Maailman helpoimmat ulkoportaat

Entä jos rakentaisit itse portaat, joiden tekemiseen ei tarvita matemaattisten yhtälöiden osaamista eikä isoa työkaluvalikoimaa? Kun portaissa on vain muutama askelma, selviät tehtävästä nivelmitalla, sahalla ja ruuvinvääntimellä.

Johdanto

Olisiko tässä kaikkien aikojen helpoin porrasprojekti? Nämä portaat sopivat moneen kohteeseen, esimerkiksi uuteen terassiin, josta viimeiset askelmat vielä puuttuvat. Portaat korvaavat väliaikaisratkaisuna olevat kuormalavapinot tai irtolankuille asetellut betoniharkot.

Jos portaiden rakentaminen tuntuu vaikealta ja aikaa vaativalta urakalta, noudata ohjeitamme, sillä nyt rakennamme portaat helpolla tavalla: kolmesta lankusta tehdään sivut (ns. reisilankut) ja terassilaudoista askelmat. Takuulla helppoa!

LUE LISÄÄ: Näin helposti rakennat portaat itse

Ohjeet

01
Näin rakennat portaiden sivut 4 Vaihe

Yksinkertaiset sivut (reisilankut) rakennetaan kolmesta 48 x 173 mm:n lankusta, jotka asetetaan päällekkäin.

Alin lankku on 108 cm pitkä, keskimmäinen 72 cm ja ylin 36 cm. Kappaleet kootaan liimalla ja viistoon kiinnitettävillä ruuveilla sekä sivujen sisäpintaan pystyyn kiinnitettävillä laudanpätkillä. Lankkujen etureuna on sahattu viistoon, jotta sadevesi valuu alas.

1

Sahaa kummankin sivun kolme lankkua pareittain. Sahaa ne hieman ylipitkiksi ja ve dä etureunaan viistoviiva niin, että ylä- ja alareunan kohdistuspisteen ero on 1,5 cm.

2

Sahaa viistoviivaa pitkin ja sahaa kappaleet suoraan kulmaan takareunasta niin, että kappaleiden pituus on oikein. Katkaisu-/ jiirisaha on paras työväline tähän.

3

Sivele vana puusepänliimaa (ulkokäyt-töön) liitosten väliin ja pidä lankunkappa-leet yhdessä etu- ja takareunaan viistoon kiinnitetyllä ruuvilla.

4

Kiinnitä kaksi laudanpätkää (E ja D) yli-määräiseksi vahvikkeeksi saumakohtiin. Kiinnitä ne liimalla ja ruuveilla. Laudat on sahattu yläreunasta viistoon, jotta sadevesi valuu alas.

02
Asenna askelmat ja viimeistele portaat 7 Vaihe

Askelmat sahataan haluttuun pituuteen. Tästä selviää parhaiten katkaisusahalla. Askelmat työntyvät 1,5 cm sivujen etureunan yli ja 5 cm sivureunojen yli.

Jokaisen askelman päätyyn pora­ taan kaksi reikää 7,25 cm:n päähän päätypuusta. Käännä lautojen ydin puo­ li ylöspäin: sen erottaa vuosirenkaiden ”hymystä” puun päädyssä. Muutoin laudat voivat irrota ja vääntyä.

Voit työstää pienempiä portaita myös verstaasi pöydällä.

1

Kiinnitä sivun päälle kaistale kattohuo-paa. Se suojaa puuta kosteudelta sivujen ja askelmien liitoskohdassa. Kaistaleet kiinnitetään muutamalla hakasella, minkä jälkeen askelmat ruuvataan kiiinni.

2

Esiporaa 5 mm:n poralla askelmien (G) läpi sivulankkuihin. Poran tulee upottaa ruuvin­ kanta. Upotus ei saa olla liian syvä, vaan ruuvinkannan tulee jäädä niin, että reikään ei jää vettä seisomaan.

3

Lankut (A, B, C) asetetaan niin, että ne sopivat portaiden leveyteen. Etureunojen tulee olla linjassa, joten pidämme niitä kiinni apulaudoilla ja puristimilla. Sivujen tulee olla suorassa kulmassa (tarkista nivelitalla).

4

Varmista, että portaat eivät väännyt ajan saatossa. Näin voi käydä takareunassa, mutta sen voi estää laudalla (F), joka kiiinni­ tetään alimmaksi takimmaisen pystylaudan taakse.

5

Askelmat (G) työntyvät 5 cm reisilankku­ jen ulkoreunojen yli. Näissä portaissa on vain yhdeksän askelmaa, joten etäisyyden voi tarkistaa nopeasti molemmista sivuista.

6

Kiinnitä askelmat 5 x 60 mm:n ruostu-mattomilla teräsruuveilla. Upota vain ruu­ vinkanta niin, että se jää tarkasti upotuksen pohjan tasolle. Käytä välikkeitä askelma­ lautojen välissä kiinnityksen aikana.

6

Kuvan portaat ovat melko ras kaat, joten ne seisovat vakaas ti tasaisella alustalla. Jos haluat varmistaa, että portaat ovat tukevat, kiinnitä ne seinään tai terassiin.

Materiaalit

48 X 173 mm:n kuusilankkua
2 sivua (A) á 108 cm
2 sivua (B) á 72 cm
2 sivua (C) á 36 cm

28 x 120 mm:n terassilautoja
2 pystylautaa (D) á 45 cm
2 pystylautaa (E) á 30 cm
1 etäisyyslauta (F) á 82 cm
9 askelmaa (G) á 100 cm

• 5 cm:n kattohuopakaistaleita
• Vedenkest. puusepänliimaa (D3)
• 5 x 60 mm:n ruuveja (askelmat)
• 5 x 50 mm:n ruuveja (pystylaudat)
• 5 x 100 mm:n ruuveja (pistoruuvit)
• Tarvitt. puunsuoja-ainetta ja öljyä

Piirustus

Näin mittaat portaat

Koska portaiden tulisi olla mukavat kulkea, askelmavälin pituudella on suuri merkitys. Tätä varten kannattaa luoda porraskaava. Löydät sen verkkosivuiltamme teeitse.com hakusanalla ”porraskaava”.

Pidä aina silmällä seuraavaa: Askelman yläreunasta seuraavan askelman yläreunaan tulisi olla 15-18 cm. Askelman syvyyden (askelman pinnan) tuli olla vähintään 22 cm. Tässä kohteessa saamme mitat sovitettua lankkuihin ja terassilautoihin.

Näin mittaat portaat

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.