Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helppo tapa uudistaa portaat

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vanhat kuluneet portaat pitäisi uusia. Maalijyrsimen avulla se onnistuu helpommin ja nopeammin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
70 euroa

Johdanto

Oletko samaa mieltä monen muun kanssa siitä, että portaiden hiomi-nen puhtaaksi vanhasta lakasta ja uudelleen lakkaaminen kuuluu sarjaan kovaa, ikävystyttävää ja erittäin aikaa vievää työtä? Onneksi apua on saata-villa. Uudenlainen työkalu tekee työn helpommaksi ja nopeammaksi. Ihmeen nimi on maalijyrsin, jollaisen voi vuokrata rakennustarvike-liikkeistä, työkaluvuokraamoista ja maalikaupoista. Vuokraus maksaa noin 15 € päivältä, mutta rahat on pian ansaittu, sillä vältyt ostamasta suurta määrää hiomapaperia, joka hiomakonetta käytettäessä kuluisi.

Maalijyrsimellä säästät siis sekä aikaa, voimia että rahaa ja pääset no-peammin maalamaan ja lakkaamaan. Näytämme kuinka työ tehdään.

Ohjeet

Poista lakka

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Tarkista kaikki askelmat naulojen ja niittien varalta. Leveällä lastalla ne löytyvät helposti. Kaikki naulat ja niitit on poistettava, muuten maalijyrsimen pää ja pyörivät terät saattavat vaurioitua.

2

Ne naulat ja niitit, jotka eivät irtoa, tulee vasaroida piiloon mahdollisimman pienipäisellä tuurnalla, jotta reiästä tulee mahdollisimman pieni.

3

Kaavi maali pois kaavinraudalla aina askelman rinnasta sen etuosaan. Näin maalijyrsimellä työskentely helpottuu.

TÄRKEÄÄ! Käytä vain terävää kaavinrau-taa. Muuten tehtävästä tulee liki mahdoton.

4

Jyrsi jokainen askelma puhtaaksi puuhun saakka. Tässä käytimme maalijyrsintä, joka poistaa maalia hyvin ohuina kerroksina joka kerta puun pintaa koskettaessaan. Karkeaan valmistelutyö-hön se on helpoin ja nopein ratkaisu.

5

Hio tämän jälkeen. Aloita karkealla hiomapaperilla (joko 40, 60 tai 80) jyr-simen käytöstä syntyneiden mahdollisten jälkien poistamiseksi. Vaihda sitten hie-nompaan paperiin (180 tai 220). Epäkesko-hiomakone sopii työskentelyyn hyvin.

6

Nurkat ja hankalat paikat hioutu-vat parhaiten kärkihiomakoneella. Hiomisessa kannattaa varautua siihen, että työ vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta työ edistyy nopeammin käytettäessä oikeita laitteita paperia säästämättä.

Maalaus ja lakkaus

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Askelman rinnat hiotaan ja tasoitetaan, jotta maalille saadaan hyvä ja tasainen tartuntapinta. Ensin kaavitaan kaikki irtomaali pois, minkä jälkeen hiotaan ja tasoitetaan. Lopuksi vielä hiotaan hienolla hiomapaperilla.

2

Seinän ja reunapalkkien väliset mahdolliset halkeamat saumataan. Maalarinteippi kiinnitetään seinään ja reu-napalkkiin, minkä jälkeen saumataan maa-lausta kestävällä akryylisaumausaineella.

3

Sauma tasoittuu parhaiten levittämällä sitä astianpesuaineeseen kastetulla etusormella. Jos saumausaine katoaa halkeamaan, käsittely pitää toistaa ja aine tasoittaa uudelleen.

4

Askelmien rinnat ja reunapalkit maalataan varoen sotkemasta maalilla askelmia - ne voi suojata peiteteipillä. Tässä käytimme kulutuksenkestävää ja nopeasti kuivuvaa puolihimmeää alkydimaalia.

5

Portaat lakataan laadukkaalla si-veltimellä kolmeen kertaan välihion-toineen. Jos portaita on käytettävä lakan kuivumisaikana (1 vrk), ensimmäisellä kerralla voi lakata vain joka toisen askelman.

Materiaalit

  • Hiomapaperia (kark. 40-80, 180-220)
  • Peiteteippiä
  • Akryylisaumausainetta
  • Akryylitasoitetta
  • Vesiohent. lattialakkaa, puolihimmeä
  • Alkydimaalia, peittävä

Erikoistyökalut

  • Maalijyrsin
  • Kaavinrauta (reunakohtiin)
  • Epäkeskohiomakone
  • Kärkihiomakone

Vie aikaa

3 päivää - sis. kuivumisajan

Hinta

40-55 € lakkaan ja maaliin ja noin 15 € maalijyrsimen vuokraan (päiväksi).

Vaikeusaste

Kun maalijyrsin tulee riittä-vän tutuksi, loppu-urakka on helppo ja mutkaton

Vinkit & niksit

Minkä pinnan sinä valitset?

Lattialakka
Vesiohenteinen lattialakka muodostaa kulutuksen-kestävän pinnan. Puu kellastuu hieman ajan myötä. Pinta ei vaadi jatku-vaa huoltoa, mutta lattia täytyy hioa ja lakata uudel-leen, jos pinta kuluu tai sii-hen tulee syviä naarmuja.

Öljy
Öljytty pinta on mattasilkki-nen ja tummuu hieman ajan kuluessa. Sitä suositellaan-kin vain suhteellisen kovasta puusta tehtyihin portaisiin. Kuusi ja mänty kuluvat harmahtaviksi. Yleensä käsittely on toistettava 2-3 vuoden välein.

Petsi
Öljypohjaisesta petsistä on tarjolla useita eri värejä ja sävyjä tammesta aina sak-sanpähkinään (kuvassa). Petsi yksinään ei suojaa puuta, mutta lattialakkaan yhdistettynä pinnasta tulee erittäin kestävä. Levitetään sienellä tai kangasrievulla.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin