Rakennustarkastajan musta kirja

Joskus rakennusfirmoilla menee liian lujaa, joskus tee se itse -rakentajat tekevät remonteissa pahoja virheitä. Kurkistimme rakennustarkastajan mustaan kirjaan ja listasimme yleisimmät virheet.

Virheistä kannattaa ottaa opiksi. Onneksi kaikilla on siihen mahdollisuus, sillä sekä ammattilaiset että tee se itse -rakentajat tekevät virheitä.

Myös muiden virheistä voi oppia ja yrittää välttää samat virheet itse.

Rakennustarkastajan kuva-arkisto on varsinainen aarreaitta, josta löytyy monenlaisia rakentamis- ja remontointivirheitä. Tarkastaja näkee päivittäin sekä pieniä että suuria virheitä ja puutteita, jotka johtuvat puutteellisista tiedoista tai suoranaisesta hutiloinnista. Joskus virheet ovat varsin vakavia.

Kuvat ovat hyvä muistutus siitä, että puutteellisin tiedoin tehdystä remontista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi kylpyhuoneen remontoinnissa on helppo tehdä monenlaisia pahoja virheitä, jotka voivat johtaa vakaviin vaurioihin. Useissa tapauksissa rakennustarkastaja olisi neuvonut rakentajia mieluummin ennen kuin asiat menevät pieleen.

1. Reikä höyrynsulussa

Höyrynsulun pitää olla tiivis. Sen tarkoitus on estää lämpimän ja kostean sisäilman pääsy eristeisiin, joissa se voi tiivistyä vedeksi.

Tässä on selvästi pidennetty sähköjohtoa ja vedetty se höyrynsulun läpi. Niin voi periaatteessa tehdä, mutta reikä pitää teipata tiiviisti umpeen, eikä sitä saa jättää avoimeksi kuten tässä.

Oikea tapa on tehdä muoviin mahdollisimman pieni reikä ja teipata se kiinni oikealla höyrynsulkuteipillä.

Tällainen reikä voi aiheuttaa vuosien kuluessa pahan kosteusvaurion, kun kostea ilma pääsee vuotamaan eristeisiin ja rakenteisiin. Se aiheuttaa lahoamista ja homekasvustoja.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

2. Vuotava ikkuna

Joskus talossa on pieniä rakoja, joista ilma vuotaa läpi.

Tässä tapauksessa ilma pääsee virtaamaan vapaasti ikkunan karmin ja kehyksen välistä. Tarkastaja pystyy työntämään taitetun A4-paperiarkin ikkunan läpi.

On sanomattakin selvää, että ikkunasta vuotaa paljon lämpöä.

3. Väärään suuntaan valuva vesi

Tämän rakennustarkastaja on nähnyt useammin kuin jaksaa laskea: kylpyhuoneen lattia kallistuu väärään suuntaan. Veden pitäisi valua kaivoa kohti, joka on lätäkön vasemmalla puolella. Kaato on kuitenkin tehty väärin, ja vesi valuu oven eteen.

Kylpyhuoneen lattian pitää kallistua aina lattiakaivoon päin. Se koskee koko lattiaa, ei vain suihkunurkkausta. Kynnyksen ja kaivon korkoeron pitää olla tarpeeksi iso, jotta lattialle mahdollisesti tulviva vesi ei valu muihin huoneisiin oven alta. Se ei välttämättä estä vesivahinkoa kokonaan mutta auttaa rajaamaan sitä ja antaa lisää aikaa vesivahingon havaitsemiseen.

4. Kulmaton räystäskouru

Räystäskouruihin on saatavilla myös kulmapalasia. Jos niin ei olisi, kaikki tasakattojen räystäskourut näyttäisivät tältä ja rännit olisi painettu toisiaan vasten. Kourujen väliin satava vesi voi lähteä valumaan pitkin kourun otsalautoihin. Se ei ole ulkoreunaa tarkoitus.

5. Luvattomat ja vaaralliset liitokset

Sähkötyöt ovat pääsääntöisesti maallikoilta kiellettyjä, ja siihen on hyviä syitä. Yksi varoittava esimerkki näkyy tässä: talon sähköt on vedetty sikin sokin välikatolle.

Siinä piilee monta vaaraa: liitoksesta lentävä kipinä voi sytyttää pölyävät materiaalit ja aiheuttaa tulipalon. Jos välikatolla säilytetään ylimääräistä tavaraa kuten joulukoristeita, niiden liikuttelu voi irrottaa johdot liitoksestaan. Sen lisäksi epämääräiset sähköasennukset voivat aiheuttaa aina sähköiskuja. Jos katto vuotaa tai välikatolle tuiskuaa lunta, vesi voi aiheuttaa oikosulun.

Johtojen pitäisi olla sisällä kiinteässä ja lukitussa sähkökaapissa siten, ettei niitä voi vetää vahingossa irti, ja kaikkien kytkentöjen pitäisi olla valtuutetun sähköasentajan tekemiä.

6. Vaahtokorjaukset

Rakennusvaahtoa voi käyttää moniin paikkoihin, mutta yleensä sitä kannattaisi välttää. Tässä seinää on korjattu ruiskuttamalla sen sisään paljon vaahtoa. Näyttää jopa siltä, että sähkötaulu on kiinnitetty vaahdolla.

Valitettavasti saumavaahdolla on joitakin huonoja ominaisuuksia, jotka unohtuvat helposti. Ensinnäkin vaahto imee kosteutta, joten se ei sovi ulos tai muihin paikkoihin, joissa se altistuu kosteudelle. Lisäksi vaahtoa on vaikea annostella, sillä se laajenee uskomattoman paljon. Sillä voi nostaa jopa lattiaa, jos vaahto ei pääse laajenemaan muualle kuin ylöspäin.

LUE LISÄÄ: SAUMAVAAHTO: Valitse oikea vaahto

7. Liian tiiviisti asennetut laudat

Kaikki laudat laajenevat ja supistuvat ilmankosteuden mukaan. Niin käy varsinkin ulkona, ja varsinkin kovasta jalopuusta tehty terassi elää sään mukaan.

Jos laudat asennetaan liian lähekkäin, ne puskevat toisiaan. Kuvassa näkyy selvästi, että kaikki laudat ovat taipuneet kovassa paineessa.

Lautojen väliin pitää jättää tarpeeksi leveät, 5-10 millin raot. Jos asennat laudat kuivana kesäpäivänä, voit olla varma siitä, että ne laajenevat. Niin käy etenkin jalopuille.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo