5 VINKKIÄ: Näin nostat asunnon myyntiarvoa

Oletko myymässä kotiasi? Kuinka kaupat saisi tehdyksi reippaasti ja oikeaan hintaan? Lue täältä sisustusasiantuntijan viisi edullista niksiä, joiden avulla nostat kotisi myyntiarvoa.

1. Muista pääovi

Kun ostajat (ja vieraat) soittavat pääoven ovikelloa, heillä ei ole muuta tehtävää kuin tuijottaa pääovea odottaessaan että sinä (tai välittäjä) avaa oven. Varmista siis, että he saavat hyvän vaikutelman: tee sisäänkäynnistä houkutteleva. Aseta tuoreita ruukkukukkia pääovelle (tai poista ainakin vanhat ja kuolleet ruukkukukat). Maalaa tai pese pääovi. Asenna tarvittaessa uusi kolkutin. Vaihda pääoven edustan haljenneet laatat, siisti pensaita ja kasveja ja haravoi kuolleet lehdet pois. Lakaise pihapolku. Jos polulla on lyhtyjä, pese ne ja pane niihin uudet kynttilät.

Varmista, että on selvää, missä asut, jotta ihmisten ei tarvitse etsiä kotiasi. Tarkista myös, että pihaportti on helppo avata ja ettei se ole vinossa.

2. Maali tekee ihmeitä

Tämä on jo vanha uutinen, mutta toistetaan se silti: siisti maalipinta saa ihmeitä aikaan. Stailaajien mukaan useimmat ostajat toivovat voivansa muuttaa suoraan uuteen asuntoonsa ilman, että joutuvat maalaamaan pintoja – ellei ostaja sitten halua joitakin muita värejä kuin valkoista. Asunnon maalaaminen niin, että seinät näyttävät raikkaan valkoisilta eikä niissä ole rumia naulan- ja ruuvinreikiä, on helpoin keino nostaa asunnon arvoa. Asiantuntijan mukaan tummat puukatot heikentävät aina yleisvaikutelmaa, joten ne on syytä kaikissa olosuhteissa maalata – olit sitten myymässä tai jäämässä asuntoosi. Tumman puukaton maalaaminen vaaleaksi on valtava kohennus.

3. Lattia huomataan

Aivan kuten seinien tulee olla raikkaat ja valkoiset, on tärkeää, että myös asunnon lattiat ovat hyvännäköiset. Kuluneet ja likaiset lattiamatot ja linoleumit eivät myy. Jos et voi puhdistaa, hioa tai pestä lattioita riittävästi, harkitse uuden lattiamaton hankkimista tai asenna halpa ponttilattia tai linoleumi. Tarkista varsinkin useimmin käytetyt tilat eli eteiset, keittiö ja kylpyhuoneet, sillä ne myös kuluvat erityisen paljon. Eteinen voi näyttää pitkän talven ja monien märkien talvikenkien jälkeen kovia kokeneelta.

4. Keittiön voi ehostaa

Keittiötä ei yleensä kannata uusia ennen asunnon myyntiä ellei se ole todella kulunut. Perusteellisella puhdistuksella ja muutamalla hyvällä kalusteella teet keittiöstä jo selvästi tyylikkäämmän. Vaihda tarvittaessa pöytälevy tai hio vanha levy tai käsittele se sävytetyllä öljyllä. Asenna kaapinoviin uudet vetimet tai harkitse kokonaan uusien kaapinovien hankintaa. Sisustussuunnittelija tuunasi tämän keittiön myyntikuntoon.

Tämä keittiö oli hiukan mitäänsanomaton, ja myyjä halusi ehostaa sen edullisesti. Pöytälevyt vaihdettiin, marmorilaatat maalattiin, pari kaappia poistettiin ja seinät ja katto maalattiin. Näin keittiöstä saatiin kauniimpi ja ilmavampi, ja ratkaisu oli paljon halvempi kuin uusi keittiö.

5. Pienet ja tärkeät yksityiskohdat

Tarkista kaikki sellaiset pikkukorjaukset, jotka ovat jääneet kesken. Jos asunnossa on monia silmäänpistäviä, puolivalmiita ratkaisuja, ostaja saa kuvan, että et ole pitänyt asunnostasi huolta. Tällöin hän voi ajatella, että jokin kohta saattaa pian rikkoutua. Olet varmasti itse jo tullut ”kotisokeaksi”! Mieti siis, kannattaisiko jotakuta toista pyytää tarkastamaan asuntosi tuorein silmin.

Sisustussuunnittelijan lista:

 • Haljenneet lattia- ja seinälaatat keittiössä, käytävillä ja kylpyhuoneessa.
 • Vanhat likaiset pistorasiat – siisti ne tai vaihda ne uusiin.
 • Retkottavat tai toisiinsa nähden vinot kaapinovet.
 • Erinäköiset ovet ja kahvat.
 • Katosta irronnut kohdevalo, joka roikkuu johdostaan.
 • Puuttuvat listat. Asenna listat sekä katon- että lattianrajaan.
 • Paneeleissa ja ovissa näkyvät koirankynnen raapaisut.
 • Seinien kosteusläiskät.
 • Kuluneet saumat ammeen, altaan ja suihkukaapin ympärillä.

  Muut lukevat juuri nyt …