Hienot tulpat terassilautoihin

Sen sijaan, että kiinnittäisit terassilaudat ja upottaisit ruuvit, voit valita hienostuneemman, venekansista tutun tulppa-ratkaisun. Puuseppä näyttää mallia.

Johdanto

Rakentajille on tarjolla erilaisia heloja ja kiinnitystapoja, joilla voi rakentaa terassin ilman näkyviin jääviä ruuveja. Yleensä ruuvit kiinnitetään alapuolelta, jolloin ne eivät mene läpi ja jätä laudan pintaan reikiä.

Ruuvit voi piilottaa myös muilla tavoin ja tuoda terassiin merellistä ilmettä tulppien avulla. Tulpat porataan terassilaudasta ja niillä peitetään ruuvien reiät. Jälki näyttää hienolta, mutta toteutus vaatii aikaa. Puuseppä näyttää, miten tulpat upotetaan tavallisiin 140 x 25 mm terassilautoihin.

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

Ohjeet

01
Toimi näin 9 Vaihe

1

Poraa lautaan noin senttimetrin syvyyteen 15 mm oksaporalla. Tässä tehdään kaksi reikää 25 mm laudan reunasta alla olevan kannattimen päälle.

TÄRKEÄÄ! Pidä porakonetta täysin suorassa.

2

Kiinnitä ruuvit. Jos laudat ovat kovapuusta, tarvitaan esiporausta tai itseporautuvia 5 x 60 mm ruuveja.

Merkkiviivan avulla ruuvit saadaan suoraan riviin.

3

Poraa tulpat 15 mm tulppaporalla. Tulpat porataan terassilaudasta. Jos porattavia tulppia on monta, kannattaa käyttää poratelinettä.

4

Irrota tulpat laudasta. Käytä kapeaa talttaa, ja katkaise tulpat poikkisuuntaan syihin nähden, niin ne irtoavat helposti.

5

Sivele tulppiin liimaa ja paina ne reikiin. Käännä kaikkien tulppien syyt samaan suuntaan. Jos tulpat asettaa laudan syiden suuntaan, ne näkyvät vähiten, ja poikittain asennettuina ne näkyvät eniten.

6

Naputa tulpat paikoilleen. Napauta, kunnes tulppa osuu ruuviin. Varo lyömästä niin kovaa, että tulpat rikkoutuvat.

7

Jatka, kun liima on kuivunut. Talttaa tulpat ”siivu” kerrallaan terävällä taltalla syysuuntaan.

VINKKI: Jos tulppia on paljon, harkitse (kalliin) lattiatulppajyrsimen hankkimista.

8

Hio epäkeskohiomakoneella tai hiomapaperilla. Hio tulpat lautojen tasoon - hio samalla lyijykynämerkinnät ja liimanjäänteet pois.

9

Öljyä terassi. Nyt ruuvit ovat piilossa. Tulpat antavat uudelle terassille hienostuneen ilmeen.

Video

TEKNIIKAT: Tulpilla peitetyt terassiruuvit

Tulppateräsarjalla saat täydellisen tuloksen

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …