Sokkelin nurkan korjaaminen

Talon sokkeli on kovalla koetuksella ympäri vuoden. Sokkeli kärsii sateesta, maan kosteudesta ja pakkasesta. Kosteuden takia on tärkeää, että rappauksen pintakerros on ehjä. Muuten kosteus imeytyy sokkeliin ja talon rakenteisiin.

Sokkelin nurkan korjaaminen

Sokkeliin tulee helposti pakkasvaurioita. Kolot laajenevat nopeasti, joten ne kannattaa korjata mahdollisimman pian.

POHJATYÖT JA ALIMMAT LAASTIKERROKSET

1. Poista sokkelista aluksi kaikki ylimääräinen kuten levät ja jäkälät. Irrota rappaus vasaralla ja taltalla. Harjaa sokkeli puhtaaksi jäykällä harjalla.

2. Pese lika ja irtolaasti huolellisesti pois. Levitä pintaan ohut kerros juoksevaa sementtilaastia tai kuivabetonia, jotta rappauslaasti tarttuu kunnolla kiinni.

3. Tee toisesta laastikerroksesta niin rosoinen, että seuraava kerros tarttuu kunnolla kiinni. Käytä karkeaa 0–4 millin laastia, jos sokkelin kolot ovat yli 10 milliä syviä. Painele laasti lujasti kiinni seinään.

4. Täytä aluksi isot kolot ja levitä sen jälkeen ohut kerros laastia koko korjattavalle alueelle. Tasoita kerros kauhalla, mutta jätä laastin pinta karheaksi.

5. Korjaa aluksi nurkan toinen puoli, ja siirry sen jälkeen toiselle puolelle. Muotoile nurkka teräväksi painamalla lauta sitä vasten. Poista lauta, ennen kuin laasti kovettuu.

Vinkki: Vanhat talot

Vanhoja, kalkkilaastilla muurattuja sokkeleita ei voi korjata sementtilaastilla, sillä sementti on tiiviimpää ja kovempaa kuin kalkki. Rakenteen pitää harveta ulospäin, jotta kosteus siirtyy ulos. Ellei kosteus pääse
haihtumaan, se irrottaa rappauksen seinästä. Kalkkilaasti on "hengittävää" ja joustavaa, joten se sopii vanhan sokkelin paikkaamiseen.

Sementti yleistyi rakentamisessa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tarkista vanhan laastin tyyppi ennen rappaamista, jos talosi on rakennettu ennen 1950-lukua.

PINTARAPPAUS

1. Noin 12 milliä paksu pintarappaus tehdään notkeasta laastista. Sekoita rappauslaasti porakoneella ja vispilällä kermavaahtomaiseksi massaksi ja levitä se sokkeliin alhaalta päin laastikauhalla.

2. Anna tuoreen laastin vetäytyä sen verran, ettei sen pinta tunnu enää kostealta. Rappaa pinta yhtenäisen näköiseksi ja tasaiseksi pyörittämällä hierrintä kiertoliikkeellä.

3. Tasoita tuoreen laastin ja vanhan rappauksen sauma siistiksi märällä kalkkiharjalla.

4. Siirrä tukilauta varovasti tuoreen laastin päälle, ennen kuin se kuivuu. Aseta lauta pystyyn ja paina se nurkkaa vasten vinotuella. Levitä laasti, anna sen vetäytyä ja tasoita pinta.

5. Irrota lauta siirtämällä sitä seinän suuntaan. Siten tuore laasti ei tartu kiinni lautaan, ja nurkka pysyy terävänä. Nurkasta tulee epätasainen, jos lauta vedetään ulospäin.

6. Tasoita nurkka varovasti hiertimellä, jotta nurkka pysyy terävänä. Tasoita lopuksi vanhan rappauksen ja tuoreen laastin välinen sauma märällä kalkkiharjalla.

Työkalut sokkelin korjaamiseen

Rappauksen korjaamiseen ei tarvita isoa konearsenaalia. Laastin sekoittamiseen riittää tavallinen porakone ja vispilä. Laasti levitetään ja painetaan tiukasti kiinni sokkeliin laastikauhalla, ja pinta tasoitetaan muovihiertimellä. Kalkkiharja on hyvä työkalu tuoreen laastin ja vanhan rappauksen välisen sauman tasoittamiseen.

Sokkelin nurkan korjaaminen: Tyokalut

Sokkelin nurkan korjaamiseen tarvitaan laastikauha, hierrin ja kalkkiharja.

Tärkeää sokkelin nurkan korjaamisesta!

Korjattu sokkeli pitää suojata parin ensimmäisen vuorokauden ajaksi. Tavalliset pressut suojaavat laastia auringon kuumuudelta ja sadekuuroilta, mutta pakkasen uhatessa rappaus pitää suojata eristetyillä pressuilla. Erittäin kuivalla ja kuumalla säällä laastia kannattaa kostuttaa sumutinpullolla.

LUE MYÖS: Sokkelin korjaaminen – tee näin!

    Muut lukevat juuri nyt …