Ei enää huoltamista - rakenna terassi komposiitista

Tämän talon terassi oli lahonnut niin pahasti, että se päätettiin korjata perustuksia myöten. Terassin runkoon lisättiin monta uutta lankkua, ja vanhat lehtikuusilaudat vaihdettiin komposiittiin. Nyt terassi kestää vähintään kymmenen vuotta, eikä sitä tarvitse huoltaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
3000 euroa.

Johdanto

Komposiittilaudat muistuttavat tavallisia lautoja. Komposiitti on tehty puukuidusta ja muovista. Materiaali on erittäin kestävää, eikä sitä tarvitse huoltaa. Komposiittia käytetään terassien lisäksi kohopenkkien, aitojen ja laitureiden rakentamiseen.

Komposiittilautojen sahaamiseen ei tarvita erikoistyökaluja. Suosittelemme kuitenkin sahaamaan laudat pienihampaisella terällä, jossa on vähintään 50 hammasta.

Mitä enemmän hampaita terässä on, sitä siistimpää jälkeä sirkkeli tekee. Se on tärkeää, jotta lautojen päät eivät pistele paljaita jalkoja.

LUE LISÄA: OPAS: Näin käytät komposiittilautoja

Tilanne oli näin paha ennen remonttia. Moni terassilauta oli lahonnut pilalle. Uudet komposiittilaudat eivät lahoa.

Tilanne oli näin paha ennen remonttia. Moni terassilauta oli lahonnut pilalle. Uudet komposiittilaudat eivät lahoa.

Ohjeet

01
Rungon vahvistaminen 7 Vaihe

Urakka aloitetaan irrottamalla vanhat terassilaudat. Laudat puretaan pois varovasti, jotta runkolankut eivät mene rikki. Vanhat runkolankut ovat liian kaukana toisistaan, sillä terassi notkuu, kun sillä kävellään. Onneksi ongelma on helppo ratkaista lisäämällä uusia runkolankkuja vanhojen väliin.

Uudet runkolankut tuetaan samaan korkeuteen vanhojen lankkujen kanssa pihalaatoilla ja muovikiiloilla.

1

Irrota terassilaudat. Nauloilla kiinnitetyt laudat lähtevät irti sorkkaraudalla. Terassin reunoille ja keskelle jätetään pari lautaa, jotta lankut pysyvät paikoillaan.

2

Siivoa terassin pohja. Terassin alta pitää poistaa roskat ja ylimääräinen maa, jotta uudet runkolankut mahtuvat paikoilleen.

3

Uudet lankut ovat valmiina. Isoon terassiin tarvitaan paljon lankkuja, joten ne tilattiin perille asti toimitettuina.

4

Tue lankut oikeaan korkoon. Runkolankut tuetaan pihalaatoilla ja muovikiiloilla. Tuki pisteiden välinen etäisyys saa olla korkeintaan 40 senttiä.

5

Vanhat laudat pitävät terassin koossa. Ilman vanhoja lautoja runkolankut voivat siirtyä vääriin paikkoihin.

6

Nyt uudet lankut ovat paikoillaan. Runkolankut ovat todella lähellä toisiaan alle 40 sentin välein.

7

Koeasennus. Tässä kokeillaan, miten lauta sopii terassin reunaan. Terassilautojen päätysauman kohdalle tarvitaan kaksi lankkua lautojen kiinnittämistä varten.

02
Komposiittilautojen asentaminen 9 Vaihe

Lankut ovat paikoillaan ja oikealla korkeudella, joten on aika asentaa terassilaudat. Tämä terassi kiertää talon nurkan. Rakentaminen aloitetaan lyhyeltä puolelta.

Laudat kiinnitetään piiloruuveilla ja T-kiinnikkeillä, jotka sopivat lautojen uriin. Reunimmainen lauta pitää kiinnittää perinteiseen tapaan päältä ruuvaamalla.

Asenna laudat ja lankut sopivin välein

Puuterassin rakentamisessa on tärkeää huolehtia siitä, että runkolankut ja terassilaudat ovat sopivalla etäisyydellä toisistaan. Runkolankut pitää asentaan 40-60 sentin välein, jotta terassi ei notku jalkojen alla. Terassilautojen väliin pitää jättää 5-8 milliä leveät raot, jotta vesi pääsee valumaan maahan lautojen välistä. Varmista, että kaikista raoista tulee yhtä leveät. Se tekee terassista tasapainoisen näköisen.

1

Kiinnitä päätylauta. Lauta pitää runko­ lankut paikoillaan lautojen asentamisen ajan. Päätylauta asennetaan lopullisesti vasta, kun kansilaudat ovat paikoillaan.

2

Kohdista ensimmäisen laudan pää runkolankun reunaan. Tee kansilautoihin vähintään kaksi saumaa eri runkolankkujen kohdalle.

3

Ruuvaa kiinnikkeet lankkuihin. Laudat ja kiinnikkeet ovat yhteen-sopivia. Nämä kiinnikkeet ruuvataan kokonaan kiinni vasta, kun seuraava lauta on paikallaan.

4

Työnnä lauta paikalleen. Nyt kiinnikkeen molemmilla puolilla on lauta. Laudat pysy­ vät lujasti paikoillaan, kun T­kiinnikkeet ruuvataan kiinni lankkuihin.

5

Päätysaumoihin tarvitaan kiinnikkeet sekä sivuille että päihin. Saumojen kohdalla on kaksi runkolankkua.

6

Työ sujuu nopeasti, kun kiinnitystekniikka tulee tutuksi. Terassin toinen puoli on kohta valmis. Sen jälkeen on aika rakentaa pitempi puoli.

7

Terassin molemmissa päissä on sauma, ja lautojen päätysaumat ovat vuorotellen terassin eri päissä.

8

Nyt toinen puoli on nyt valmis. Laudat yltävät talon nurkkaan asti. Päätysaumat kohdistetaan eri lankkujen kohdalle myös terassin pitkällä sivulla.

9

Terassin nurkan kohdalla pitää olla erittäin tarkkana. Sahaa lauta nurkan mukaan.

03
Pitkän sivun laudat ja yksityiskohdat 8 Vaihe

Nyt on aika rakentaa terassin pitempi puoli. Laudat eivät yllä päästä päähän, joten terassiin pitää tehdä samanlaiset saumat kuin lyhyelle puolelle. Lautojen saumakohtiin asennetaan kaksi runko-lankkua.

Kun kansilaudat ovat paikoillaan, terassi viimeistellään reunalaudoilla. Lisäksi terassiin pitää sahata reikä syöksytorvea varten.

1

Aloita toisen puolen rakentaminen. Oven vieressä oleva vanha lauta pidetään paikallaan vielä jonkin aikaa, jotta lankut eivät pääse liikkumaan.

2

Päätysauma tehdään oven viereen. Voit asentaa reunalaudan jo aluksi, jotta kansilaudat menevät oikeisiin paikkoihin.

3

Saumat ovat samassa linjassa kuin lyhyellä puolella. Terassi on niin pitkä, että siihen tulee väistämättä monta saumaa.

4

Työ etenee nopeasti. Viimeisten lautojen asentaminen sujuu nopeasti sen jälkeen, kun asennustekniikka tulee tutuksi.

5

Loppu lähestyy. Pian ollaan terassin ulkoreunassa. Lautojen päihin asennetaan reunalauta, joka viimeistelee terassin siististi.

6

Vinoja lautoja on vaikea sahata tarkasti sopivan pituisiksi. Kiinnitä laudat ylipitkinä ja sahaa ne kerralla poikki käsisirkkelillä tai upotussahalla.

7

Sahaa lautaan syöksytorven mentävä reikä. Tässä reiän sahaamiseen käytetään pistosahaa ja porakoneeseen kiinnitettävää reikäsahaa.

8

Laudan voi sahata näin siististi syöksy­ torven ympärille. Vanha muovinen syöksy­ torvi vaihdettiin remontin yhteydessä metallitorveen.

Materiaalit

 • Komposiittiterassilautoja, 23x146 mm. Tämän terassin rakentamiseen tarvittiin 378 metriä lautaa.
 • Runkolankkuja 48x98x4700 mm
 • Runkolankkuja 48x98x5400 mm
 • T-kiinnikkeitä. Tämän terassin rakentamiseen tarvittiin 12 sadan kiinnikkeen pakettia.
 • Muovikiiloja
 • Pihalaattoja

Erikoistyökalut

 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • Reikäsaha

Vie aikaa

4-5 työpäivää.

Hinta

Materiaalit maksoivat noin 3000 euroa.

Vaikeusaste

Terassin rakentamisessa on paljon työtä, mutta se ei ole teknisesti vaikeaa.

Video

TEKNIIKAT: Terassilautojen yhdistäminen

Tee liitokset lankkujen kohdalle

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puuterassi