaa 5 mm poralla merkkiviivojen mukaan ja ruuvaa peitelistat (G) kiinni koko matkalta terassin ympäri.

3

Kata peitelistojen päät, jotta ne eivät jää näkyviin eivätkä ole avoimia vedelle, lialle ja hyönteisille.

4

Kun reunat ovat valmiit, puhdista terassi ja tasoita maa sen ympäriltä. Sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, että laudat joutuvat maakosketukseen - ne eivät nimittäin lahoa.

Materiaalit

50 x 125 mm painekyll.puuta:
• 2 päätypalkkia (A) á 358 cm
• 7 palkkia (B) á 350 cm

28 x 150 mm UPM ProFi Deck:
• 4 reunalautaa (C) á 360 cm
• 20 terassilautaa (D) á 360 cm

12 x 66 mm UPM-listaa:
• 15 m peitelistaa (G)

Lisäksi:
• 28 laattaa/päällystekiveä
• Muovikiiloja ja kulmakiilapaloja
• 2 ps. ProFi Deck T-kiinnikkeitä (E)
• 10 palkkikenkää
• 8 kulmarautaa
• 4 x 40 mm ruostumattomia naulauslevyruuveja

Erikoistyökalut:
• Katkaisu-/jiirisaha
• Ruuvikone + pitkä kärjenpidin
• Ohjainkisko

Vie aikaa

Varaa terassin tekoon viikko ja käytä työhön tarpeeksi aikaa, jotta voit olla huolellinen. Lopputulos kestää nimittäin lähes ikuisuuden.

Hinta

Noin 1 200 €/13 m2:n terassi.

Vaikeusaste

Katkaisu-/jiirisahan, porakoneen ja hyvän vesivaa’an avulla terassi on helppo rakentaa.

Video

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Vinkit & niksit

Aloita tekemällä malli

Jotta et sahaisi väärin, rakenna ensin malli terassin kulmista.

  • Jos et ole rakentanut komposiitista aikaisemmin, harjoittele ensin parilla pätkällä.
  • Kokeile, millaista komposiittiin on sahata ja porata, niin vältyt vahingoilta.
  • Rakenna 1:1 -malli kulmasta, jotta tiedät, miten viistot linjat pitää sahata, mikä puoli laudoista tulee ylös-/ulospäin, ja mihin pitää porata
  • Merkitse kappaleet kirjaimilla tai numeroilla, jotta osaat sijoittaa ne oikeille paikoille.

Kun yksittäiset osat on sahattu, malli kootaan yhteen.

Tältä sen pitää näyttää. Nyt voit ryhtyä tositoimiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.