Käsipyörösahasta pöytäpyörösaha

Jos omistat pyörösahan ja työpöydän, voit helposti yhdistää ne edulliseksi pöytäpyörösahaksi suuria levyjä varten.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
25 euroa

Johdanto

Iso levy on huomattavasti helpompi sahata pöytäpyörösahalla kuin käsivaralla. Pöytäpyörösaha maksaa kuitenkin monta sataa euroa, mikä saattaa tuntua monista nikkareista hieman liian isolta investoinnilta. Onneksi tähän on ratkaisu, jos suostuu hieman järjestelemään työpöytäänsä. Pöytälevyn pitää kuitenkin olla vähintään 22 mm paksu tai enemmän, jotta se kestää käytössä.

Tämän lisäksi tarvitaan tietenkin pyörösaha. Idea perustuu pöytälevyyn kiinnitettävään pyörösahaan, jonka saa tarvittaessa myös irti, mikäli pöytää halutaan käyttää johonkin muuhun. Pöytälevyssä on rako, josta terä työntyy läpi. Pöytä on siis edelleen käytettävissä myös muihin töihin ilman pyörösahaa. Myös yläjyrsimen voi asentaa asennuslevyyn, jolloin levyjä vaihtamalla pöytää voi käyttää sekä sahaamiseen että jyrsimiseen.

KATSO MYÖS: Testi - Pyörösahat

Kaikki pyörösahat sopivat

Pöytälevyyn voi kiinnittää minkä tahansa pyörösahan. Esimerkissämme käytetään edullista, noin 40 €:n laitetta, mutta sinä voit käyttää omaa sahaasi.

Pyörösahassa on jakoveitsi terän takana. Se estää terää juuttumasta sahausuraan. Jakoveitseen asennetaan teränsuojus, kun pyörösahaa käytetään kiinteänä sahana. Se suojaa terää, mutta ennen muuta sormiasi terältä. Suojus valmistetaan parista listasta ja kiinnite-tään jakoveitseen.

Ohjeet

01
Asennuslevy 5 Vaihe

Tarvitset vankan työpöydän, johon raas-kit sahata aukon. Sen jälkeen tarvitset 6 mm:n vanerilevyn, joka sahataan tar-kasti aukkoon sopivaksi. Tämän irtole-vyn alapuolelle asennat pyörösahasi, ja näin saat käyttöösi pöytäpyörösahan.

Saha kiinnitetään asennuslevyyn koneruuveilla ja siipimuttereilla, jotta sen voi myös helposti irrottaa. Voit myös halutessasi tehdä sekä sahasta että levystä irrotettavat. Asenna aukko-kohtaan suojalevy, jotta työkalusi eivät putoa siitä lattialle.

1

Aseta asennuslevy (A) pöytälevylle (B) ja piirrä viiva sen ympäri. Asennus-levyn pitää olla niin iso, että sahan pohja-levyyn ja moottoriin jää etäisyyttä 3 cm.

2

Sahaa pöytälevyyn aukko pistosahalla. Sahaa koko alustan ympäri hieman viivan sisäpuolelta. VINKKI: Voit tarvittaessa sahata alapuolel-ta, jotta levy ei rispaannu päälipinnalta.

3

Liimaa ja ruuvaa tukilistat (C) reunojen ympärille. Sijoita listat 6 mm pöytätasoa alemmaksi, jotta asennuslevy asettuu pöydän kanssa samalle tasolle.

4

Paina pyörösahan pohja asennuslevyä vasten (A) ja poraa 5 mm:n reikä jokaiseen kulmaan. Merkitse terän ja jakoveitsen vaatimat kolot ja sahaa ne auki pistosahalla.

5

Asenna asennuslevy pyörö-sahoineen pöytälevyn aukkoon. Kiinnitä asennuslevy ruuveilla tukilistoihin. Muista upottaa ruuvit, jotta ne eivät ole tiellä.

02
Teränsuojus 4 Vaihe

Pöydästä esiin nouseva terä on vaaralli-nen. Tämän vuoksi sille tehdään suojus, joka kiinnitetään jakoveitsen ympärille. Näin suojus peittää terän hampaat. Suojus koostuu isosta ”puutaskusta”, joka on tehty kahdesta listasta. Alin lista sahataan osittain läpi pituus-suuntaan, ylin liimataan alimman päälle. Näin alaosa voidaan kiinnittää jakoveitseen, ja ylin osa peittää sahan-terän hampaat.

Ennen kuin työstät teränsuojuksen, valmista ohjain, joka helpottaa pienten listojen sahaamista pitkittäissuunnassa. Näytämme, miten ohjain tehdään.

1

Valmista ensin ohjain kiinnittämällä puristimilla ohjauslista (D) terän sivuun. Sivele liimaa päätylistalle (E) ja purista se pöydän reunaa vasten siksi aikaa, kun kiinnität sen alapuolelta ohjauslistaan. Anna liiman kuivua. Nyt ohjain on valmis.

2

Siirrä ohjainta ja valmista teränsuojalistat. Leikkaa kaksi 20 cm:n pituista listaa (F ja G) ja sahaa 15 cm:n pitkittäisviilto listaan F.

3

Asenna alin lista (F). Esiporaa listaan ensin 5 mm:n reikä. Laita reikään lukkokantapultti ja kiristä lista mutterin avulla kiinni jakoveitseen.

4

Liimaa ylin suojalista (G) listaan F. Nyt terä on peitetty eikä vahinkoja pääse syntymään. Alin lista joustaa, joten se voi puristua tiukkaan jakoveitsen ympärille.

Materiaalit

6 mm vaneria:
• 1 asennuslevy (A), tässä 30 x 36 cm

21 x 21 mm höylättyä mäntyä:
• 1,3 m tukilistaa (C)
• 2 teränsuojalistaa (F) ja (G) á 20 cm

21 x 45 mm höylättyä mäntyä:
• 1 päätylista (E), 30 cm (ei piirroksessa )

45 x 45 mm höylättyä mäntyä:
• 1 ohjainlista (D), 75 cm (ei piirroksessa.)

Lisäksi:
• Väh. 22 mm paksu pöytälevy (B) • Liimaa
• 4 x 20 mm ruuveja • 4 x 40 mm ruuveja
• 4 kpl 5 x 20 mm koneruuveja + siipimutterit • 5 x 30 mm lukkokantapultti

Vie aikaa

2-4 tuntia

Hinta

Noin 25 € (ei sis. työpöytää eikä pyörösahaa)

Vaikeusaste

Kohtuullinen. Vaikeinta on sahata juuri oikeankokoinen aukko asennuslevylle.

Piirustus

Näin osat yhdistyvät

Pyörösaha roikkuu pöytä-levyn aukkoon sijoitetun asennuslevyn alapuolella. Tukilistat on upotettu, jotta asennuslevy saadaan pöytälevyn tasoon. Asennuslevyn koko on 30 x 36 cm, se sopii monille pyörösahoille. Näin sahan pohjalevyn ja moottorin ympärille jää 3 cm ilmaa. Säädä mittoja isompaa pyörösahaa varten.

Näin osat yhdistyvät

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Sahaa siististi pistosahalla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työpöytä