Helppo
Vaikea

Tämä on selvästi urakan työläin vaihe, mutta pintojen puhdistamiseen kannattaa panostaa, sillä näin vältyt korjauksilta ja varmistat, että maali peittää ja kiinnittyy hyvin. Perusteellisuus palkitaan pitkällä aikavälillä – maalipinta kestää seuraavat 10 vuotta!

Rapatut tai vesiharjatut talot näyttävät todella komeilta, mutta niiden seinät vaativat säännöllistä maalausta, mikäli seinäpinnan halutaan pysyvän siistin näköisinä. Oikein valitulla maalilla seinä pysyy hyvässä kunnossa 8–10 vuotta. Pitkäkestoisuuden edellytyksenä on kuitenkin, että työ valmistellaan huolella.

Maalattaessa on tärkeää puhdistaa alusta perusteellisesti, jotta siitä saadaan puhdas, kiinteä ja yhtenäinen. Näin varmistetaan uuden maalin kiinnittyminen. Vesiharjattujen ja rapattujen talojen korjaukset on tehtävä huolellisesti käyttäen samantyyppistä laastia kuin talossa on alunperin käytetty. Muussa tapauksessa korjaukset erottuvat valmiilta maalipinnoilta, mikä ei ole tarkoitus.

Laastipinnan on oltava kuiva ennen maalaamista. Nyrkkisääntönä on, että 1 mm:n laastikerros kuivuu vuorokauden 20°:n lämpötilassa. Vastarapattu tai vesiharjattu talo kannattaa maalata vasta parin vuoden päästä.