Sänky ja säilytystilaa

Sängyn alla on paljon joutilasta säilytystilaa. Tässä jutussa rakennetaan lastenhuoneeseen kätevä sänky, jossa on paljon tilaa petivaatteille, leluille ja muille tavaroille. Se on helppoa ja halpaa, ja sängystä voi tehdä ainutlaatuisen monella eri tavalla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
800 euroa

Johdanto

Tässä lastenhuoneessa oli liian vähän säilytystilaa, joten siihen päätettiin rakentaa uusi sänky, jonka alla on tilaa tavaroille. Sängyn runko koostuu Ikean kaapeista ja hyllyistä, joiden päälle asennetaan kaksi vanerilevyä. Huoneen puoleinen levy muotoillaan kaarevaksi ja ruu-vataan kiinni kaappeihin. Seinän puoleinen levy jätetään kiinnittämättä, jotta sen alla olevaan säilytystilaan pääsee helposti käsiksi.

Voit päättää sängyn ja patjan koon itse. Tässä sängyssä on tilaa 90x200 sentin kokoiselle patjalle. Kalusteiden koko ja asettelu määrittävät sängyn koon. Seiniin kiinnitetään mäntyrimat, jotka tukevat vanerilevyn reunoja. Kaappien ja sängyn väliin asennetaan lisäksi poikkirimat, jotta sängyn rakenteesta tulee varmasti tarpeeksi tukeva.

Ohjeet

01
Asenna kaapit ja ruuvaa ne yhteen 4 Vaihe

Mittaa huone ja päätä sängyn koko, ennen kuin säntäät Ikeaan ostamaan kaappeja. Tähän sänkyyn mahtuu 90x120 sentin kokoinen patja. Jalkopäästä tulee patjan levyinen, mutta yläpäästä tehdään 120 senttiä leveä, jotta tyynyn viereen jää tilaa luku lampulle ja herätyskellolle.

Kun kaapit on koottu, niiden korkeus piirretään seinään tukirimojen asentamista varten.

1

Mittaa ja merkitse kaappien korkeus seinään. Nämä kaapit ovat 70 senttiä korkeita. Tukirimat asennetaan yhtä ylös.

2

Kaappien pitää olla suorassa. Merkitse kaappien korkeus seinään ja asenna tuki rimat tarkasti samalle tasolle.

3

Piirrä yläreunan linja joka puolelle. Riman ja kaapin pinnan pitää olla samalla tasolla. Käytä piirtämiseen vatupassia.

4

Ruuvaa kaapit ja hyllyt yhteen. Elementit ovat nyt oikeilla paikoillaan, joten ne voi kiinnittää toisiinsa. Ruuvaa kaapit yhteen 4,5x25 millin ruuveilla takapuolelta, jotta ruuvit eivät jää näkyviin.

02
Asenna rimat seiniin ja kaappeihin 6 Vaihe

Sängyn tukirimat kiinnitetään seiniin ja kaappeihin. Rimat yhdistävät kaapit ja seinän toisiinsa ja tekevät sängyn rungosta niin vahvan, että se kestää vanerin, patjan ja lasten painon.

Reunarimojen väliin asennetaan pituus ja poikkisuuntaiset tukirimat, joista muodostuu tukeva kehikko. Rimat ovat ohuita mutta tarpeeksi kestäviä.

1

Sahaa rimat. Jiirilaatikko on hyvä ja halpa työkalu pienten rimojen sahaamiseen.

2

Poraa rimoihin valmiit ruuvinreiät. Rimat kiinnitetään 4,5x60 millin ruuveilla noin 10 sentin välein. Rimat eivät halkea, kun ruuveille porataan valmiit reiät.

3

Ruuvaa rimat kaappeihin. Kohdista rimat tarkasti kaappien yläreunan tasolle. Asenna rimat myös seinän puoleiselle sivulle, jotta rungosta tulee kestävä.

4

Asenna poikkirimat. Vahvista runko poikkirimoilla noin 50 sentin välein. Piirrä merkit rimojen asennuskohtiin ja tee rimoille kolot monitoimityökalulla tai taltalla.

5

Ruuvaa seinään tukirimat. Asenna lovien kohdalle noin 10 senttiä pitkät rimanpätkät. Sen jälkeen voit asentaa poikkirimat pai koilleen.

6

Vahvista liitokset kalustekulmaraudoilla. Asenna nurkkiin kulma raudat, jotta liitoksista tulee kestävät.

03
Sahaa ja asenna pohjalevy 7 Vaihe

Kun kaikki tukirimat on asennettu ja liitokset vahvistettu kulmaraudoilla, on aika sahata sängyn pohjalle tulevat vanerilevyt. Huoneen puoleiseen levyyn sahataan loiva kaarre, jonka muoto piirretään käsivaralla. Lopuksi levy ruuvataan kiinni kaappeihin ja tukirimoihin.

Pohjan toinen puoli on tavallinen suorakulmainen levy. Siihen porataan kaksi reikää, jotta levyn voi nostaa helposti ylös säilytystilan käyttämistä varten.

1

Sahaa pohjalevy. Se onnistuu helpoimmin upotussahalla ja ohjainkiskolla. Tee levystä aluksi 120x200 sentin kokoinen.

2

Piirrä levyyn kaarre. Merkitse kaappien paikat levyyn, jotta kaarre osuu oikeaan paikkaan.

3

Piirrä ja sahaa kaarre. Piirrä linja vapaalla kädellä noin kaksi senttiä merkkipisteiden ulkopuolelle. Sahaa kaarre pistosahalla.

4

Asenna rimoihin kalustekulmaraudat. Kiinnitä pituussuuntaisiin rimoihin kulmaraudat vanerilevyn kiinnittämistä varten. Rimojen toiselle puolelle ei tarvita kulmarautoja, sillä säilytystilan päällä olevaa levyä ei kiinnitetä runkoon.

5

Piirrä kaappien tilanjakajat. Tässä näkyy piirustus tilanjakajasta, joka asennetaan sängyn levempään päätyyn. Tarkat mitat riippuvat sängyn pituudesta, jalkalistan korkeudesta ja muista olosuhteista.

6

Ruuvaa tilanjakajat kiinni tukirimoihin 4,5x60 millin ruuveilla.

7

Sahaa kansi. Säilytystilan kansi tehdään vanerista, johon porataan kaksi kädensijaa 54 millin reikäsahalla.

Materiaalit

  • 27x40 millin mäntylistaa
  • 12 millin vaneria sängynpohjaksi, oviksi ja tilanjakajiksi
  • 3 Ikean EKET-kaappia
  • Kalustekulmarautoja, 15x15 mm
  • 4,5x60 mm ruuveja
  • 4,5x25 mm ruuveja

Vie aikaa

Viikonlopun.

Hinta

Tämä kaluste maksoi yhteensä noin 800 euroa.

Vaikeusaste

Osat pitää mitata tarkasti, mutta projektissa ei ole mitään muuta vaikeaa.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Vuoteet