3 asiaa, jotka PITÄÄ tehdä ennen talvea

Oletko pitänyt talostasi huolta viimeisen vuoden ajan? Oletko muistanut maalata puuseinät, korjata laastisaumat ja puhdistaa vesikourut? Ellet ole, pelasta NYT mitä pelastettavissa on, ennen kuin pakkaset alkavat.

Lunta katolla

Ennen kuin sää näyttää tältä, korjaa muutama asia.

1. Puurakenteet

Ulkona olevat, käsittelemättömät puupinnat kestävät huonosti loppusyksyn ja nykyisten leutojen talvien säätä. Vesisade, sulava lumi ja kosteus lahottavat puuta ja pakkanen halkoo kosteita lautoja.

Maalatut laudat kestävät hyvin.

SELVIYTYMISKEINO:
Voit käsitellä paljaat kohdat värittömällä puuöljyllä, jos säät vielä suosivat. Öljy pitää kosteuden loitolla ensi kesään asti.

Lue myös: OPAS: Näin suojaat puurakenteet

2. Tiiliseinä

Murentuneet laastisaumat ja laastissa olevat reiät suorastaan kerjäävät vaikeuksia. Kostea laastisauma ja pakkanen on vaarallinen yhdistelmä. Pakkanen laajentaa kosteaa saumaa ja halkaisee sen. Laasti tippuu alas seinästä.

Saatat vielä ehtiä korjaamaan pienet reiät. Jos saumoihin ei ole käytetty kalkkipohjaista laastia, voit korjata ne valmislaastilla. Korjauslaastia myydään myös silikonipistooliin tarkoitetuissa patruunoissa. Jos saumat ovat 50-luvulta tai vanhemmat, niiden korjaamiseen on luultavasti käytettävä kalkkilaastia.

Lue lisää laasteista täältä: Löydä oikea laasti

SELVIYTYMISVINKKI: Jos et ehdi
Saumat voi korjata myös pakkasella vanhalla ammattimuurarien konstilla. Kaada laastin sekaan pieni loraus viinaa, ja laasti kestää kylmää.
Yritä pitää vaurioituneet alueet mahdollisimman pieninä. Varmista, ettei seinään valu vettä esimerkiksi täysistä sadevesikouruista.

3. Puhdista sadevesikourut

Vesikourujen puhdistaminen on helppoa ja tärkeää. Jos kourut ovat täynnä lehtiä ja likaa, niiden ympärille jäätyy talvella paksu jääkalikka. Sulava vesi ei pääse syöksytorviin ja valuu kourujen yli. Vesi valuu edelleen talon seiniin ja ikkunoihin, ja kosteusvaurioiden vaara on suuri.

Jos räystäät laskevat taloon päin, vesi voi todella huonolla tuurilla valua sadevesikourujen takaa suoraan katon ja talon sisään.

Nouse katolle tai tikkaille ja puhdista vesikourut. Tarkista myös sadevesikaivot mahdollisten tukosten varalta. Jos kaivojen pohjalla on paksusti maata ja roskia, kaiva ne pois, jotta vesi pääsee virtaamaan viemäriin.

Lue myös:Valmistele vesikourut lumen ja sateen varalle

SELVITYMISVINKKI: Jos et ehdi
Jos sadevesikourut ovat täynnä jäätynyttä roskaa, mitään ei yleensä ole tehtävissä ennen kevättä. Jos talveen sattuu pitempi lauhan ilman jakso, voit kokeilla, lähtevätkö jäät liikkeelle. Älä kuitenkaan hakkaa jäätä, sillä hakkaaminen luultavasti rikkoo vesikourut.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo