Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jyrkät raput turvallisiksi

Tulosta Tallenna artikkeli

Jyrkät portaat, joissa on kapeat askelmat, ovat vaaralliset kavuta. Askelmien leventäminen vuoroin vasemmasta, vuoroin oikeasta reunasta on hyvä ratkaisu, jonka toteutus ei myöskään maksa liikaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
250 euroa

Johdanto

Kellariin johtavat raput olivat aivan liian jyrkät. Askelmat olivat niin kapeita, että edes pienijalkaisim-mat eivät pystyneet kulkemaan por-taikossa huoletta.

Kellariin on kuitenkin päästävä, ja sieltä takaisin ylös tavaroi-den kanssa. Jotain on pakko tehdä.Pidemmät ja sen myötä loivemmat portaat eivät mahtuisi portaiden nyky-paikalle, sillä portaat päättyvät ala-päässään aivan kellarin oven viereen.

Portaiden loiventaminen vaatisi lattia-aukon suurentamista portaiden ylä-päässä, mikä ei kuulosta tarkoituksen-mukaiselta. Jäljelle jäi käytännössä vain yksi toimiva ratkaisu: leventää askelmia jalkaa varten.

Ohjeet

Vanhat portaat olivat vaaralliset ja epämukavat kulkea, sillä niiden askelmat olivat jalalle liian kapeat.

Jalka mahtuu hyvin uusien portaiden levennetyille askelmille. Levennykset on sijoitettu vuorotellen eri puolille.

Kellariin johtavat raput olivat aivan liian jyrkät. Askelmat olivat niin kapeita, että edes pienijalkaisim-mat eivät pystyneet kulkemaan por-taikossa huoletta. Kellariin on kuitenkin päästävä, ja sieltä takaisin ylös tavaroi-den kanssa. Jotain on pakko tehdä.

Pidemmät ja sen myötä loivemmat portaat eivät mahtuisi portaiden nyky-paikalle, sillä portaat päättyvät ala-päässään aivan kellarin oven viereen. Portaiden loiventaminen vaatisi lattia-aukon suurentamista portaiden ylä-päässä, mikä ei kuulosta tarkoituksen-mukaiselta. Jäljelle jäi käytännössä vain yksi toimiva ratkaisu: leventää askelmia jalkaa varten.

Levennetyt askelmat
Päätimme tehdä uudet ns. parviportaat, jotka mahtuvat samaan tilaan kuin van-hat portaat. Erona vanhaan ovat vain turvallisemmat askelmat, jotka ovat leveämmät vuoroin toisesta, vuoroin toisesta reunastaan. Vaikka portaat ovat yhtä jyrkät kuin vanhat portaat, niillä on kuitenkin paljon turvallisempi kulkea, kunhan muistaa olla tarkkana, että aloit-taa kapuamisen tai laskeutumisen aina oikealla jalalla. Sen oppii nopeasti.

Helppo rakentaa
Portaiden reisilankut rakennetaan höylätystä männystä. Askelmia ei kiinnitetä suoraan reisilankkuihin vaan niiden sisäsivuille kiinnitettyihin tukilautoihin. Laudat on helppo sahata mittaan katkaisu/jiirisahalla. Varsinai-set askelmat tehtiin tarjouksesta löyde-tystä 40 mm:n paksuisesta liimapuule-vystä (nyatoh). Tarjouslevystä riittää puutavaraa jopa 12:ta askelmaa varten.

Askelmien teko

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

60 x 30 cm:n kokoisesta liimapuulevystä pystyy työstämään 12 askelmaa. Nämä riittävät 13 nousuun ja 273 cm:n koko-naispituuteen. Askelmat on helppo sahata käsipyörösahalla ja pistosahalla ilman, että hukkapaloja syntyy liikaa.

2

Sahaa liimapuulevy kuudeksi 100 x 30 cm:n kokoiseksi askelma-levyksi. Pyörösahalla ja ohjauskiskolla tai oikolaudalla sahaus sujuu nopeasti.

3

Jokaiseen levyyn piirretään kaksi askelmaa, jotka limittyvät toisiinsa (kts. vasemmalla oleva piirros). Käytä riittä-vän leveää maalarinteippiä, niin merkki-viivat on helpompi tehdä ja havaita.

4

Aseta levyn alle muutama puupala, jotta pistosahan terä ei osu alla olevaan pöytään. Sahaa askelmat.

5

Tee reunahiomakone porakoneesta, poratelineestä, hioma-paperista ja levynpalasta. Hio askelmien reunat. Reunat voi hioa myös käsin.

6

Pyöristä askelmien etukulmat yläjyrsimen pyöristysterällä. Pyöristä sivut noin 10 cm:n päähän takareunasta.

Portaat kootaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Yleensä portaat kootaan jyrsimällä reisi-lankkuihin urat. Helpommallakin selviää, kun kiinnittää reisilankkuihin ylimääräiset tukilaudat.

Laudat, jotka tässä ovat 17 cm:n pitui-sia, asetetaan molempien reisilankkujen sisäsivuille. Laudat liimataan ja ruuva-taan kiinni. Ole tarkkana, että laudan-palat ovat tarkalleen samalla tasolla molemmissa reisilankuissa.

1

Katkaise laudat jiiriin, joka vastaa portaiden kaltevuutta. Sahaa kaksi sar-jaa lautoja, jotka ovat toistensa peilikuvia (molempiin reisilankkuihin). Pyöristä lauto-jen ja lankkujen reunat hiomapaperilla.

2

Sivele reisilankkuihin liimaa ja paina askelma tiukasti tukilaudan reunaan kiinni. Kiinnitä askelmat 60 mm:n ruuveilla reisilankkuihin.

3

Poraa lautoihin 4 reikää, sivele lau-toihin liimaa ja purista ne puristimilla lankkuihin kiinni. Paina lauta askelmaa vasten. Kiinnitä neljällä 4 x 40 mm:n ruuvilla.

4

Hio kaikki askelmat ja pohjamaalaa lankut. Tasoita liitokset ja ruuvienkannat ja hio uudestaan. Maalaa lankut kahteen kertaan. Kun maali on kuivunut kunnolla, askelmat öljytään.

Vahvista askelmalevyä

Valitse askelmien puumateriaaliksi vähin-tään 40 mm paksu liimapuu. Kokeile askelmien kestävyyttä asettamalla askel-malevyn etu- ja takareunojen alle puu-palikat. Astu levyn keskelle, käännä levy ympäri ja astu jälleen keskelle. Jos epäilet levyn kestävyyttä, vahvista sitä: poraa askelmiin 22 mm:n reiät, laita reikiin liimaa ja lyö niihin 22 mm:n pyörökepit.

Askelmat on ”upotettu” reisilankkujen tukilautojen väliin.

Tukilaudat

Reisilankut

Tarvikeluettelo

Tarvikkeet

40 mm:n liimalevyä (tässä nyatoh-puuta):

 • 1 levy, 60 x 300 cm

33 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:

 • 2 reisilankkua, à 265 cm

15 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:

 • 2 tukilautaa, à 230 cm reisilankkujen sisäsivuille

Lisäksi:

 • Puuliimaa 4 x 40 mm:n ruuveja 5 x 60 mm:n ruuveja 10 x 110 mm:n karmiruuveja
 • Maalia ja tasoitetta

Erikoistyökalut

 • Pyörösaha ja ohjauskisko Katkaisu/jiirisaha Hiomarulla (tarvittaessa)
 • Yläjyrsin (tarvittaessa)
 • Porateline (tarvittaessa)

Materiaalit

Vie aikaa

Varaa 2–3 päivää, mikäli aiot myös maalata portaat.

Hinta

Noin 250 €

Vaikeusaste

Portaiden kokoamistapa tekee tästä projektista helpon, jos nikkarilla on vähänkin kokemusta.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Jyrkät raput turvallisiksi
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin