1. Reikä höyrynsulussa
Höyrynsulun pitää olla tiivis. Sen tarkoitus on estää lämpimän ja kostean sisäilman pääsy eristeisiin, joissa se voi tiivistyä vedeksi.
Tässä on selvästi pidennetty sähköjohtoa ja vedetty se höyrynsulun läpi. Niin voi periaatteessa tehdä, mutta reikä pitää teipata tiiviisti umpeen, eikä sitä saa jättää avoimeksi kuten tässä.
Oikea tapa on tehdä muoviin mahdollisimman pieni reikä ja teipata se kiinni oikealla höyrynsulkuteipillä.
Tällainen reikä voi aiheuttaa vuosien kuluessa pahan kosteusvaurion, kun kostea ilma pääsee vuotamaan eristeisiin ja rakenteisiin. Se aiheuttaa lahoamista ja homekasvustoja.
LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas
3. Väärään suuntaan valuva vesi
Tämän rakennustarkastaja on nähnyt useammin kuin jaksaa laskea: kylpyhuoneen lattia kallistuu väärään suuntaan. Veden pitäisi valua kaivoa kohti, joka on lätäkön vasemmalla puolella. Kaato on kuitenkin tehty väärin, ja vesi valuu oven eteen.
Kylpyhuoneen lattian pitää kallistua aina lattiakaivoon päin. Se koskee koko lattiaa, ei vain suihkunurkkausta. Kynnyksen ja kaivon korkoeron pitää olla tarpeeksi iso, jotta lattialle mahdollisesti tulviva vesi ei valu muihin huoneisiin oven alta. Se ei välttämättä estä vesivahinkoa kokonaan mutta auttaa rajaamaan sitä ja antaa lisää aikaa vesivahingon havaitsemiseen.
5. Luvattomat ja vaaralliset liitokset
Sähkötyöt ovat pääsääntöisesti maallikoilta kiellettyjä, ja siihen on hyviä syitä. Yksi varoittava esimerkki näkyy tässä: talon sähköt on vedetty sikin sokin välikatolle.
Siinä piilee monta vaaraa: liitoksesta lentävä kipinä voi sytyttää pölyävät materiaalit ja aiheuttaa tulipalon. Jos välikatolla säilytetään ylimääräistä tavaraa kuten joulukoristeita, niiden liikuttelu voi irrottaa johdot liitoksestaan. Sen lisäksi epämääräiset sähköasennukset voivat aiheuttaa aina sähköiskuja. Jos katto vuotaa tai välikatolle tuiskuaa lunta, vesi voi aiheuttaa oikosulun.
Johtojen pitäisi olla sisällä kiinteässä ja lukitussa sähkökaapissa siten, ettei niitä voi vetää vahingossa irti, ja kaikkien kytkentöjen pitäisi olla valtuutetun sähköasentajan tekemiä.
6. Vaahtokorjaukset
Rakennusvaahtoa voi käyttää moniin paikkoihin, mutta yleensä sitä kannattaisi välttää. Tässä seinää on korjattu ruiskuttamalla sen sisään paljon vaahtoa. Näyttää jopa siltä, että sähkötaulu on kiinnitetty vaahdolla.
Valitettavasti saumavaahdolla on joitakin huonoja ominaisuuksia, jotka unohtuvat helposti. Ensinnäkin vaahto imee kosteutta, joten se ei sovi ulos tai muihin paikkoihin, joissa se altistuu kosteudelle. Lisäksi vaahtoa on vaikea annostella, sillä se laajenee uskomattoman paljon. Sillä voi nostaa jopa lattiaa, jos vaahto ei pääse laajenemaan muualle kuin ylöspäin.
LUE LISÄÄ: SAUMAVAAHTO: Valitse oikea vaahto
7. Liian tiiviisti asennetut laudat
Kaikki laudat laajenevat ja supistuvat ilmankosteuden mukaan. Niin käy varsinkin ulkona, ja varsinkin kovasta jalopuusta tehty terassi elää sään mukaan.
Jos laudat asennetaan liian lähekkäin, ne puskevat toisiaan. Kuvassa näkyy selvästi, että kaikki laudat ovat taipuneet kovassa paineessa.
Lautojen väliin pitää jättää tarpeeksi leveät, 5-10 millin raot. Jos asennat laudat kuivana kesäpäivänä, voit olla varma siitä, että ne laajenevat. Niin käy etenkin jalopuille.