Puu- vai laattaterassi?

Syötkö aamupalaa ja grilliruokaa mieluummin puu- vai laattaterassilla? Vertailimme puuta ja laattoja toisiinsa ja kerromme, mitä hyviä ja huonoja puolia molemmissa terasseissa on.

Puu- vai laattaterassi? Katso molempien hyvät ja huonot puolet.

Puu- vai laattaterassi? Katso molempien hyvät ja huonot puolet.

Terassilaudat ovat pehmeitä, ja niillä on mukava kävellä paljain jaloin. Toisaalta lautojen päällä ei ole mukava liukastella sateella ja pikkupakkasella. Paksut pihalaatat imevät itseensä auringon lämpöä ja lämmittävät jalkoja illan tullen, mutta kovalle kivipinnalle kaatuminen tekee kipeää. Sekä puuterassissa että laattaterassissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Onneksi materiaalia tarvitse valita pelkän hinnan perusteella. Kaupoissa on sekä halpoja että kalliita terassilautoja, ja myös laattojen hinnat vaihtelevat laidasta laitaan. Itse rakennettu terassi tulee joka tapauksessa melko halvaksi, joten puu- ja laattaterassin hintaero ei ole iso.

Molempien terassien rakentaminen on suunnilleen yhtä helppoa.

Suurin käytännön ero on raskaiden nostojen määrässä. Painavien laattojen nosteleminen rasittaa selkää, jalkoja ja käsivarsia selvästi enemmän kuin lautojen kantaminen. Laattojen kantaminen ja asentaminen ei ole edes laattaterassin rakentamisen raskain vaihe. Kuopan kaivaminen ja kantavan pohjan tekeminen on vielä raskaampaa.

Puuterassi

Puuterassi

Puuterassin rungon voi rakentaa joko laattojen, tolppien tai ruuvipaalujen varaan. Joissakin tapauksissa kannattaa käyttää kolmea erilaista perustusta.

Puuterassi on aina tyylikäs vaihtoehto, joka sopii käytännössä kaikenlaisten talojen yhteyteen. Talon rakennusmateriaalilla ei ole väliä, sillä puuterassi näyttää hyvältä sekä tiilitalon että puutalon seinustalla. Puusta on helppo rakentaa, ja sitä voi käyttää luovasti eri tavoilla. Puuterassi on paljon helpompi rakentaa irti maasta kuin laattaterassi.

LUE LISÄÄ: Terassilauta- mikä puu sopi parhaiten?

HINTA: Alk. 30 euroa/m².

ESITYÖT: Runko ja tolpat.

KUNNOSSAPITO: Puhdistetaan vuosittain. Öljytään joka 2.–3. vuosi.


HYÖDYT

 • Mukava jalan alla
 • Kuivuu nopeasti
 • Rakennettavissa irti maasta

HAITAT

 • Liukas sateella
 • Ei kestä yhtä kauan kuin laatat *Hyvä kasvualusta levälle

Lue lisää: Puuterassi

Laattaterassi

Laattaterassi

Ison laattaterassin tekemiseen kannattaa vuokrata minikaivuri. Pohjan kaivaminen lapiolla on niin kovaa työtä, ettei siihen kannata ryhtyä. Kaivuri säästää selkää, käsivarsia ja jalkoja.

Erisävyisistä harmaista laatoista tehty terassi näyttää todella upealta ja kestää pitkään. Laattaterassi on helpompi pitää kunnossa kuin puuterassi. Toisaalta laattaterassin rakentaminen on todella raskasta. Pohjasta pitää tehdä kestävä, joten maata ja laattoja pitää kärrätä tuhansien kilojen edestä.

HINTA: Alk. 35 euroa/m².

ESITYÖT: Pintamaa poistetaan ja tilalle levitetään mursketta.

KUNNOSSAPITO: Puhdistetaan joka vuosi. Rikkaruohot poistetaan sitä mukaa, kun niitä ilmestyy


HYÖDYT

 • Kestää pitempään kuin puu
 • Vain vähän huoltamista
 • Varastoi lämpöä

HAITAT

 • Työ on raskasta
 • Kova alusta kävellä ja kaatua
 • Hyvä kasvualusta jäkälälle

Lue lisää: Kiviterassi

Taistelu päättyy tasapeliin

Sekä laatta- että puuterassit voivat olla käytännöllisiä ja näyttää niin upeilta, että ne saavat naapureiden leuat loksahtamaan. Pohjimmiltaan terassimateriaalin valinnassa on kyse siitä, kumpi materiaali tuntuu paremmalta ja kumpi sopii paremmin taloon ja ympäristöön. Sen vuoksi kaksintaistelu päättyy tasapeliin, ja voittaja jää julistamatta.

  Muut lukevat juuri nyt …