1. Sijoita palovaroitin JOKAISEEN huoneeseen
Tulipalo voi syttyä missä vain. Toki paloja syttyy eniten keittiössä sekä huoneissa, joissa on tulisija, mutta palo voi syttyä myös työhuoneessa, lastenhuoneessa tai vaikkapa kylpyhuoneen sähkölaitteissa maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 04.15. Ei vara venettä kaada!
2. Kytke varoittimet sarjaan
Hanki palovaroittimet, jotka voi kytkeä toisiinsa. Jos yksi varoittimista havaitsee palonalun jossakin päin asuntoa, myös muut alkavat hälyttää.
Tämän ansiosta heräät toisen kerroksen makuuhuoneessa silloinkin, kun kellarissa alkaa palaa. Sen lisäksi, että sinulla on aikaa pelastaa henkesi, ehdit ehkä myös toimia nopeasti palon sammuttamiseksi tai rajoittamiseksi.
3. Sijoita palovaroitin ylös
Savu nousee ylös, joten palovaroittimet kannattaa sijoittaa huoneen korkeimpaan kohtaan. Jos sisäkatto on suora, sijoita palovaroitin kattoon huoneen keskelle.
4. Älä sijoita palovaroitinta seinän, oven tai ikkunan viereen
Älä asenna palovaroitinta nurkkaan tai seinän, oven tai ikkunan viereen. Savu liikkuu hitaammin nurkkia kohti, ja esimerkiksi avoimesta ikkunasta tuleva ilmavirta työntää savua pois varoittimen luota.
Toki savu ehtii aikanaan myös nurkkiin ja ikkunan tai oven luo, mutta koska jokainen sekunti on kallis, varoittimet kannattaa sijoittaa siten, että ne nuuskivat savun ja kuumuuden mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
5. Tarkista varoittimet säännöllisesti
Palovaroittimen paristo kestää noin vuoden, ja kun se alkaa väsyä, useimmat varoitinmallit alkavat pitää säännöllistä piippausääntä. Kun kyse on eloonjäämisestä, automatiikan varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Pasita kerran kuussa palovaroittimen testipainiketta, jotta voit olla varma, että laite toimii oikein. Palovaroitin kestää keskimäärin kymmenen vuotta.