Pidä murtovaras poissa jouluna

Joulu on juhla-aikaa myös murtovarkaille! Oletko sinä suojannut talosi? Talon turvallisuutta voi parantaa monin tavoin. Katso tästä, miten.

Kutsumattomat vieraat voi pitää poissa monin tavoin.

Joulurauha katoaa, kun mukavalta lomamatkalta tai sukulaisvisiitiltä palattuasi huomaat kutsumattomien vieraiden käyneen kotonasi. Voit kuitenkin jo etukäteen tehdä paljon, että näin ei pääsisi käymään. Murtovarkaiden työtä voi vaikeuttaa monin tavoin, vaikka et ryhtyisikään tässä vaiheessa enää parantamaan kotisi lukkojärjestelmiä tai oven heloitusta – kodin parempi murtosuojaus voisi olla ohjelmassa vaikkapa joulun välipäivinä, kun muut juhlapaineet hellittävät.

Ota varkaalta luulot pois

Jos murtovaras kuvittelee, että olet kotona, hän suuntaa todennäköisesti kulkunsa muualle. Tee siis varkaiden olo epävarmaksi!

  1. Valaise talo sisältä. Ei riitä, että jätät valon eteiseen: rosvo kyllä tajuaa, että siellä tuskin juhlitaan joulua. Sytytä eri kerroksiin useita valaisimia, mieluiten juuri siten kuin valaisisit kotisi, jos olisit siellä itse.
  2. Sytytä ulkovalot. Käytä jojo liiketunnistimia tai kunnon ulkovalaistusta, jotta varkaat eivät pääse taloon muiden huomaamatta.
  3. Jätä elämän jälkiä. Jos varas kurkistaa ikkunasta sisään, koti saisi näyttää siltä, kuin olisit juuri käymässä olohuoneessa tai naapurissa: jätä pöydälle lehti, kuin olisit juuri lukemassa sitä, tiskipöydälle pari astiaa ja eteiseen muutama kenkä hujan hajan.
  4. Sulje makuuhuoneen verhot. Tyhmempikin rosvo tajuaa, että koti on yöllä tyhjänä, jos makuuhuoneessa ei nukuta.
  5. Ota naapurit avuksi Jos naapurit ovat jouluna kotona, pyydä, että he vaikka koiralenkillään käväisisivät myös sinun pihallasi ja vilkaisisivat hiukan tilannetta.
  6. Naapuriapu. Pyydä, että naapuri pysäköisi vaikkapa kakkosautonsa kotisi pihatielle.
  7. Valaise sisätilat. Fiksu pistorasia pitää varkaat loitolla! Katso täältä listätietoja

Kotimurtoja voi estää myös omalla käyttäytymisellä: jos haluat pitää murtovarkaat pois kotikulmiltasi, voit vaikuttaa jo siten, että tervehdit ystävällisesti kaikkia, joita asuinalueellasi tapaat. Murtovaras suuntaa ehkä askeleensa muihin maisemiin, jos hänet saatettaisiin myöhemmin tunnistaa.