Helppo tapa uudistaa portaat

Vanhat kuluneet portaat pitäisi uusia. Maalijyrsimen avulla se onnistuu helpommin ja nopeammin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
70 euroa

Johdanto

Oletko samaa mieltä monen muun kanssa siitä, että portaiden hiomi-nen puhtaaksi vanhasta lakasta ja uudelleen lakkaaminen kuuluu sarjaan kovaa, ikävystyttävää ja erittäin aikaa vievää työtä? Onneksi apua on saata-villa. Uudenlainen työkalu tekee työn helpommaksi ja nopeammaksi. Ihmeen nimi on maalijyrsin, jollaisen voi vuokrata rakennustarvike-liikkeistä, työkaluvuokraamoista ja maalikaupoista. Vuokraus maksaa noin 15 € päivältä, mutta rahat on pian ansaittu, sillä vältyt ostamasta suurta määrää hiomapaperia, joka hiomakonetta käytettäessä kuluisi.

Maalijyrsimellä säästät siis sekä aikaa, voimia että rahaa ja pääset no-peammin maalamaan ja lakkaamaan. Näytämme kuinka työ tehdään.

Ohjeet

01
Poista lakka 6 Vaihe

1

Tarkista kaikki askelmat naulojen ja niittien varalta. Leveällä lastalla ne löytyvät helposti. Kaikki naulat ja niitit on poistettava, muuten maalijyrsimen pää ja pyörivät terät saattavat vaurioitua.

2

Ne naulat ja niitit, jotka eivät irtoa, tulee vasaroida piiloon mahdollisimman pienipäisellä tuurnalla, jotta reiästä tulee mahdollisimman pieni.

3

Kaavi maali pois kaavinraudalla aina askelman rinnasta sen etuosaan. Näin maalijyrsimellä työskentely helpottuu.

TÄRKEÄÄ! Käytä vain terävää kaavinrau-taa. Muuten tehtävästä tulee liki mahdoton.

4

Jyrsi jokainen askelma puhtaaksi puuhun saakka. Tässä käytimme maalijyrsintä, joka poistaa maalia hyvin ohuina kerroksina joka kerta puun pintaa koskettaessaan. Karkeaan valmistelutyö-hön se on helpoin ja nopein ratkaisu.

5

Hio tämän jälkeen. Aloita karkealla hiomapaperilla (joko 40, 60 tai 80) jyr-simen käytöstä syntyneiden mahdollisten jälkien poistamiseksi. Vaihda sitten hie-nompaan paperiin (180 tai 220). Epäkesko-hiomakone sopii työskentelyyn hyvin.

6

Nurkat ja hankalat paikat hioutu-vat parhaiten kärkihiomakoneella. Hiomisessa kannattaa varautua siihen, että työ vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta työ edistyy nopeammin käytettäessä oikeita laitteita paperia säästämättä.

02
Maalaus ja lakkaus 5 Vaihe

1

Askelman rinnat hiotaan ja tasoitetaan, jotta maalille saadaan hyvä ja tasainen tartuntapinta. Ensin kaavitaan kaikki irtomaali pois, minkä jälkeen hiotaan ja tasoitetaan. Lopuksi vielä hiotaan hienolla hiomapaperilla.

2

Seinän ja reunapalkkien väliset mahdolliset halkeamat saumataan. Maalarinteippi kiinnitetään seinään ja reu-napalkkiin, minkä jälkeen saumataan maa-lausta kestävällä akryylisaumausaineella.

3

Sauma tasoittuu parhaiten levittämällä sitä astianpesuaineeseen kastetulla etusormella. Jos saumausaine katoaa halkeamaan, käsittely pitää toistaa ja aine tasoittaa uudelleen.

4

Askelmien rinnat ja reunapalkit maalataan varoen sotkemasta maalilla askelmia - ne voi suojata peiteteipillä. Tässä käytimme kulutuksenkestävää ja nopeasti kuivuvaa puolihimmeää alkydimaalia.

5

Portaat lakataan laadukkaalla si-veltimellä kolmeen kertaan välihion-toineen. Jos portaita on käytettävä lakan kuivumisaikana (1 vrk), ensimmäisellä kerralla voi lakata vain joka toisen askelman.

Materiaalit

 • Hiomapaperia (kark. 40-80, 180-220)
 • Peiteteippiä
 • Akryylisaumausainetta
 • Akryylitasoitetta
 • Vesiohent. lattialakkaa, puolihimmeä
 • Alkydimaalia, peittävä

Erikoistyökalut

 • Maalijyrsin
 • Kaavinrauta (reunakohtiin)
 • Epäkeskohiomakone
 • Kärkihiomakone

Vie aikaa

3 päivää - sis. kuivumisajan

Hinta

40-55 € lakkaan ja maaliin ja noin 15 € maalijyrsimen vuokraan (päiväksi).

Vaikeusaste

Kun maalijyrsin tulee riittä-vän tutuksi, loppu-urakka on helppo ja mutkaton

Vinkit & niksit

Minkä pinnan sinä valitset?

Lattialakka
Vesiohenteinen lattialakka muodostaa kulutuksen-kestävän pinnan. Puu kellastuu hieman ajan myötä. Pinta ei vaadi jatku-vaa huoltoa, mutta lattia täytyy hioa ja lakata uudel-leen, jos pinta kuluu tai sii-hen tulee syviä naarmuja.

Öljy
Öljytty pinta on mattasilkki-nen ja tummuu hieman ajan kuluessa. Sitä suositellaan-kin vain suhteellisen kovasta puusta tehtyihin portaisiin. Kuusi ja mänty kuluvat harmahtaviksi. Yleensä käsittely on toistettava 2-3 vuoden välein.

Petsi
Öljypohjaisesta petsistä on tarjolla useita eri värejä ja sävyjä tammesta aina sak-sanpähkinään (kuvassa). Petsi yksinään ei suojaa puuta, mutta lattialakkaan yhdistettynä pinnasta tulee erittäin kestävä. Levitetään sienellä tai kangasrievulla.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Sisäportaat