Sokkelin nurkan korjaaminen

Sokkeliin tulee helposti pakkasvaurioita. Kolot laajenevat nopeasti, joten ne kannattaa korjata mahdollisimman pian.

Vinkki: Vanhat talot

Vanhoja, kalkkilaastilla muurattuja sokkeleita ei voi korjata sementtilaastilla, sillä sementti on tiiviimpää ja kovempaa kuin kalkki. Rakenteen pitää harveta ulospäin, jotta kosteus siirtyy ulos. Ellei kosteus pääse haihtumaan, se irrottaa rappauksen seinästä. Kalkkilaasti on "hengittävää" ja joustavaa, joten se sopii vanhan sokkelin paikkaamiseen.

Sementti yleistyi rakentamisessa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tarkista vanhan laastin tyyppi ennen rappaamista, jos talosi on rakennettu ennen 1950-lukua.

Työkalut sokkelin korjaamiseen

Rappauksen korjaamiseen ei tarvita isoa konearsenaalia. Laastin sekoittamiseen riittää tavallinen porakone ja vispilä. Laasti levitetään ja painetaan tiukasti kiinni sokkeliin laastikauhalla, ja pinta tasoitetaan muovihiertimellä. Kalkkiharja on hyvä työkalu tuoreen laastin ja vanhan rappauksen välisen sauman tasoittamiseen.

Sokkelin nurkan korjaaminen: Tyokalut

Sokkelin nurkan korjaamiseen tarvitaan laastikauha, hierrin ja kalkkiharja.

Tärkeää sokkelin nurkan korjaamisesta!

Korjattu sokkeli pitää suojata parin ensimmäisen vuorokauden ajaksi. Tavalliset pressut suojaavat laastia auringon kuumuudelta ja sadekuuroilta, mutta pakkasen uhatessa rappaus pitää suojata eristetyillä pressuilla. Erittäin kuivalla ja kuumalla säällä laastia kannattaa kostuttaa sumutinpullolla.