Lisää valoa lapepalkeilla

Kattoikkunoita on vaikea saada vanhaan taloon kattorakenteiden takia. Pyysimme arkkitehtia suunnittelemaan kolme vaihtoehtoa, joilla sisään saa lisää valoa.

Kattoikkuna on erinomainen ratkaisu, jos talo tuntuu pimeältä ja ankealta. Kattoikkunan asentaminen voi kuitenkin olla vaikeaa kattoristikoiden takia. Kysyimme arkkitehdilta, miten taloon voi saada lisää valoa.

Olohuone ennen:

Olohuone ennen

Pihan puolella on isoja ikkunoita, mutta olohuone tuntuu pimeältä. Se johtuu siitä, että katos vie kaiken valon. Katos ulottuu melkein kaksi metriä seinän ulkopuolelle.

1. Lappeen suuntainen katto

Kuvaus:
Kattotuolit puretaan pois ja korvataan kurkihirrellä ja lapepalkeilla. Sisäkatosta tehdään lappeen suuntainen ja lapepalkkien väliin sahataan aukko kattoikkunalle. Kattoikkunan lisäksi valoa tulee päätyikkunasta.

Rakentaminen:
Harjalle asennettava liimapuupalkki eli kurkihirsi tukee lapepalkkien yläpäätä, ja lapepalkkien alapäät tuetaan ulkoseiniin. Liimapuupalkin toinen pää kiinnitetään ulkoseinään ja toisen pään alle asennetaan tolppa, jonka alle valetaan betoniantura. Lattia tehdään uusiksi, katto eristetään ja peitetään kipsilevyillä.

Työn hinta:
Noin 40 000 euroa

2. Valokate

Kuvaus:
Olohuoneen suurin ongelma on seinän ulkopuolella oleva katos. Lähes kaksi metriä syvä katos ja ruskeat räystäspohjalaudat varastavat kaiken valon, jonka pitäisi päästä sisään isoista etelän­puoleisista ikkunoista. Räystäspohjalaudat puretaan pois, ja niiden tilalle asennetaan vahvistetusta lasista tehty valokate.

Rakentaminen:
Räystäspohjalaudat irrotetaan kattoristikoista, ja ristikoiden ja seinän välissä olevat raot peitetään siististi. Vahvistetut lasilevyt asennetaan ristikoiden päälle. Valokatteen ja talon katon väliin tehdään vedenpitävä sauma ja otsalaudat sahataan sopiviksi.

Työn Hinta:
Noin 20 000 euroa

3. Aukko ristikon ympärille

Kuvaus: Kattoon asennetaan kaksi isoa kattoikkunaa (80x160 cm), joiden väliin jätetään kattoristikko. Kattoon tulee noin 2,5 neliön kokoinen ikkunapinta. Valoaukon reunoista tehdään viistot, mikä lisää valon määrää entisestään. Sisäkaton puoleinen reikä on peräti 5,5 neliön kokoinen.

Rakentaminen: Kattoikkunat asennetaan paikoilleen, minkä jälkeen sisäkattoon tehdään reikä. Eristeet puretaan pois ja valoaukon reunoille tehdään rungot. Valoaukon reunat eristetään villalevyillä. Sisäpuolelle asennetaan höyrynsulku ja kuitukipsilevyt. Lopuksi valoaukon alareunat tasoitetaan teräviksi.

Työn hinta: Noin 7 500 euroa

    Lisää samasta aiheesta Sisäkatto