OPAS: Näin käytät komposiittilautoja

Komposiittilaudat valmistetaan kierrätysmuovista ja puukuidusta. Komposiitin suurimpia etuja on helppohoitoisuus, sillä sitä ei tarvitse maalata tai öljytä. Komposiittilaudoista tehty terassi pitää vain pestä kerran tai kaksi kesässä.

Komposiittilauta: Näin käytät komposiittilautoja

TYÖKALUT: Komposiittilaudoista on helppo rakentaa. Voit käyttää samoja työkaluja kuin lautojen kanssa.

MIHIN KOMPOSIITTILAUTOJA KÄYTETÄÄN?

TERASSIT JA PORTAAT
Komposiittilautoja käytetään ensisijaisesti ”puuterassien” rakentamiseen. Valmista terassia ei tarvitse koskaan öljytä tai maalata, vain pestä silloin tällöin.

AIDAT JA ASTIAT
Komposiitista voi rakentaa esimerkiksi lehtikompostin tai aidan. Sekä tolpat että laudat on tehty komposiitista. (Kuva: Scan-Plast).

ISTUTUSLAATIKOT JA KUKKAPENKIT
Komposiitti sopii moneen tarkoitukseen. Voit käyttää komposiittilautoja ja -tolppia myös istutuslaatikoiden ja kukkapenkkien tekemiseen.

MITEN KOMPOSIITTILAUTOJA KÄYTETÄÄN?

Komposiittilautoja sahataan samalla tavalla kuin puutavaraa. Voit käyttää samoja työkaluja kuin muutenkin.

Useimmat komposiittilaudat ruuvataan kiinni erikoiskiinnikkeillä, jotka ostetaan lautojen kanssa. Jos haluat laskea terassin neliöhinnan etukäteen, muista laskea myös kiinnikkeiden, päätykappaleiden ja peitelistojen hinta.

Komposiitista on mukava rakentaa, mutta varsinainen palkinto odottaa rakentamisen jälkeen. Lautoja ei pidä käsitellä, eikä terassin kunnossapito voisi olla helpompaa. Komposiittiterassi pitää vain pestä ajoittain puhtaaksi levästä ja liasta. Komposiittilaudan pinta ei kestä painepesurilla pesemistä.

ERILAISIA KOMPOSIITTILAUTOJA

MASSIIVIPUULAUTA
Komposiitista tehdyt massiivipuulaudat ruuvataan kiinni normaalisti laudan päältä ilman kiinnikkeitä. Ruuvit upotetaan laudan pinnan alle. Laudan pinta voi olla joko uritettu tai tasainen.

ONTTO SISUS, URAPINTA
Ontoista komposiittilaudoista on tehty sekä leveä- että kapeauraisia malleja. Joissakin laudoissa on leveät urat toisella puolella ja kapeat toisella. Laudat ruuvataan kiinni erikoiskiinnikkeillä.

ONTTO SISUS, PUUN PINTAKUVIO
Komposiittilaudoista on tehty myös puuta muistuttavia versioita. Vinkki: Laudan sisään tunkeutuva kosteus pääsee valumaan pois, jos poraat lautaan reiän alhaalta päin.

TÄRKEÄÄ KOMPOSIITISTA!

Komposiittilaudat laajenevat ja supistuvat ilman lämpötilan mukaan. Ota se huomioon, jos rakennat terassin aivan talon viereen. Varaudu siihen, että kolmimetrinen lauta elää noin sentin.

ERITYISTÄ

Komposiitin värit haalistuvat etenkin ensimmäisen parin-kolmen kuukauden aikana. Valmistajien sivuilla kerrotaan, kuinka paljon laudat vaalenevat. Tavallista on, että ne haalistuvat 6–8 prosenttia. Mitä isompi prosentti, sen huonommasta muovista laudat on tehty.

TARVIKKEET KOMPOSIITTIRAKENTAMISEEN

ASENNUSKIINNIKKEET
Asennuskiinnikkeet pitää ostaa yhdessä komposiittilautojen kanssa, sillä eri valmistajien kiinnikkeissä on eroja.

PÄÄTYKAPPALEET
Kaikkien onttojen komposiittilautojen päissä käytetään päätykappaleita. Ne tekevät terassista huolitellun näköisen ja suojaavat lautoja lialta.

TOLPAT JA LANKUT
Myös terassin rungon voi rakentaa komposiitista. Komposiitista valmistetaan sekä erivärisiä runkopuita että tolppia.

PEITELISTAT JA -LAUDAT
Peitelistat viimeistelevät terassin ulkonäön. Niiden muotoilu vaihtelee, joten osta peitelistat yhdessä lautojen kanssa.

MITTASUHTEET

Komposiittilautojen mittasuhteet vaihtelevat valmistajan mukaan.

  • 28 x 150 mm (UPM Profi Deck)
  • 26 x 140 mm (Lunacomp Deck)
  • 22,5 x 138 mm (Kärnsund)

Useimmat komposiittilaudat ovat nelimetrisiä, mutta pituudet vaihtelevat:

  • 2,8 metriä (Kärnsund)
  • 3 metriä (UPM Profi Deck, 120 mm leveä)
  • 4 metriä (Lunacomp Deck, UPM Profi Deck 140 mm.)

    Muut lukevat juuri nyt …