9 kysymystä ennen kuin rakennat puuterassin

Jos suunnittelet puuterassin rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Vastaa näihin yhdeksään kysymykseen, ennen kuin lähdet rautakauppaan.

1. Kovaa vai pehmeää puuta?

Tärkein kysymys koskee sitä, millaisista laudoista terassi tehdään.

Laudoilla on iso vaikutus siihen, kuinka pitkään terassi kestää, miltä se näyttää ja miten terassi tehdään. Lautojen tyyppi vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon terassia pitää huoltaa.

Vaihtoehtoja on käytännössä kolme.

1. Painekyllästetyt terassilaudat ovat halvimpia. Männystä tehtyä lautaa on helppo sahata, ja terassi kestää pitkään, kun laudat öljytään säännöllisesti. Rautakaupoissa on perinteistä vihreää kestopuuta sekä ruskeaa kestopuuta, joka muistuttaa kalliimpia jalopuulautoja. Jos et pidä lautojen väristä, voit maalata ne värillisillä puuöljyllä.

2. Jalopuut kuten ipe, bangkirai ja cumaro ovat kalliimpia, mutta ne näyttävät tyylikkäiltä ja niitä on helpompi huoltaa. Toisaalta niitä on vaikeampi sahata ja porata, sillä puu on kovempaa. Ruuveille pitää porata valmiit asennusreiät, ja terät tylsyvät nopeasti.

3. Komposiittilaudat. Laudat muistuttavat oikeaa puuta, sillä niissä on vuosirenkaskuvio. Todellisuudessa komposiittilaudat ovat sekoitus puuta ja muovisia sidosaineita, joiden ansiosta laudoissa on kova pinta. Laudat eivät ime kosteutta, eikä niitä tarvitse huoltaa. Komposiitti on melkein yhtä kallista kuin jalopuut. Ota huomioon, että mustat komposiittilaudat kuumentuvat auringossa niin paljon, että ne voivat polttaa jalkoja.

2. Missä päin pihaa terassin pitää olla?

Terassin paikka on yleensä takaoven edessä, mutta takaovi ei ole aina auringon puolella. Päätä itse, mikä on sinulle tärkeintä: aamuaurinko, ilta-aurinko vai tuulensuoja.

Jos terassi ei sovi takaoven eteen vaan esimerkiksi talon nurkkaan, voit rakentaa kulkuväylän takaovelta terassille. Kulkuväylä on samalla kuin kapea terassi. Terassin paikkaan voi vaikuttaa myös moni muu asia kuten pihan muoto ja maisemat.


3. Miltä terassin pitää näyttää?

Useimmat terassit ovat nelikulmaisia ja ne on tehty yhdenlaisesta laudasta. Se on yksinkertaista ja näyttää hyvältä. Terassista voi kuitenkin tehdä tavallista hienomman muokkaamalla yksityiskohtia.

Voit tehdä terassiin esimerkiksi pienen syvennyksen tai kaarevan reunan. Yksi vaihtoehto on jakaa terassi osiin asentamalla laudat eri suuntiin, ja terassin reunoille voi tehdä koristeraidan tummemmasta puusta. Ota huomioon, että lautojen asentaminen eri suuntiin muuttaa rungon rakennetta.

Päätä myös, haluatko jättää ruuvinkannat näkyviin vai asentaa ne piiloon. Ruuvien piilokiinnitykseen on monta tapaa. Tyylikkäin mutta samalla työläin tapa on porata lautoihin reiät, asentaa ruuvit niihin ja peittää ruuvinkannat erivärisillä puutapeilla.


4. Pitääkö terassille tehdä kaiteet?

Terassin kaiteen tekemiselle voi olla monta hyvää syytä. Kaide voi estää koiran karkaamisen tai lasten putoamisen. Kaide voi suojata terassia myös tuulelta.

Terassille voi tehdä monenlaisia kaiteita. Kaiteet kannattaa suunnitella valmiiksi alusta asti, jotta ne on helppo rakentaa. Jos alat suunnitella kaiteita vasta kun terassi on valmis, joudut irrottamaan osan laudoista ja kiinnittämään kaiteen tolpat terassin runkoon.

Terassilla on mukava istua tuulensuojassa, mutta kaide peittää osan maisemasta. Lasikaiteet luovat tilan tuntua mutta tulevat kalliiksi. Kaikki lasikaiteet pitää kiinnittää lujasti terassiin, jotta ne eivät kaadu tuulella. Yksi vaihtoehto on asentaa terassille sivumarkiisi, jonka voi levittää auki kovalla tuulella.


5. Pitääkö terassilla olla katos?

Jos haluat käyttää terassia pitkälle syksyyn, sen suojaksi kannattaa rakentaa katos. Katetulla terassilla voi syödä varjossa kovalla auringonpaisteella ja istua suojassa, kun sataa.

Auringonvarjo on helppo ratkaisu, mutta voit rakentaa terassin päälle myös kevyen puurungon ja panna köynnöskasvit kiipeilemään sitä pitkin. Voit asentaa terassiin myös pari isoa tolppaa ja kiinnittää niihin avattavan aurinkopurjeen.

Voit pidentää terassin käyttöaikaa syksyllä ja keväällä tekemällä katoksen halvoista valokatelevyistä ja paksummista lämpölevyistä, joiden alapuoli ei kerää kosteutta.


6. Tarvitsetko portaat?

Korkealle terassille tarvitaan portaat, joita pitkin pääsee pihalle. Portaista voi olla hyötyä myös matalalla terassilla.

40 senttiä korkealle terassille kannattaa tehdä yksi tai kaksi porrasta. Portaat voivat olla pari metriä leveät tai yltää terassin reunasta toiseen. Askelmilla voi istua ja pitää kukkaruukkuja.

Leveät askelmat tekevät terassista monipuolisemman ja lisäävät sen käyttömahdollisuuksia.


7. Yrttejä vai kukkia?

Terassilla olevissa kohopenkeissä voi kasvattaa yrttejä ja kukkia. Se on kätevää ja mukavaa. Kohopenkki voi olla pieni laatikko tai yltää terassin reunasta reunaan. Kohopenkki rajaa terassin, ja sen nurkassa on mukava istua.

Kohopenkillä voi tehdä terassille mielenkiintoisia yksityiskohtia. Voit asentaa lautojen sekaan yhden erivärisen laudan tai tehdä reunuksen toisesta puulajista. Mahdollisuuksia on paljon.

Kohonpenkin voi rakentaa myös sen jälkeen, kun terassi on valmis. Kohopenkin rakentaminen sujuu kuitenkin paljon helpommin, jos se suunnitellaan jo aluksi.


8. Tarvitaanko terassille sohva?

Pihakalusteet ostetaan yleensä valmiina. Tuolit ja pöydät ostaa kaupasta, mutta leposohva kannattaa rakentaa itse.

Itse tekemisessä on monta hyvää puolta. Vaihtelevaa säätä kestävät valmiskalusteet ovat melko kalliita, eikä niiden mittoja voi päättää itse.

Voit rakentaa sohvan vasta jälkikäteen, mutta suosittelemme tekemään sen yhtä aikaa terassin kanssa.

Voit rakentaa terassille myös kiinteän grillipöydän tai kokonaisen kesäkeittiön, jossa on tiskiallas ja säilytystilaa ruuanlaittovälineille.


9. Missä tyynyjen pitää olla?

Joitakin terassin tavaroita pitää siirrelle edestakaisin sään mukaan. Tyynyt, tuolit ja sohvat kastuvat sateella ja päivänvarjo voi lähteä kovan tuulen mukaan.

Voit ostaa sohvatyynyille valmiin säilytyslaatikon, mutta muovilaatikko voi näyttää tökeröltä upealla puuterassilla.

Säilytyslaatikot kannattaa ottaa huomioon suunnitelmissa alusta asti. Jos terassi on korkea, voit tehdä siihen luukun tai oven ja säilyttää tyynyjä terassin alla. Ellei se ole mahdollista, voit tehdä luukun sohvaan ja säilyttää tyynyjä sen alla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi