Tee 25 neliön pihakiveys päivässä!

Unohda raskaat pihakivet, joista jokainen on aseteltava yksi kerrallaan. Verkkoon valmiiksi sidotuilla kivillä selviät urakasta nopeasti ja helposti. Meiltä meni vain yksi päivä 25 m2 terassin kivien laittamiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
75 € / m2

Johdanto

A iemmin pihakivetyksen teko oli kovaa työtä, joka vaati kokeneen käsityöläisen. Se oli raskasta, hankalaa ja aika vievää. Näin ei enää tarvitse olla, jos valitsee kivet, jotka on valmiiksi verkotettu toisiinsa. Tähän työhön voivat kaikki osallistua.

Yhdessä verkossa on 25 noin 9 x 9 senttimetrin kokoista kiveä. Kivet on leikattu 3 sentin paksuisiksi ja liimattu voimakkaalla epoksiliimalla vahvaan nailonverkkoon.

LUE LISÄÄ: Näin käytät epoksiliimaa

On tärkeää, että perustustyöt on tehty hyvin, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Kaikki multamaa on poistettava, yleensä 1–2 lapionmitan verran. Jos joudut kaivamaan 20 senttimetriä syvemmälle maahan, on pohjalle laitettava kerros sidossoraa, joka tiivistetään tasotäryttimellä kuten muutkin kerrokset.

Röpelöinen pinta

Kivet on suihkupoltettu päällyspinnalta. Se tarkoittaa, että niitä on lämmitetty niin kauan, että pintakerros irtoaa kivistä. Lopputuloksena on karkea ja röpelöinen pinta, joka on liukumaton, mutta kuitenkin tasainen.

Tämän takia kivet sopivat erinomaisesti terasseille, joilla kalusteita on ollut vaikea saada pysymään suorassa ilman alituista huojumista johtuen perinteisten terassikivien epätasaisesta pinnasta. Kivet voi helposti ja nopeasti leikata timanttilaikalla varustetulla kulmahiomakoneella.

Huolellisuutta saumojen kanssa

Kun käytät verkotettuja kiviä, joudut nä-kemään hieman vaivaa saumojen kans-sa, sillä kivien väliset saumat ovat sentin levyisiä. Se on paljon enemmän kuin be-tonisia laattakiviä käytettäessä. Jos fus-kaat, saumoihin muodostuu helposti muurahaisten kujia ja rikkaruohoja. Nämä kivet on saumattu Envirosand-nimisellä aineella. Se koostuu kvartsi-hiekasta, johon on sekoitettu orgaanista sidosainetta. Sitä levitetään saumoihin tiiviisti saumojen täydeltä kuten tavallis-ta saumahiekkaakin. Tuloksena on kiin-teä massa, joka vuorokauden kovetuttu-aan muotoutuu tasaiseksi, joustavaksi saumaksi. Se tukee ja vahvistaa kivetystä ja suojaa sitä myös rikka- ruohojen ja muurahaisten valtaus-yrityksiltä. Saumoja vakauttava aine sopii erityisen hyvin verkkoon kiinnitet-tyjen kivien saumaukseen, jossa saumat ovat isompia ja kivet harvemmassa. Envirosand on kuitenkin kallista käyttää. Se maksaa lähes kolme kertaa enemmän kuin säkillinen tavallista saumahiekkaa. Noin 35 euroa maksava 25 kilon säkki Envirosandia riittää kolmeen neliömet-riin. Hienoa jälkeä saat toki tehtyä myös tavallisilla sauma-aineilla. Tiivistä sauma-hiekka hyvin täryttimellä ja huolehdi kaadosta ja jälkisaumauksesta, jos saumahiekkaa on liian vähän. Rikka-ruohot kannattaa poistaa kivetyksestä mahdollisimman nopeasti.

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

1

Poista pintamaa. Laita kepit n. 10 cm kulmien ulkopuolelle, niin soraa tulee uloimpienkin kivien alle. Kiristä naru terassialueen ympäri. Poista kaikki multa. Levitä kuitukangas tiivistetylle maalle ja täytä 10-15 cm:n sorakerroksella.

2

Tärytä alue perusteellisesti levytäryttimellä, jotta pohjasta tulee tiivis. Levitä 3-5 cm tasaussoraa ja tiivistä se jälleen täryttimellä - liikuttele sitä sekä pysty- että vaakasuunnassa.

3

Aseta teräsputkia pinnan päälle parin metrin välein. Tarkista, että pinnan kallistus talosta ulospäin on vähintään 1 cm/ m. Laita lauta putkien päälle ja vedä lautaa putkien pintaa pitkin, niin saat kerroksen tasaiseksi. Poista putket ja täytä vaot soralla.

4

Aseta ensimmäinen verkkokivirivi narun suuntaisesti ja sitten seuraava rivi edellisen yläpuolelle. Vedä verkkoa varovasti reunan yli, niin se asettuu hyvin paikalleen.

5

Levitä saumahiekkaa koko pinnalle, kun kivet ovat paikoillaan. Hiekan pitää riittää kaikkiin saumoihin. Tässä on käytetty erikoissauma-ainetta, mutta tavallinen sauma-hiekkakin käy.

TÄRKEÄÄ! Älä koskaan käytä rantahiekkaa.

6

Tärytä jälleen, liiku kivetyksellä sekä pysty- että vaakasuuntaan. Jos käytät Envirosand-sauma-ainetta, ruiskuta saumat vedellä, jotta ne kostuvat - näin sidosaineen toiminta pääsee käyntiin.

Materiaalit

• Verkkokiviä
• Soraa
• Tasaussoraa
• Saumahiekkaa (esim. Envirosand)

Erikoistyökalut:

• Levytärytin, noin 70 kg
• Kulmahiomakone timanttilaikalla
• Teräsputkea

Vie aikaa

1-2 päivää pohjatöihin, 1 päivä 25 m²:n laatoitukseen

Hinta

Noin 75 € / m2 (kivet)

Vaikeusaste

Helpompaa kuin tavallisten pihakivien laittaminen. Pohjatyöt ja kaato on tehtävä huolella.

Video

TEKNIIKAT: Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.