12 myyttiä tulipaloista

Saako tulipalo alkunsa useammin liedeltä vai tupakasta? Onko häkä vaarallisempaa kuin liekit? Onko palohälyttimen iällä väliä? Kodin tulipaloista ja paloturvallisuudesta on paljon erilaisia uskomuksia. Kokosimme yhteen 12 tulipaloihin liittyvää myyttiä ja selvitimme, pitävätkö ne paikkansa.

Multimedia

Multimedia

Tiesitkö?

Arviolta 95 % suomalaiskodeista on palovaroitin.

29% Käsisammutin on lähes joka kolmannessa kodissa.

Päälle unohtunut liesi on tulipalon yleisin syttymis-syy.

Suomessa syttyy joka vuosi 6 000-7 000 rakennuspaloa.

8% kyselytut-kimukseen vastanneista kertoi, ettei ole koskaan testannut palovaroi-tintaan.

58 prosentissa suomalaiskodeista on sammutuspeite.

Omakotitaloissa asuvat ovat varautuneet palon sammuttamiseen paremmin kuin muut.

82 ihmistä kuoli Suomessa tulipaloissa vuonna 2016. Se vastaa pitkän ajan keskiarvoa.

Liedet, kiukaat ja valaisimet aiheuttavat eniten sähköpaloja.

Miehiä kuolee tulipaloissa noin kolme kertaa enemmän kuin naisia. Noin 70 prosenttia tulipaloissa kuolleista on päihtyneitä.

Henkiä pelastavat varoittimet

Palovaroittimia on karkeasti kahta eri tyyppiä, ionisoivia ja optisia.

Ionisoiva varoitin mittaa ilmassa olevia savukaasuja. Varoitin alkaa hälyttää, jos huoneessa on ilmiliek-kejä tai näkymätöntä savua. Optinen palohälytin havaitsee paremmin ky-tevästä palosta nousevan paksun savun.

Palovaroittimen pakkauksessa lukee, kumpaa tyyppiä se on. Optiset varoittimet ovat halvempia.

Lisäksi markkinoilla on kiinte-ästi asennettavia palovaroittimia ja sarjaan kytkettäviä palovaroittimia. Sarjaan kytketyt varoittimet alka-vat hälyyttää, jos yksi varoittimista havaitsee savua. Sarjahälytin sopii etenkin isoon ja moni-kerroksiseen taloon, jossa voi olla vaikea kuulla talon toisessa päässä olevaa hälytintä.

Halvimmat palo-hälyttimet maksavat noin kuusi euroa.

Häkävaroitin

Häkää eli hiili-monoksidia syntyy epä-täydellisestä palamisesta. Pienikin määrä häkää voi tehdä hengitysilmasta myrkyllistä, ja jo kymmenen minuutin altistuminen voi johtaa kuolemaan. Häkä varoitin kannattaa asentaa takan tai saunan kiukaan viereen, jotta huo-nosti palavat puut eivät aiheuta hengenvaaraa.

5 tehokasta asetta liekkejä vastaan

Palosammutin

Palosammutin on paras apu tulipalon sattuessa. Pullossa oleva kirjain kertoo, millaiseen paloon sammutin sopii. A tarkoittaa kiinteitä aineita, B nesteitä ja C kaasuja. Jauhe-sammutin sopii kaikkiin (ABC), mutta ei sähkö paloon (E), johon tarvitaan CO2-sammutin. Hinnat alkavat 40 eurosta.

Sammutus-peite

Keittiössä kannattaa säilyttää sammutuspeitettä öljypalon varalta. Palon voi sammuttaa myös kattilankannella, mutta sammutuspeite suojaa käsiä paremmin. Sammutuspeitteiden hinnat alkavat noin 15 eurosta.

Palo-ovi

Palo-ovi hidastaa tulen leviämistä huoneesta toiseen. Esimerkiksi pannu huoneessa ja rappukäytävässä pitää olla palo-ovi. Palo-ovessa on kirjain-koodi E tai EI, jonka perässä on luku. E tarkoittaa tulen ja I lämpösäteilyn kestoa. EI30-ovi kestää 30 minuutin tulipalon toisen puolen kuumentumatta.

Palotikkaat

Talon yläkerrasta pitää päästä pois ulkokautta palon sattuessa. Määräysten mukaan tikkaita ei tarvita, jos ikkunasta tai parvekkeen tasolta on matkaa maahan alle 3,5 metriä. Palotikkaat pitää asentaa sellaisten makuuhuoneiden kohdalle, joiden alapuolella ei ole katosta tai muuta kulkutienä käytettävää rakennetta. Palotikkaiden hinnat vaihtelevat korkeuden ja mallin mukaan. Palotikkaat voi tehdä kokonaan itse, koota valmiista osista tai ostaa valmiina pakettina. Metalli­ tikkaiden hinnat alkavat noin sadasta eurosta.

Palonestoaine

Sumutettava palon­ estoaine hidastaa tuli­ palon syttymistä noin 90 prosentilla. Aine läh­ tee pois pesemällä. Sitä voi sumuttaa kaikkiin tekstiileihin kuten telttoihin, joulukoris­ teisiin, kaluteisiin ja muihin esineisiin, jotka ovat alttiita tulipalolle. Litra palonestoainetta maksaa noin 15 euroa.