Nosta asuntosi arvoa!

Riippumatta siitä, oletko myymässä vai aikeissa asua talossasi vielä monta vuotta, haluat varmasti talosi näyttävän kauniilta, houkuttelevalta ja arvokkaalta. Kysyimme kolmen asiantuntijan näkemystä asunnon arvosta sekä ostajan että omistajan näkökulmasta tarkasteltuna.

Haastattelimme kolmea asiantuntijaa – kiinteistönvälittäjää, sisustusammattilaista ja psykoterapeuttia – ja kysyimme, millaisilla tavoilla asunnon omistaja voisi itse nostaa asuntonsa myyntiarvoa. Katso tästä ammattilaisten vinkit.

Kiinteistövälittäjä: Mieti, mitkä muutostyöt kannattaa tehdä

"Mieti, ennen kuin remontoit kotisi, mikä on asuntojen neliöhinta asuinalueellasi. Jos se on esimerkiksi vain 1 000 €, on monia muutostöitä, jotka eivät koskaan maksa itseään takaisin asunnon myyntihinnassa."Kun talo päätetään panna myyntiin, monelle nikkarille tulee yleensä halu ryhtyä moniin hankkeisiin asunnon myyntiarvon pikaiseksi nostamiseksi. Ajatuksena tuntuu olevan: ”Mitä paremmin taloa on kunnostettu, sitä parempaan hintaan sen saa myydyksi."

Totuus ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen, vaan on tärkeää, mihin kohteeseen energia ja raha käytetään. Tarkastele asuntoasi siis ostajan näkökulmasta. ”Jos haluaisit myydä asuntosi mahdollisimman nopeasti, on kaikkein tärkeintä korjata ensin ne vauriot, joita talosta mahdollisesti löytyy”, vastaavat monet kiinteistövälittäjät.

”Jos tiedät, että asunnossa on vaurioita, korjauta ne. Kunnosta kaikki ne pikkuvialliset kohteet, joille voit tehdä jotakin. Viat näet kirjataan asunnon kuntoraporttiin, ja tämä on erittäin tärkeää tietoa asunnon ostajalle”, välittäjät korostavat.

“Sen sijaan silloin, kun on kyse vähän suuremmista korjaushankkeista, asiaa kannattaa harkita. Voit ansaita paljon, jos saat asuntosi ajoissa myytyä ja korkeampaan hintaan, mutta tämä riippuu paljon myös siitä, missä päin asunto on”.

Tutki asuntojen hintoja asuinalueellasi. Mikä on asuntojen neliöhinta lähitaloissa? Jos asuntoja myydään esim. noin 1 000 euron neliöhinnalla, pienen vieras-WC:n kunnostaminen uusilla laatoilla ja uusilla vesikalusteilla on lähes aina kannattamaton ratkaisu. ”Vaarana on, että sijoitusta ei koskaan saa takaisin myyntihinnassa”, kiinteistövälittäjät varoittavat.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Mitä ostajat arvostavat?

Jos taas olet valmistautunut hieman pidempään myyntiaikaan – tai et edes aio myydä, vaan haluat vain lisätä elämäniloa ja nostaa asunnon arvoa – voit tarttua hieman isompiinkin hankkeisiin. Myyt tai et, taloa ja sen kuntoa kannattaa aina tarkastella ostajan näkökulmasta.

Ostajat arvostavat eniten lisäkylpyhuonetta. Yhä useammassa talossa on jo nykyisin kaksi kylpyhuonetta. Myös vieraiden käyttöön tarkoitettu majoitustila on monen ostajan mieleen.

Siisti keittiö sijoittuu korkealle asunnonostajien listalla, mutta tällöin on tärkeää itse tietää, kuinka nopeasti haluaa saada asuntonsa myytyä. Jos haluat tehdä nopeat kaupat, unohda omat mieltymyksesi ja satsaa varmoihin kohteisiin eli neutraaleihin väreihin, jotka ovat selvästi tämän aikakauden trendi.

LUE LISÄÄ: ISO TEEMA: Lisää talosi arvoa

Sisustussuunnittelija: Yksityiskohdat ratkaisevat

"Hinta on hyvin harvoin se tekijä, joka todella pelästyttää ostajan pois. Kyse on pikemminkin sisustuksesta, seinien väristä, keittiöstä, charmin puutteesta jne. Asioista, joille voit tehdä jotakin."Kysyimme asiaa sisustussuunnittelijalta. Hän on erikoistunut myytävien asuntojen viimeistelyyn, joten hän tietää varmasti, mitkä seikat ovat ostajalle tärkeitä.

Jos kaipaat myynti-ideoita, löydät niitä tästä teemanumerostamme. Kaikki nämä ideat kaunistavat kotiasi ja tekevät siitä houkuttelevamman sekä itsellesi että vieraillesi.

Jos olet aikeissa myydä asuntosi lähitulevaisuudessa, aloita tutkimalla markkina-aluetta, jolle talosi tulee myyntiin: “Sillä on tietenkin merkitystä, missä asunto sijaitsee. Jos se sijaitsee esimerkiksi kaupungissa, ostajat valitsevat yleensä ne asunnot, jotka ovat sisäänmuuttokunnossa. Ihmisillä on usein täyspäiväinen työ, eivätkä he halua viettää jokaista viikonloppua nikkaroiden”, hän kuvaa.

Herätät ostajan mielenkiinnon hyvin hoidetulla ja lämpöisellä talolla ja yrittämällä samanaikaisesti poistaa ostajien ”syyllistä oloa” siitä, että he tekevät tarjouksen, joka jää hintapyyntösi alle.

Lue lisää sisustusasiantuntijoiden antamia neuvoja täältä: 8 VALOISAA sisustusideaa

Psykoterapeutti: Ratkaiseva ensivaikutelma

"Aivan ensimmäiseksi iskee ensivaikutelma, jota seuraavat tunteet, ja vasta tämän jälkeen tulevat ajattelu ja järki mukaan. Tämän vuoksi ensivaikutelma on hyvin tärkeä."Mitä tapahtuu, kun saamme ensivaikutelman ja miksi sitä on niin kovin vaikea muuttaa? Kysyimme psykoterapeutilta selitystä asiaan: ”Tässä on kyse kahdesta asiasta. Ensinnäkin on kyse siitä, että meillä ihmisillä on taipumus hahmottaa maailmaa – esineitä ja ihmisiä ympärillämme – kokonaisuuksina. Voimme samanaikaisesti avata oven asuntoon ja astua sisään - ja ennen kuin ehdimme edes ajatella asiaa - alamme automaattisesti vastata kysymykseen: Näenkö itseni osana tätä kokonaisuutta? Mitä enemmän sellaisia näkö- ja muita aisteja tavoittavia vaikutelmia syntyy, jotka sijoittuvat tähän hyvään kokonaisuuteen, sitä myönteisempi ensivaikutelma kohteesta muodostuu.”

”Meillä on kolme sisäistä osastoa: aistit, tunteet ja ajattelu. Kaikille on tuttu ilmaisu: ’Se jätti minuun pysyvän vaikutelman’. Tällöin on kyse ennen muuta välittömästä aistimuksesta. Toiseksi tulevat tunteet, jotka laukeavat, ja lopuksi ajattelu ja järki. Toisin sanoen, jälkikäteen voi aina ajatella mitä koki ja miksi kokemus teki itseeni niin suuren vaikutuksen.”

Monta tapaa nostaa asuntosi arvoa: 5 VINKKIÄ: Näin nostat asunnon myyntiarvoa

    Lisää samasta aiheesta Talo