Näin pääset eroon tupakansavusta

Sisällä tuprutteleva ketjupolttaja jättää jälkeensä nikotiinin värjäämät pinnat ja pinttyneen tupakanhajun. Painajaismaisen löyhkän poistamiseen tarvitaan kovia otteita.

Tupakansavu: Näin pääset siitä eroon

Katso tästä, miten pääset eroon tupakan hajusta ja nikotiinitahroista.

Tupakan hajun ja tahrojen poistaminen entisestä ketjupolttajan asunnosta on iso urakka. Tupakansavussa on yli 4 000 erilaista kemiallista yhdistettä, jotka tarttuvat kaikkiin pintoihin. Varsinkin terva ja nikotiini pinttyvät paksuksi, kellanruskeaksi töhnäksi niin puuhun, kipsilevyseiniin, tapettiin kuin mattoihinkin. Pahimmat jäljet ovat katossa ja seinien yläosissa.

Matot pitää yleensä hävittää, sillä niihin pinttynyttä hajua on usein mahdotonta poistaa. Pienet matot voi joskus pelastaa sulkemalla ne pussiin, jossa on pahaa hajua imevää aktiivihiiltä.

Seinien ja kattojen puhdistaminen tupakan tahroista on työlästä. Nikotiinin ja tervan jäljistä sekä tupakan löyhkästä voi kuitenkin päästä eroon oikeilla otteilla ja materiaaleilla.

Poista tapetit

Tapetit kannattaa poistaa, sillä haju ei lähde niistä millään. Tapetin irrottaminen voi olla hankalaa, sillä siihen tarvitaan oikeat aineet ja välineet sekä kovaa työtä. Kun vanha tapetti on irrotettu, seinä pitää pestä perusteellisesti ja maalata eristävällä maalilla, sillä noki ja savu ovat pinttyneet myös tapetin taakse. Osta eristävää maalia ja sivele sitä seinään vähintään kaksi kerrosta.

1. Kastele tapetit vedellä tai tapetinpoistoaineella. Paperitapetti irtoaa usein pelkällä vedellä. Jos käytät tapetinpoistoainetta, levitä sitä tasainen kerros koko seinälle.

2. Poista tapetti tapettikaapimella. Pitkävartista tapettikaavinta käytetään kaksin käsin, joten sen terä on helppo työntää tapetin alle. Pitkävartisia tapettikaapimia myydään rautakaupoissa noin 30 eurolla.

Maalaa seinät ja katto

Tupakansavu pinttyy muuallekin kuin tapettiin ja värjää kellanruskeiksi myös paneelit ja muut puurakenteet. Ne vaativat lähes yhtä kovan käsittelyn kuin tapetti. Puupinnat pitää harjata ja maalata vähintään kahteen kertaan.

Toimitus suosittelee: ISO MAALAUSTEEMA: Maalaa paremmin kuin maalari!

1. Pese pinnat perusteellisesti. Jatka pesemistä, kunnes vesi ei enää kellerrä. Jynssää paneelit perusteellisesti.

2. Maalaa pinta eristävällä maalilla. Peitä kellertävät pinnat eristävällä maalilla, jotta noen ja nikotiinin haju ja tahrat eivät tunkeudu maalin läpi. Muista, että tavallinen maali EI peitä nikotiinia ja tupakanhajua. Eristävä maali peittää alleen myös kosteuden aiheuttamat läikät.

Otsonaattori

Jos maalaaminen ei poista tupakanhajua, voit kokeilla otsonikäsittelyä eli otsonaattoria. Otsoni poistaa pahat hajut tehokkaasti ja nopeasti, mutta sen käyttö ei ole vaaratonta. Otsoni voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, joten otsonia ei saa päästää hengitysilmaan. Huoneissa ei saa oleskella otsonikäsittelyn aikana, ja tila pitää tuulettaa huolellisesti käsittelyn jälkeen. Halvimmat otsonaattorit maksavat noin 200 euroa. Otsonaattoreita voi vuokrata muutaman kymmenen euron vuorokausihintaan ja myös useat yritykset tarjoavat otsonointipalveluja.

Otsonaattori

Huoneissa ei saa olla ihmisiä tai eläimiä sillä aikaa, kun otsonaattori on käynnissä.

    Muut lukevat juuri nyt …