Vinovuorilaudoilla verhoilu

Pylvään ja seinämuurin välinen aukko verhoillaan vinolaudoilla, jolloin sisäänkäynti tulee suojatuksi tuulelta.

Jotta rakennelmasta tulisi tukeva, tolppaan kiinnitetään ensin tukipalkki. Sitten mitataan palkin ja talon välinen etäisyys, ja sama seinän puolelta. Näin seinäke tulee varmasti suoraan.

Myös korkeuden on oltava sama kummassakin päässä. Siksi tukipuiden korkeus varmistetaan vielä vatupassin avulla. Näiden mittojen avulla voidaan nyt kiinnittää talon seinän tuleva pystypalkki.

Palkkiin merkitään neljä kohtaan, joihin porataan reiät ruuveja varten. Tässä käytetään 6 mm:n kiviporaa eli hiukan pidempää kuin ruuvit, joilla palkki kiinnitetään seinään. Nyt tarvitaan akkukäyttöistä poravasaraa , mutta voit toki käyttää myös tavallista iskuporakonetta.

Palkki kiinnitetään 8 mm:n karmiruuveilla, jolloin proppuja ei tarvita lainkaan, ja palkki pysyy hievahtamatta paikallaan. Seinä verhoillaan erityisillä läpikyllästetyillä 25 x 120 mm:n vinovuorilaudoilla. Molempiin päihin tulee jäädä 5 mm:n ilmarako, joten lautojen pituudeksi jää 122,7 cm. Se sahataan katkaisusirkkelillä. Tällaisen pikkuseinäkkeen laudat jaksaa tosin sahata käsisahallakin.

Tässä laudat kiinnitetään paineilmanaulaimella, jonka ansiosta työ sujuu todella näppärästi ja nopeasti. Ensimmäinen lauta asetetaan paikalleen ja ennen sen kiinnittämistä varmistetaan vielä vatupassin avulla että se on aivan suorassa.

LUE LISÄÄ: Tee tyylikäs julkisivu ulkoverhouspaneeleista

Huomaa, että naulapyssyllä työskenneltäessä on syytä käyttää suojalaseja. Laudat naulataan uritetuilla, haponkestävillä ja ruostumattomilla nauloilla. Tasaisin välein kannattaa tarkistaa, että seinäkelaudat ovat vaakasuorassa.

Muista myös huolehtia siitä, että tolppien ja lautojen väliin jää 5 mm:n ilmarako. Silloin vesi ei pääse vahingoittamaan rakenteita. Kun kaikki laudat on sahattu valmiiksi, työ edistyy nopeasti. Vinovuorilaudat on helppo asentaa, koska niiden alareuna on jyrsitty siten, että se asettuu kuin itsestään alemman laudan päälle. Laudat täytyy vain naulata paikalleen.

Tässä käytetään puuta, joka on kyllästetty uudella tavalla niin, että käsittely ei vaikuta puun väriin. Tässä kyllästämismenetelmässä ei käytetä raskasmetalleja. Aine tunkeutuu koko puun läpi, joten vastasahattu pääkin on kyllästysaineen suojaama. Ylimpään lautaan ei pääse käsiksi naulapyssyllä, joten se ruuvataan kiinni. Kun viimeinen ruuvi on paikallaan, on seinäke valmis. Tämä erikoiskyllästetty puu pysyy käsittelemättömän puun värisenä, mutta tässä seinäke on päätetty maalata paremmin muun rakennuksen väriin sopivaksi.

LUE LISÄÄ: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Julkisivu