3 m2 säilytystilaa alle 500 eurolla

Yläkerran vinot katot ovat tunnelmallisia, mutta niiden alla olevaa tilaa on vaikea käyttää järkevästi. Onneksi vinon katon alle voi rakentaa kaapin, jonka ovet, hyllyt ja laatikot sopivat hienosti matalaan tilaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
450 euroa

Valmiit kaapit näyttävät tyylikkäiltä, ja niissä on paljon säilytystilaa.

Johdanto

Tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • mittaat ja sahaat kaapin osat
 • asennat saranat
 • kokoat kaapin rungon
 • kokoat laatikot
 • asennat ovet ja laatikoiden etulevyt
 • kokoat ja asennat sokkelin

Lue lisää: Sailytys

Ohjeet

01
Mittaaminen ja osien sahaaminen 8 Vaihe

1

Mittaa huolellisesti ja sahaa osat. Osat kannattaa leikata upotussahan ja ohjain- kiskon avulla. Voit piirtää levylle kaikki osat ennen sahaamista, jotta hukkapaloja tulee mahdollisimman vähän.

2

Piirrä pohjan (B), hyllyn (D) ja tausta levyn (C) paikat seinien (A) sisäpuolelle. Hyllyn (D) pitää olla yhtä korkealla molemmissa seinissä. Tarkista asia asettamalla seinät vastakkain.

3

Poraa ruuveille reiät 3,5 millin terällä alareunan merkkien kohdalle. Poraa kolot myös ruuvinkannoille, jotta ne eivät haittaa kaapin kokoamista. Asenna ruuvit 20 sentin välein tai tiheämmin.

4

Poraa ruuvien reiät liukukiskon läpi. Poraa reiät myös kiskonkannattimille, jotta voit koota laatikon reunat (J) yhteen. Laatikon ruuveja on vaikea asentaa alhaalta päin.

5

Tee liukukiskojen asennussapluuna kahdesta 50x1,5x1,5 sentin kokoisesta rimasta ja neljä milliä paksusta vanerista, jonka koko on 8x50 senttiä. Rimojen on tarkoitus toimia stopparina seinää vasten.

6

Asenna liukukiskot 10 milliä kaapin pohjan yläpuolelle eli 2,6 senttiä kaapin seinän (A) alareunasta. Liukukiskon pään pitää olla tarkasti samassa linjassa kaapin etureunan kanssa.

7

Merkitse reikien paikat seiniin painamalla sapluuna seinän (A) alareunaa vasten. Poraa reiät 1,5 millin terällä. Tee rei’istä vain 2-3 milliä syvät. Kiinnitä sapluuna parilla puristimella.

8

Merkitse liukukiskojen paikat ruuvaamalla muutama 3,5x15 millin ruuvi valmiiksi porattuihin reikiin. Ruuvit pitävät maalin pois rei’istä.

02
Saranoiden asentaminen 3 Vaihe

1

Aseta saranan puoliskot sekä ovi (M) ja seinä (A) vastakkain. Mittaa etäisyys sara­ noiden keskikohtaan oven ylä­ ja alareunas­ ta. Merkitse saranan keskikohta oveen ja seinään (katso kaavakuva).

2

Poraa saranoille 10 milliä syvät reiät viiden millin terällä seiniin (A). Tee uusi poraus­ sapluuna samalla periaatteella kuin aiempi.

3

Oksaterässä on pieni keskityskärki, joka pitää terän paikallaan. Porakonetelineen syvyysrajoitin varmistaa, ettei terä mene laatikon oven (M) läpi.

03
Kaapin rungon kokoaminen 4 Vaihe

Kaapin osat tehdään MDF-levystä ja kootaan yhteen PVAc-puuliimalla ja 4,0x40 millin ruuveilla. Ohjainrima (F) kiinnitetään 4,0x60 millin ruuveilla ja liimalla. Tarkista laatikon suoruus suorakulmalla ja varmista, että etu- ja takareunat ovat samassa linjassa.

Ole erittäin tarkkana, sillä pienetkin epätarkkuudet kostautuvat. Sivuseinien pitää olla suorat, jotta laatikko avautuu helposti ja vaivattomasti.

1

Kiinnitä takaosa (C) pohjan (B) taakse. Liimaa ja ruuvaa toinen seinä (A) kiinni takaosaan ja pohjaan.

2

Kiinnitä toinen sivuseinä (A) liimalla ja ruuveilla. Kiinnitä hylly (D) seinien väliin. Tue hylly paikalleen parilla levynpalasella ruuvaamisen ajaksi.

3

Sahaa ohjainriman (F) nurkka pois 45 asteen kulmassa, jotta se sopii katon muotoon. Merkitse ruuvien paikat, poraa niille valmiit reiät ja tee kolot ruuvinkantojen upottamista varten.

4

Kiinnitä ohjainrima (E) ruuveilla ja liimalla molempiin seiniin (A). Kiinnitä ohjainrima (F) hyllyn (D) alapuolelle liimalla. Purista rima kiinni hyllyyn siksi aikaa, että liima kovettuu.

04
Kokoa laatikot 2 Vaihe

Laatikoiden pitää liukua kiskoilla helposti ja kevyesti. Asenna liukukiskot väliai-kaisesti ja sahaa laatikon pohjalevy (H). Laatikon reunat asennetaan vasta, kun pohjalevy liukuu kiskoilla kevyesti.

Liukukiskot pitää irrottaa maalaamisen ajaksi. Se voi tuntua ylimääräiseltä työltä, mutta se on ainoa tapa varmistaa, että kaikki osat sopivat yhteen.

1

Kiinnitä liukukiskot väliaikaisesti seiniin (A) parilla ruuvilla kiskon etu- ja takaosista. Sahaa laatikon pohjalevy (H) ja aseta se paikalleen liuku kiskoihin. Tarkista, että pohjalevy (H) liukuu kevyesti edestakaisin.

2

Sahaa laatikon reunat (J + K). Poraa ruuveille valmiit reiät ja kokoa laatikko liimalla ja 3,0x30 millin ruuveilla.

05
Ovien ja etu levyn asentaminen 5 Vaihe

1

Kiinnitä saranan seinänpuoleinen osa pysyvästi ja oven puoleinen osa väliaikai-sesti. Saranoita on helppo hienosäätää ruuvimeisselillä, jos ovet ovat aluksi vinossa.

2

Asenna laatikko liukukiskoihin ja kiinnitä se molemmilta puolilta yhdellä ruuvilla. Kiinnitä laatikon etulevy (G) paikalleen.

3

Kiilaa laatikon etulevy (G) neljä milliä irti pohjasta. Tarkista, että etulevy on samassa linjassa laatikon ulkoreunojen kanssa ja laatikon etulevyn päällä on yhtä leveä rako kuin laatikoiden (M) välissä.

4

Levitä laatikon etulevyyn (G) liimaa ja kiinnitä se väliaikaisesti laatikkoon parilla ruuvilla. Tasoita ruuvinreiät umpeen ennen maalaamista.

5

Poraa laatikon etureunaan (K) kahdeksan reikää ja kiinnitä laatikon etureuna (G) pysyvästi 3,5x25 millin ruuveilla. Asenna ruuvit sisäpuolelta, jotta ne eivät jää näkyviin.

06
Sokkeli ja asennus 6 Vaihe

Sokkeli tehdään 16 millin MDF-levystä. Sokkelin päihin ja kaappien reunoille asennetaan laudat (M1 + M2). Laudat tukevat kaappeja, ja kaapit on helppo kiinnittää niihin ruuveilla pohjan (B) läpi. Sokkeli kootaan liimalla ja 4,0x40 millin ruuveilla.

1

Katso sokkelin rakenne kaaviosta. Kokoa osat yhteen liimalla ja ruuveilla. Muista porata ruuveille valmiit reiät ja upottaa ruuvien kannat pinnan alle. Tasoita, pohjusta ja maalaa sokkelin etupuoli.

2

Aseta sokkeli oikeaan paikkaan. Sokkelin ja jalkalistan etureunan väliin jää kolmen sentin rako.

3

Kiilaa sokkeli vaakasuoraan. Kiinnitä sokkeli lattiaan ruuveilla ja pienillä kaluste- kulmaraudoilla.

4

Työnnä ensimmäinen kaappi paikalleen. Kun kaikki kolme kaappia ovat paikallaan, ruuvaa ne kiinni sokkeliin pohjan (B) läpi.

5

Asenna laatikot liukukiskoihin. Ruuvaa kolme 3,5x12 millin ruuvia valmiiksi porattuihin reikiin.

6

Valmiit kaapit näyttävät tyylikkäiltä, ja niissä on paljon säilytystilaa.

Materiaalit

RUNKO

(80x80x56 sentin kaappiin)
16 mm MDF-levyä

 • 2 seinää (A) á 24x57x81 cm (viisto takaosa)
 • 1 pohja (B), 55,4x76,8 cm
 • 1 takaosa (C), 24,0x76,8 cm
 • 1 hylly (D), 42,5x76,8 cm
 • 1 laatikon osa (G), 39,8x79,6 cm
 • 2 ovea (M) á 39,8x41 cm

15x33 mm mäntyrimaa

 • 1 ohjainrima (E), 76,8 cm

21x43 mm mäntyrimaa

 • 1 ohjainrima (F), 76,8 cm

VETOLAATIKKO

12 mm MDF-levyä

 • 1 laatikon osa (H), 70x73,8 cm
 • 2 seinää (J) á 24x47,6 cm
 • 2 seinää (K) á 24x73,8 cm

SOKKELI

16 mm MDF-levyä
(kolmeen osaan, 7x48x240 cm)

 • 3 osaa (L) á 7x44,8 cm
 • 4 osaa (N) á 5,4x44,8 cm
 • 2 osaa (P) á 7x240 cm
 • 2 osaa (N1) á 10x44,8 cm
 • 2 osaa (N2) á 5x44,8 cm

LISÄKSI

 • 1 laatikon liukukiskot, Fulterer FR 5000
 • 1 sarja kulmakannattimia, Fulterer FR 5000 ASW
 • 4 kaapin saranaa
 • Pohjamaalia ja pintamaalia
 • Puuliimaa
 • Ruuveja: 3,0x30, 3,5x12, 3,5x15, 3,5x25, 4,0x40 ja 4,0x60 mm

Erikoistyökalut

 • Porakoneteline
 • Oksaterä
 • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Kolmen kaapin tekeminen kestää noin viikon.

Hinta

Kolme kaappia, sokkelit ja maali maksavat noin 450 euroa.

Vaikeusaste

Osat on helppo liittää toisiinsa, mutta ne pitää sahata erittäin tarkasti. Myös saranat pitää asentaa erittäin huolellisesti.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Mittojen mukaan tehty kaappi

Hyödynnä hankalat neliön mittojen mukaan tehdyllä kaapilla, jossa on ovet, hyllyt ja iso laatikko.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaapin rungon rakentaminen

MDF-levyistä tehty kaappi yltää seinään asti.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sokkeli ja asentaminen

Sokkeli on tehty kaapin mittojen mukaan ja koottu yhteen poikittaisilla rimanpätkillä.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

VINKIT: Tue upotussahan ohjainkisko

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …