Julkisivu vinovuorilaudasta

Nyt puuseppä näyttää, miten valmiista vinovuorilaudasta syntyy vähällä vaivalla julkisivuverhoilu. Mitat on jo otettu, joten laudat voidaan sahata.

Vinovuorilauta on höylätty vinoon, ja leveällä sivulla on kolo, jonka kohdalla laudat asettuvat limittäin. Tässä käytetään 25 x 125 mm:n lehtikuusilautaa. Huomaa, että 125 mm on peittoleveys silloin, kun laudat on asennettu paikalleen. 25 mm on laudan paksuin kohta.

Aloita merkitsemällä ylimmän laudan sijainti. Merkitse sitten seuraavat vastaavalla tavalla. Vielä on syytä varmistaa vatupassilla, että alimmainen lauta on varmasti suorassa. Seinän korkeudesta riippuen saatat joutua kaventamaan alimmaista lautaa, jotta ylimmäiseksi saadaan kokonainen lauta. Kiinnitä ensimmäinen lauta ruuvilla, ja tietenkin niin, että kapea puoli on ylöspäin.

Varmista vielä vatupassilla ennen seuraavan ruuvin ruuvaamista, että lauta on suorassa. Pieninkin vinous kostautuu ikävästi, kun ollaan ylimmän laudan kohdalla. Merkitse seuraavaan lautaan ruuvien paikat. Ruuvien ei pidä mennä ohuen reunan läpi, joten tässä merkitään ruuvin paikka ainakin 3 cm:n päähän reunasta. Ja sama mitta laudan päästä.

Nyt toinen lauta on valmis ruuvattavaksi ensimmäisen yläpuolelle. Nyt näet, että ruuvi ei mene ohuen pään läpi eikä kiinnity myöskään alla olevaan lautaan. Näin se puristaa alemman laudan paikalleen, mutta puulla on silti tilaa elää.

Kun ensimmäinen lauta on paikallaan, on verhoileminen vinolaudoilla helppoa ja nopeaa. Ei muuta kuin ruuvi lautaan ja kiinni takana olevaan pystypalkkiin. Ruuvien pituuden pitää olla kaksi kertaa laudan paksuus, tässä tapauksessa siis 50 mm.

Kun lautoja on ruuvattu ylös saakka, laudoituksen ja katon väliin kiinnitetään tippalista tai tippaurallinen lauta. Tippaurallisen laudan ura estää veden virtaamisen taaksepäin. Tippalista asennetaan hiukan vinoon, jotta vesi valuu siitä pois.

Tässä tippauralauta kiinnitetään ruuveilla jokaiseen pystysuoraan tukipuuhun. Huomaa, että tippalistan ja katon väliin pitää jäädä hiukan tyhjää, jotta ilma pääse kiertämään siellä. Tämä ehkäisee verhoilulautojen mätänemistä.

LUE MYÖS: Rakenna pihavaraston seinät ulkovuorilaudoista

    Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu