Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Nämä laatikot ostettiin Ikeasta 25 eurolla kappale. Laatikoita ei kannata rakentaa itse.

Nämä laatikot ostettiin Ikeasta 25 eurolla kappale. Laatikoita ei kannata rakentaa itse.

Jos etsit kotoa lisää säilytystilaa, kurkista sängyn alle. Useimpien sänkyjen alle mahtuu isoja laatikoita, joissa voi säilyttää melkein mitä vain. Tilan saa käyttöön helpoimmin rakentamalla sängyn alle rungon vetolaatikoita varten.

Runko kannattaa rakentaa valmislaatikoiden mittojen mukaan, sillä ne liukuvat kevyesti kiskoja pitkin.

LUE LISÄÄ: Rakenna kaappisänky ja luo lisää lattiatilaa

Runko vanerista

Tässä jutussa runko rakennetaan 21 mm paksusta vanerista. Paksu vaneri on tarpeeksi lujaa kannattelemaan paitsi sänkyä, myös siinä olevia ihmisiä. Koivuvaneri on lujinta ja pinnaltaan tasaisinta, mutta myös kalleinta vaneria. Koivuvanerin voi korvata havuvanerilla, jos runko halutaan rakentaa halvemmalla eikä tasainen pinta ole niin tärkeä.

Mittaa huolellisesti

Runkoon tarvittavat osat voi sahata kahdesta 122 x 244 cm levystä. Koska levyistä pitää sahata monta pitkää palaa, työssä kannattaa käyttää käsisirkkeliä ja ohjainkiskoa. Toinen vaihtoehto on sahata levyt pistosahalla ja käyttää ohjurina suoraa lautaa.

Levynkappaleet voi ostaa mittaan sahattuina myös suoraan sahalta. Palaset kannattaa merkitä kirjaimilla, jotta ne pysyvät järjestyksessä.

Voit koota rungon lamelliliuskoilla

Sekä sängyn runko että patjojen alle tuleva kehikko kasataan lamelliliuskoilla tai puutapeilla. Valitsetpa kumman tavan hyvänsä, liitokset pitää tehdä täsmälleen oikeille paikoille, ettei kasaamisessa tule ongelmia.

1 SÄNKY – 4 VAIHTOEHTOA
2 X 2 LAATIKKOA Jos sänky on keskellä huonetta, molemmille puolille voi rakentaa kaksi laatikkoa. Sängyn vieressä pitää olla tarpeeksi tilaa, jotta laatikot voi vetää ulos.
TUPLALAATIKOTLaatikot voi liittää toisiinsa, jos sänky on nurkassa eikä laatikoita mahdu vetämään kuin toiseen suuntaan. Rakenne on tosin edellistä esimerkkiä heikompi, sillä pituussuuntainen keskituki jää kokonaan pois.
2 PIENTÄ JA 1 ISO LAATIKKO Jos säilytystilaa tarvitaan pitkille tavaroille, voidaan toinen puoli rakentaa pituussuuntaan. Pitkää laatikkoa on helpoin käyttää päätyluukun kautta.
2 PITKÄÄ LAATIKKOA Sängyn alle voi rakentaa myös kaksi päästä vedettävää laatikkoa. Kaksi pitkää laatikkoa on hyvä ratkaisu etenkin silloin, kun sängyn sivuilla ei ole tarpeeksi tilaa.

LATAA KOKO ARTIKKELI ja saat rakennusohjeet vaihe vaiheelta.