Træterrasse

Terassin kevätkunnostus ei ole vaikeaa. Työ sopii kaikille.

DIAGNOOSI: LAHONNUT LAUTA
Kosteus ja pakkanen ovat vahingoittaneet terassia. Yksi lauta on kärsinyt niin pahasti, että se pitää vaihtaa.
1. Puun halkeamaan on jäänyt kosteutta. Kevyt tökkäys taltalla kertoo, että puu on pehmeää sentin syvyyteen asti ja lauta pitää vaihtaa. Ylös nousseet naulat ja ruuvit ovat yleensä varma lahon merkki.
2. Vältä muiden lautojen vahingoittamista. Nosta lautaa päästä, työnnä alle puukiila ja väännä lauta irti sorkkaraudalla.
3. Kiinnitä uusi lauta. Jos lauta on kiero, väännä se oikeaan asentoon sorkkaraudalla ennen ruuvaamista tai naulaamista. Joskus lauta on niin kiero, että se pitää vääntää suoraksi ja kiinnittää runkoon palkki kerrallaan. Voit kiinnittää naulat tai ruuvit lautaan valmiiksi kuten kuvassa ja vääntää lautaa toisella kädellä.

DIAGNOOSI: PALJON LEVÄÄ
Tämä terassi on kokonaan vihreän levän peitossa. Pinta pitää puhdistaa perusteellisesti, ennen kuin se käsitellään terassiöljyllä.
1. Harjaa levät ja home irti harjalla. Kastele terassi ennen pesuaineen levittämistä. Harjaa pesuaine kunnolla puuhun lattiaharjalla ja anna aineen vaikuttaa noin 20 minuuttia. Harjaa terassi perusteellisesti. Lahonneissa ja erittäin leväisissä kohdissa kannattaa käyttää pehmeämpää harjaa.
2. Kun koko terassi on puhdistettu huolellisesti, pesuaine ja lika harjataan ja huuhdellaan pois. Työn voi tehdä helposti ja hellävaraisesti painepesurilla, jossa on terassinpesupää. Muista pitää veden paine matalana!
3. Öljyämisen teho perustuu siihen, että puun annetaan imeä niin paljon öljyä kuin mahdollista. Terassiöljy levitetään lautojen syiden suuntaisesti. Sivele öljyä huolellisesti myös lautojen nurkkiin ja reunoille, jotta ne eivät näytä erivärisiltä kuin laudan pinta.
4. Pyyhi pois ylimääräiset öljyläikät käsipyyhkeellä. Muuten terassin pintaan jää isoja öljylammikoita, jotka on pakko hioa pois myöhemmin.
5. Terassi näyttää aivan erilaiselta kuin ennen käsittelyä. Paksu leväkerros on tiessään, kukkaruukkujen jättämät renkaat poissa ja lahonnut lauta on vaihtunut uuteen. Uusi lauta sulautuu muuhun terassiin ajan kuluessa eikä erotu muista niin selvästi kuin aluksi. On tärkeää, että öljy sivellään lautojen pintaan kuivalla säällä. Sään pitäisi pysyä kuivana seuraavan viikon ajan, jotta öljy ehtii kuivua kunnolla.