15 vinkkiä täydellisen puuterassiin rakentamiseen

Puuterassin rakentaminen voi tuntua isolta urakalta, jossa pitää ottaa huomioon paljon erilaisia asioita. Näiden 15 vinkin avulla voit rakentaa tyylikkään terassin, joka tekee vaikutuksen ystäviin ja perheenjäseniin!

Käännä laudat oikein päin

”Hymy” kertoo, että lauta on asennettu oikein päin.

Terassilautojen asennussuunta ei ole yhdentekevä asia. Puu on elävä materiaali, joka muuttaa muotoaan ajan kuluessa ja sään vaikutuksesta.

Laudat ovat oikein päin, kun niiden vuosirenkaat kääntyvät ylöspäin eli ”hymyilevät”. Kova ydinpuu kestää vettä paremmin kuin puun pinta. Jos lauta vääntyy, se pullistuu keskeltä, eivätkä varpaat osu laudan reunoihin.

LUE LISÄÄ: Tämän vuoksi mutterinväännin on rakentajan luottotyökalu

Yksi kerta vähemmän

Terassilautoihin pitää porata valmiit ruuvinreiät ja ruuvien kannat pitää upottaa terassilautojen pinnan tasolle. Se tarkoittaa, että porakoneen työkalua pitää vaihtaa koko ajan. Voit välttää sen käyttämällä upotusterää, jonka tyvessä on ruuvinkannan kokoinen terä. Se säästää paljon aikaa.

Upota ruuvit oikeaan syvyyteen joka kerta

Se voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta terassilaudat pitää upottaa tarkasti oikeaan syvyyteen.

Elleivät ruuvit uppoa tarpeeksi syvälle, ne osuvat varpaisiin, kun terassilla kävellään avojaloin. Liian syvälle upotetut ruuvit johtavat vielä isompiin ongelmiin. Sadevesi kerääntyy ruuvinkantoihin pieniksi lammikoiksi, imeytyy puuhun ja lahottaa laudat.

Oikein asennettujen ruuvien kannat ovat terassin pinnan tasolla. Voit tehdä itse kärjenpitimeen syvyysrajoittimen teipistä.

Poraa reiät!

Muista porata lautoihin valmiit reiät, ennen kuin ruuvaat laudat kiinni lankkuihin. Muuten osa laudoista halkeaa, sadevesi imeytyy puuhun ja vahingoittaa lautoja. Tuhannen ruuvinreiän poraaminen vie aikaa, mutta se on välttämätöntä etenkin siinä tapauksessa, että terassi rakennetaan kovasta puusta.

Asenna ruuvit suoriin riveihin

Terassilautoihin menee paljon ruuveja. Teet itsellesi todella ison palveluksen, jos asennat ruuvit tarkasti suoriin riveihin. Se tekee terassista tasapainoisen näköisen, ja merkkiviiva nopeuttaa ruuvien asentamista.

Käytä apuna vatupassia tai värilankaa ja piirrä terassilautoihin suorat viivat. Voit pyyhkiä viivat pois ruuvien asentamisen jälkeen. Älä paina kynää, jotta lautoihin ei tule uria.

Käytä vain ruostumattomia ruuveja ja nauloja

Ruostumattomat ruuvit ovat kalliimpia kuin tavalliset, mutta ruuveja ei kannata valita hinnan perusteella. Ruostumattomat ruuvit kestävät esimerkiksi seetrin, lehtikuusen ja painekyllästetyn puun ainesosia paremmin kuin tavalliset ruuvit.

Puuterassi on kostea ison osan vuodesta. Ruostumattomat A2- ja A4-ruuvit kestävät sadetta paljon paremmin kuin tavalliset ruuvit. Jos maksat paljon rahaa hienoista terassilaudoista, älä pilaa niitä ruostuvilla ruuveilla.

Tarkista puutavara itse

Älä tilaa lautoja ja lankkuja tontille kuljetettuna vaan hae ne itse rautakaupan noutopihalta. Rautakaupassa käyminen vie jonkin verran aikaa, mutta se on ainoa keino varmistaa, että saat parasta mahdollista puutavaraa. Kun valitset laudat itse, voit jättää ostamatta kierot ja liian oksaiset laudat. Kiität itseäsi myöhemmin!

Unohda hienot puusepänliitokset

Työt on mukava tehdä huolellisesti, sillä siistit yksityiskohdat nostavat terassin muiden yläpuolelle. Terassin runkoon ei kuitenkaan tarvita hienoja liitoksia. Käytä kulmarautoja, naula levyjä ja tolppakenkiä. Liitoksesta tulee varmasti kestävä, eikä kukaan näe, miten se on tehty.

Piilota ruuvit

HDS-ruuvit ruuvataan viistosti lautojen kylkeen.

Terassilautojen kiinnittämiseen tarvitaan satoja ruuveja. Ruuvinkannat voi peittää puutulpilla, mutta siihen kuluu aikaa. Tulpat pitää tehdä ja liimata reikiin, minkä jälkeen terassi pitää viimeistellä hiomalla. Toinen vaihtoehto on kiinnittää ruuvit viistosti terassilautojen kylkeen. Siihen tarvitaan Essven HDS-järjestelmän pihtien kaltainen erikoistyökalu.

Aloita tekemällä piirustukset

Terassin rakentaminen sujuu paljon helpommin rakennuspiirutusten avulla kuin ilman niitä. Suunnittele huolellisesti terassin paikka, koko ja muoto. Piirrä terassi ja noudata suunnitelmaa mahdollisimman tarkasti. Hyvistä piirustuksista on apua myös materiaalien hankkimisessa.

LUE LISÄÄ: Kokeile ilmaista piirustusohjelmaa, ennen kuin aloitat projektisi

Vältä lehtikuusta

Lehtikuusi sopii ulkokäyttöön mainiosti, mutta lehtikuusilaudat vääntyvät helposti kieroiksi ja muuttuvat tikkuisiksi. Tikut tarttuvat varpaisiin, minkä lisäksi lehtikuusi värjäytyy usein. Jos haluat käyttää lehtikuusta, valitse terassille kovasta ydinpuusta sahattuja lautoja.

Pidä raot yhtä leveinä

Pidä raot yhtä leveinä esimerkiksi sorkkaraudalla.

3–8 milliä. Se on sopiva terassilautojen välisen raon leveys. Sopivat raot päästävät veden valumaan lautojen välistä maahan ja antavat puun elää ilmankosteuden mukaan. Laudat pitäisi periaatteessa asentaa noin viiden millin päähän toisistaan. Puu voi kuitenkin olla asennusvaiheessa niin märkää, että laudat pitää kiinnittää tiheämpään, jotta raoista ei tule liian leveät, kun laudat kuivuvat. Voit tarkistaa lautojen kosteuden kosteusmittarilla ennen asentamista.

Haluatko lukea, miten rakennat puuterassin? Olemme koonneet kaikki puuterasseja koskevat jutut ja vinkit tänne.

Käytä värilankaa

Selkeistä merkki viivoista on paljon hyötyä terassilautojen asentamisessa. Pitkiä ja suoria linjoja ei ole helppo piirtää pelkän lyijykynän ja vatupassin avulla. Sijoita noin 20 euroa värilankaan. Sen avulla saat pitkän ja suoran ruuvauslinjan yhdellä räpsäytyksellä.

Älä pihistele työkaluissa

Tee itsellesi palvelus ja käytä terassin rakentamiseen kahta pora konetta. Joudut poraamaan lautoihin uskomattoman paljon reikiä ja ruuvaamaan niihin valtavasti ruuveja. Voit säästää paljon aikaa tekemällä työt eri porakoneilla. Siten et joudu vaihtamaan terää koko ajan ruuvauskärkeen ja takaisin.

Varaa työhön vähintään yksi vara-akku, jotta et joudu pitämään turhia taukoja sillä aikaa, kun akku latautuu. Käytä lautojen halkaisemiseen upotussahaa ja ohjainkiskoa.

Ei huolta huomisesta

Komposiittilaudat asennetaan muovikiinnikkeillä.

Puuterassi vaatii vaivannäköä myös sen jälkeen, kun se on rakennettu. Lautoja pitää huoltaa, jotta terassi säilyy pitkään hyvän näköisenä. Voit säästää paljon vaivaa, jos rakennat terassisi komposiitista. Komposiittilaudat tehdään puukuiduista ja muovista. Se tarkoittaa, ettei komposiitti ime vettä samalla tavalla kuin tavallinen puu. Sen takia komposiitti ei myöskään lahoa eikä homehdu.

Komposiittilaudoista rakennettu terassi kestää melkein ikuisesti. Parasta on, että komposiittilaudat muistuttavat puuta kaikin tavoin. Niitä sahataan, porataan ja ruuvataan samalla tavalla kuin tavallisia terassilautoja.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi