Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 palovaroitinvinkkiä jotka voivat pelastaa henkesi

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vuosittain Suomessa kuolee tulipaloissa noin 70-100 ihmistä. Sillä hetkellä, kun palo on jo ehtinyt tarttua verhoihin, sinulla on vain muutama sekunti aikaa ehtiä ylös sängystä ja ulos ovesta. Moni traaginen palokuolema voitaisiin kuitenkin välttää, jos kodeissa olisi riittävästi eri paikkoihin sijoitettuja palovaroittimia. Katso täältä 5 vinkkiä, joiden avulla tiedät, kuinka monta varoitinta tarvitaan ja minne ne kannattaa sijoittaa.

1. Sijoita palovaroitin JOKAISEEN huoneeseen

Tulipalo voi syttyä missä vain. Toki paloja syttyy eniten keittiössä sekä huoneissa, joissa on tulisija, mutta palo voi syttyä myös työhuoneessa, lastenhuoneessa tai vaikkapa kylpyhuoneen sähkölaitteissa maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 04.15. Ei vara venettä kaada!

2. Kytke varoittimet sarjaan

Hanki palovaroittimet, jotka voi kytkeä toisiinsa. Jos yksi varoittimista havaitsee palonalun jossakin päin asuntoa, myös muut alkavat hälyttää.

Tämän ansiosta heräät toisen kerroksen makuuhuoneessa silloinkin, kun kellarissa alkaa palaa. Sen lisäksi, että sinulla on aikaa pelastaa henkesi, ehdit ehkä myös toimia nopeasti palon sammuttamiseksi tai rajoittamiseksi.

Sarjaan kytketty palovaroitin

Sarjaan kytketyt palovaroittimet toimivat yhdessä ja varoittavat, kun yksikin palovaroitin havaitsee palon jossakin päin taloa. Edullisimmat varoittimet maksavat hiukan yli 20 euroa.

3. Sijoita palovaroitin ylös

Savu nousee ylös, joten palovaroittimet kannattaa sijoittaa huoneen korkeimpaan kohtaan. Jos sisäkatto on suora, sijoita palovaroitin kattoon huoneen keskelle.

4. Älä sijoita palovaroitinta seinän, oven tai ikkunan viereen

Älä asenna palovaroitinta nurkkaan tai seinän, oven tai ikkunan viereen. Savu liikkuu hitaammin nurkkia kohti, ja esimerkiksi avoimesta ikkunasta tuleva ilmavirta työntää savua pois varoittimen luota.

Toki savu ehtii aikanaan myös nurkkiin ja ikkunan tai oven luo, mutta koska jokainen sekunti on kallis, varoittimet kannattaa sijoittaa siten, että ne nuuskivat savun ja kuumuuden mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

5. Tarkista varoittimet säännöllisesti

Palovaroittimen paristo kestää noin vuoden, ja kun se alkaa väsyä, useimmat varoitinmallit alkavat pitää säännöllistä piippausääntä. Kun kyse on eloonjäämisestä, automatiikan varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Pasita kerran kuussa palovaroittimen testipainiketta, jotta voit olla varma, että laite toimii oikein. Palovaroitin kestää keskimäärin kymmenen vuotta.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: 5 palovaroitinvinkkiä jotka voivat pelastaa henkesi
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin