Hyvä suunnittelu takaa täydellisen tuloksen

Tässä jutussa on 13 lyhyttä periaatetta, joilla saat terassistasi suoran ja kestävän. Rakenna itse kuin ammattilainen!

Terassin rakentamisessa pitää noudattaa muutamaa perusperiaatetta, jotta lopputulos näyttää hyvältä.

Kiinnitä huomiota mittaamiseen, kantavaan rakenteeseen ja lautojen kiinnittämiseen.

Tästä jutusta näet kaikki perusperiaatteet.

Mittaaminen ja kulmat

Terassin kulmista tulee suorat, kun mittaat ne 3-4-5-kaavan mukaan.

Kaava perustuu pythagoraan lauseeseen, jonka mukaan suorakulmaisen kolmion sivut ovat 3, 4 ja 5 metriä pitkät.

Kaavalla on helppo varmistaa, että terassista tulee suorakulmainen.

3 ja 4 metriä pitkien sivujen välisestä kulmasta tulee suora, kun niiden päätepisteiden välinen sivu on 5 metriä pitkä. Sivujen ei tarvitse olla 3, 4 ja 5 metriä pitkiä, kunhan niiden suhde on sama. Mitat voivat olla esimerkiksi 1,5, 2 ja 2,5 metriä).

Määritä terassin korkeus

Terassista tulee joka puolelta yhtä korkea, kun mittaat terassin korkeuden samasta lähtökorkeudesta eli nollakorosta.

Korkeus on helpointa määrittää laserilla.

Halvan laserin viivaa voi olla vaikea nähdä päivävalossa. Jos viiva ei näy, odota pimeän tuloa.

Aloita pystyttämällä muutama keppi terassin ulkoreunojen kohdalle ja seinän viereen. Aseta laser terassin keskelle. Laser vakautuu itsestään parissa sekunnissa.
Nyt voit piirtää keppeihin merkkiviivat ja virittää linjalangat niiden välille. Viivojen ei tarvitse olla tietyllä korkeudella, kunhan ne ovat samalla tasolla.

Terassin suoruus

Terassin perustukset voi tehdä monella tavalla, mutta tärkeintä on, että laudat ovat suorassa.

Se edellyttää, että kaikki runkolankut ovat samalla tasolla.

Jos lankut ovat eri korkeudessa, laudat eivät asetu siististi paikoilleen.

Jos teet terassin tasaiselle kiinteälle alustalle, lankkujen pitäisi olla samalla tasolla. Alustassa voi olla pieniä epätasaisuuksia, mutta ne on helppo tasoittaa kiiloilla. Kiilaa jokainen lankku oikeaan korkeuteen kahdella muovikiilalla. Lankku nousee ylöspäin, kun lyöt kiiloja vastakkain. Jos vedät kiiloja irti toisistaan, lankku laskee alemmas.

Lankkujen välinen etäisyys

Matalan terassin rungon voi tehdä suoraan laattojen päälle 48x98 millin lankusta.

Jos terassi on irti maasta, lankkujen pitää olla järeämpiä (esimerkiksi 48x123 mm).

Terassin runkolankut asennetaan yleensä 60 sentin jaolla, mutta ohuille terassilaudoille tarvitaan tiheämpi runko. Lankkujen väli voi olla sitä isompi, mitä paksumpia terassilaudat ovat. Asenna runkolankut mieluummin liian lähekkäin kuin liian kauas toisistaan, jotta terassi ei ala notkua jalan alla.

Terassilaudat

Kaikki puusta tehdyt terassilaudat pitää asentaa oikein päin, oikealle etäisyydelle toisistaan, ja kierot laudat pitää vääntää suoriksi ennen kiinnittämistä.

Puu on elävä materiaali, ja lautoja pitää usein säätää.

Asenna laudat oikein päin
Terassilautojen pitää olla oikein päin, jotta ne kestävät paremmin. Voit tarkistaa asian katsomalla laudan päätä. Lauta on oikein päin, kun vuosirenkaan kaartuvat ylöspäin.

Lautojen välinen etäisyys
Terassilaudat ovat ulkona koko vuoden, joten ne kastuvat ja kuivuvat vähän väliä. Lautojen välissä pitää olla raot, jotta laudat mahtuvat laajenemaan ja vesi pääsee valumaan maahan niiden välistä. Lautojen väliin jätetään yleensä noin 5 millin rako. Voit asentaa laudat välikapuloiden avulla, jotta raoista tulee yhtä leveät.

Suorista kierot laudat
Osa laudoista on kieroja, ja ne pitää vääntää paikoilleen. Voit vääntää laudat suoriksi sorkkaraudalla tai käyttää vääntämiseen tarkoitettua erikoistyökalua.

Saumat lankkujen kohdalle
Tarkista jo suunnitteluvaiheessa, kuinka pitkiä terassilautoja on saatavilla. Hukkapaloja tulee vähemmän, jos terassi on hieman lyhyempi kuin laudat tai laudat osuvat runkolankun puoliväliin. Terassi voi tulla yllättävän kalliiksi, jos jokaisesta laudasta jää 40 sentin hukkapätkä. Muista jättää lautojen saumakohtiin 3-5 millin raot.

Asentaminen

Painekyllästetyt laudat ja jalopuulaudat pitää asentaa haponkestävillä A4-ruuveilla.

Ne ovat hieman tavallista kalliimpia, mutta laudat syövyttävät tavalliset ruuvit pilalle ajan kuluessa.

Ruuvaa huolellisesti
Lautojen asentamisessa pitää olla tarkkana, jotta ruuvit eivät uppoa liian syvälle. Jos niin käy, sadevesi kerääntyy ruuvin kannan ympärille ja imeytyy puuhun. Väännä ruuvinkannat puun pinnan tasolle ja poraa viimeisten ruuvien reiät valmiiksi, jotta lauta ei halkea. Asentamiseen kannattaa käyttää kahta porakonetta, toista ruuvaamiseen ja toista reikien poraamiseen.

Piiloruuvit
Voit asentaa laudat myös piiloruuveilla. Se näyttää tyylikkäältä mutta tulee kalliimmaksi kuin tavallisten ruuvien käyttäminen.

Peitä ruuvit tapeilla
Jos olet ostanut kalliita terassilautoja, voit ruuvata ne kiinni ja peittää ruuvinkannat tapeilla. Poraa lautaan kolo, asenna ruuvi siihen ja poraa reikään sopiva tappi samanlaisesta puusta. Siihen tarvitaan oksa- ja tulppaterät ja paljon kärsivällisyyttä. Lopputulos näyttää upealta.

Viimeistely

Terassiprojektin viimeisessa osassa laudat lyhennetään samanpituisiksi ja runko peitetään näkyvistä.

LUE MYÖS: Valitse oikeat terassilaudat

Sahaa laudat poikki kerralla
Terassilaudat kannattaa yleensä asentaa ylipitkinä ja sahata poikki kerralla urakan lopuksi. Lautojen päät on helppo lyhentää upotussahalla ja ohjainkiskolla tai käsisirkkelillä. Siten terassin päästä tulee varmasti suora. Jos laudat sahataan yksitellen, päästä tulee aina hieman epätasainen.

Peitä runko
Terassista tulee siistin näköinen, kun sen reunat peitetään terassilaudoilla. Syrjälleen asennettavat terassilaudat peittävät runkolankut. Terassi kannattaa suunnitella siten, että sen reunoille voi asentaa yhden tai kaksi kokonaista lautaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi