Kuitusementti: Lähes ikuiset otsalaudat

Vaihda puiset otsalaudat kuitusementtiin, jos haluat säästyä huoltomaalaukselta. Kuitusementistä tehdyt laudat näyttävät puulta, mutta eivät lahoa koskaan.

Tuulet ja tuiskut kuluttavat taloa ja etenkin kaikkia puurakenteita. Vaihda materiaaliin, jotka kestää rasitusta.

Otsa- ja räystäspohjalaudat ovat erityisen alttiita koville säänvaihteluille. Talon uloimmat ja ylimmät laudat suojaavat kattoa tuulta, vettä, lunta sekä muita luonnonvoimia vastaan. Ei ihme, että ne kuluvat.

Vältä huoltaminen

Perinteisesti otsa- ja räystäspohja-lautoina on käytetty puuta. Puu sopii tarkoitukseen hyvin, mutta kestää vain, jos sitä huolletaan säännöllisesti. Jos haluat päästä toistuvista huoltomaalauksista, voit vaihtaa puun kuitusementtiin.

Kuitusementtiä ei tarvitse huoltaa, ja sille saa usein vähintään 30 vuoden takuun. Kuitusementtituotteiden käyttöikä on usein paljon takuuaikaa pidempi, eivätkä ne tarvitse minkäänlaista suojakäsittelyä.

Mitä kuitusementti on?

Kuitusementti tunnetaan myös mineriittinä, ja siitä tehdään monenlaisia tuotteita. Kaikkien kuitusementtituotteiden edut ovat kutakuinkin samanlaiset, eivätkä ne ole juuri puuta kalliimpia. Värjätty kuitusementti voi tulla jopa puuta halvemmaksi, sillä sitä ei tarvitse maalata.

Kuitusementtilaudat voi katkaista sirkkelillä ja kuitusementille sopivalla erikoisterällä. Myös lautojen kiinnittämiseen tarvitaan erikoisporanterä. Oikeilla työkaluilla sementtikuitulautoja on yhtä helppo työstää kuin puuta. Myös puu voi kestää 30 vuotta, mutta sen käyttöikä riippuu tuulesta, sateesta ja sijainnista sekä etenkin siitä, kuinka usein puu huoltomaalataan.

PUU

 • Edut: Helppo työstää. Erikoistyökaluja ei tarvita.
 • Haitat: Vaatii paljon huoltamista.
 • Käyttöikä: Säännöllisesti huollettuna noin 30 vuotta.
 • Tee itse -soveltuvuus: Helppo käsitellä.
 • Hintataso: 1–2 euroa metri

KUITUSEMENTTI

 • Edut: Ei tarvitse huoltoa. Ei lahoa.
 • Haitat: Ei näytä puulta. Työskentelyyn tarvitaan erikoistyökaluja.
 • Käyttöikä: Vähintään 30 vuotta.
 • Tee itse -soveltuvuus: Vaatii vähän opettelua.
 • Hintataso: 2–3 euroa/metri

Näihin voi käyttää muutakin kuin puuta

Puun korvaaminen uusilla materiaaleilla voi olla järkevää monessa paikassa. Listasimme joitakin esimerkkejä.

 • Terassin rakentamiseen voi käyttää komposiittimateriaaleja kuten lautoja, jotka ovat sahanpurun ja muovin sekoitusta.
 • Julkisivut voi vuorata kuitusementtilaudoilla. Silloin talon maalaamisesta ei tarvitse huolehtia enää koskaan.
 • Aidat. Komposiitti voi olla paras aitamateriaali etenkin märissä paikoissa.

Komposiitti nousee

Komposiitista rakennetut terassit ovat muodissa. Komposiitin käyttö laajenee lähivuosina luultavasti otsalautoihin, räystäspohjiin ja moneen muuhunkin kohteeseen. Komposiitti on käytännössä muoviin sekoitettua sahanpurua.
Komposiittia on monenväristä, eikä sitä tarvitse huoltaa. Kaikki tuotteet eivät kuitenkaan ole yhtä kestäviä.

Hyvä tietää ennen ostamista

Lähes kaikki markkinoilla olevat kuitusementtilaudat ovat 8–10 milliä paksuja. Laudat on pintakäsitelty ja värjätty, ja ne kestävät tulta, aurinkoa ja kaikenlaista säätä.
Lautojen odotettu käyttöikä on useiden valmistajien mukaan vähintään 50 vuotta.
Jos haluat lautojen muistuttavan mahdollisimman paljon puuta, ne ovat nykyisin niin pitkälti tavallisen puun näköisiä, että eroa tuskin huomaa. Voit lähes aina tilata näytteitä, jotta voit vertailla tuotteita ennen ostopäätöksen tekemistä.

 • Osta valmistajalta, jonka tuote on ollut markkinoilla jo vuosia. Silloin voit tutustua muiden kokemuksiin ja etsiä hyviä arvosteluja saaneita tuotteita.
 • Vaaleat värit haalistuvat enemmän kuin tummat.
 • Muista ostaa sahan- ja poranterät, jotka on tarkoitettu kovan materiaalin työstämiseen.

Tavarantoimittajia on useita, kuten esimerkiksi:

Cedral (entinen Ivarplank)
Cembrit
Nordic Fibercement

Kuitusementin leikkaaminen

Kuitusementti on erittäin kovaa sahan- ja poranterille. Vaihda siksi upotussahan tai käsisirkkelin terän tilalle timanttilaikka (PCD), joka on tarkoitettu kuitusementin kaltaisille materiaaleille. Saatavana on myös pistosahalle ja porakoneelle tarkoitettuja erikoisteriä.

Kuitusementtiin voi tehdä oikeanlaisella pyörö- tai pistosahan terällä tarvittaessa siistejä leikkauksia myös pituussuunnassa. Samalla sahalla voi luonnollisesti katkaista lautoja.

Jos joudut katkaisemaan useampia lautoja, harkitse kuitusementtileikkuria. Leikkuria voi olla vaikea löytää laitevuokraamoista, joten sen joutuu ehkä ostamaan itselleen (hinta uutena on noin 300 euroa).

Ruuvien reiät on esiporattava, joten kannattaa harkita kuitusementille tarkoitetun erikoisporan ostamista. Poran käyttöikä on todella pitkä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Julkisivu