Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Puusepänliitokset voivat olla joko huomaamattomia tai näkyviä. Liitokset voivat korostaa sitä, että kokoamiseen ole käytetty lainkaan rautoja tai olla täysin huomaamattomia. Yhteistä kaikille puusepänliitoksille on, että osat voi yhdistää toisiinsa puutapilla.

Loviliitos

Loviliitos on kaikkein helpoin luja puusepänliitos. Loviliitos tehdään poistamalla toisesta osasta keskimmäinen kolmasosa. Toisesta osasta poistetaan uloimmat kolmannekset, ja tappi työnnetään kiinni loveen. Yhteen liitettyinä osat muodostavat todella lujan liitoksen.

Loviliitos sopii sekä 90 asteen kulmaan että vinoihin kulmiin. Tapeilla toisiinsa liitetyt osat eivät irtoa enää koskaan.

Tappiliitos

Tappiliitos muistuttaa loviliitosta, mutta puun päähän sahataan tappi, ja toiseen osaan tehdään taltalla ja poralla tappiin sopiva kolo. Osien pitää sopia tiukasti yhteen, ja ne voi lukita toisiinsa molempien osien läpi menevällä tapilla.

Sormiliitos ja erikoislapaliitos

Sormiliitos ja erikoislapaliitos ovat lujia liitoksia, jotka sopivat taitavalle puusepälle. Liitokset ovat uskomattoman kestäviä ja etenkin kaksivärisinä varsin näyttäviä, mutta vaativat paljon sorminäppäryyttä.

Etenkin erikoislapaliitos sopii lähinnä ammattilaisille, mutta toisaalta harjoitus tekee mestarin. Jos haluat kokeilla erikoislapaliitoksen tekemistä, löydät ohjeet tästä jutusta muiden puusepänliitosten kanssa.