Hyödynnä tila sängyn alla

Kaipaatko lisää säilytystilaa? Katsohan sänkysi alle: sinne mahtuu muutakin kuin pölykoiria. Voit rakentaa sinne tilaan sopivan rungon ja hankkia sopivat vetolaatikot. Laatikot voi ostaa valmiina, joten projekti valmistuu nopeasti!

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
350 euroa

Nämä laatikot ostettiin Ikeasta 25 eurolla kappale. Laatikoita ei kannata rakentaa itse.

Johdanto

Jos etsit kotoa lisää säilytystilaa, kurkista sängyn alle. Useimpien sänkyjen alle mahtuu isoja laatikoita, joissa voi säilyttää melkein mitä vain. Tilan saa käyttöön helpoimmin rakentamalla sängyn alle rungon vetolaatikoita varten.

Runko kannattaa rakentaa valmislaatikoiden mittojen mukaan, sillä ne liukuvat kevyesti kiskoja pitkin.

LUE LISÄÄ: Rakenna kaappisänky ja luo lisää lattiatilaa

Runko vanerista

Tässä jutussa runko rakennetaan 21 mm paksusta vanerista. Paksu vaneri on tarpeeksi lujaa kannattelemaan paitsi sänkyä, myös siinä olevia ihmisiä. Koivuvaneri on lujinta ja pinnaltaan tasaisinta, mutta myös kalleinta vaneria. Koivuvanerin voi korvata havuvanerilla, jos runko halutaan rakentaa halvemmalla eikä tasainen pinta ole niin tärkeä.

Mittaa huolellisesti

Runkoon tarvittavat osat voi sahata kahdesta 122 x 244 cm levystä. Koska levyistä pitää sahata monta pitkää palaa, työssä kannattaa käyttää käsisirkkeliä ja ohjainkiskoa. Toinen vaihtoehto on sahata levyt pistosahalla ja käyttää ohjurina suoraa lautaa.

Levynkappaleet voi ostaa mittaan sahattuina myös suoraan sahalta. Palaset kannattaa merkitä kirjaimilla, jotta ne pysyvät järjestyksessä.

Voit koota rungon lamelliliuskoilla

Sekä sängyn runko että patjojen alle tuleva kehikko kasataan lamelliliuskoilla tai puutapeilla. Valitsetpa kumman tavan hyvänsä, liitokset pitää tehdä täsmälleen oikeille paikoille, ettei kasaamisessa tule ongelmia.

1 sänky – 4 vaihtoehtoa

2 X 2 LAATIKKOA
Jos sänky on keskellä huonetta, molemmille puolille voi rakentaa kaksi laatikkoa. Sängyn vieressä pitää olla tarpeeksi tilaa, jotta laatikot voi vetää ulos.

TUPLALAATIKOT
Laatikot voi liittää toisiinsa, jos sänky on nurkassa eikä laatikoita mahdu vetämään kuin toiseen suuntaan. ­Rakenne on tosin edellistä esimerkkiä heikompi, sillä pituus­suuntainen keskituki jää kokonaan pois.

2 PIENTÄ JA 1 ISO LAATIKKO
Jos säilytystilaa tarvitaan pitkille tavaroille, voidaan toinen puoli ­rakentaa ­pituus­suuntaan. Pitkää laatikkoa on helpoin käyttää päätyluukun kautta.

2 PITKÄÄ LAATIKKOA
Sängyn alle voi rakentaa myös kaksi päästä vedettävää laatikkoa. Kaksi pitkää laatikkoa on hyvä ratkaisu etenkin silloin, kun sängyn sivuilla ei ole tarpeeksi tilaa.

Ohjeet

01
Näin sänky kasataan 6 Vaihe

Kun olet sahannut palat valmiiksi ja tehnyt reiät tapeille tai lamelliliuskoille, on aika kasata sänky. Jos sänky maalataan, kannattaa pensseliin tarttua ennen kasaamista, sillä jälkikäteen maalaaminen on paljon hitaampaa. Kokoaminen on suhteellisen yksinkertaista, jos mittaus ja sahaus ovat onnistuneet.

1

Kokoa ristirunko (A ja B). Korkeat, ristiin asetetut vanerikappaleet kantavat sängyn painon. Liitos on todella yksinkertainen: B-osa vain painetaan kiinni A-osaan.

2

Asenna päädyt (F ja G). B-osa kiinnitetään aluksi tapeilla (tai lius-koilla) päätyyn F, minkä jälkeen osat yhdistetään toisiinsa kahdella kulmaraudalla. Kulmarautojen kiinnittämiseen käytetään ruuveja.

3

Kiinnitä tukipuu (D) ja reunaosa (E) toiselle sivulle. Molemmat kiinnitetään päätyihin tapeilla, minkä jälkeen E kiinnitetään kulma-raudoilla päätykappaleisiin G ja F sekä D ruuvataan kiinni A:han.

4

Kiinnitä toiselle puolelle osat D ja E. Aloita kiinnittämällä mo-lemmat osat päätyihin tapeilla (tai liuskoilla). Ruuvaa lopuksi joka nurkkaan kulmarauta.

5

Kasaa patjakehikko osista H ja J. Aseta se paikalleen. Kehikko kootaan tapeilla (liuskoilla), ja se nostetaan kantavien osien C ja D päälle. Kehikko kiinnitetään runkoon ruuveilla ja kulmaraudoilla.

6

Työnnä laatikot paikoilleen sängyn alle. Tässä käytetään valmiita laatikoita. Valmislaatikon ovat helpoin ratkaisu ja ne liukuvat hyvin kiskoja pitkin.

Materiaalit

21 mm vaneria (koivuvaneria):

 • 1 tuki (A), 29 x 184 cm
 • 1 tuki (B), 29 x 202 cm
 • 2 pohjatukea (C) a 7,5 x 179,8 cm
 • 2 pohjatukea (D) a 7,5 x 202 cm
 • 2 laitaa (E) a 14 x 202 cm
 • 1 pääty (F), 85 x 188,2 cm
 • 1 pääty (G), 45 x 188,2 cm

22 x 50 rimaa:

 • 6 osaa (H) a 85,6 cm
 • 3 osaa (J) a 202 cm

Lisäksi:

 • Lamelliliuskoja 34 kpl.
 • 2 x 2 MALM-sänkylaatikoita, IKEA
 • 10 kulmarautaa, 6 x 6 mm
 • Ruuveja: 20 ja 40 mm
 • Pohja- ja pintamaalia

Erikoistyökalut

 • Käsisirkkeli ja ohjainkisko
 • Lamellijyrsin (jos käytät liuskoja)

Vie aikaa

2-3 päivää maalauksen kanssa.

Hinta

Noin 350 euroa ilman maalia.

Vaikeusaste

Laatikoiden tekeminen sängyn alle ei ole vaikeaa. Huolellinen mit-taaminen, tarkka sahaaminen ja hyllyjen täsmällinen asentaminen ovat kuitenkin tärkeitä seikkoja.

Piirustus

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …