Rakenna hieno kerrossänky neljästä levystä

Neljä 1,8 x 122 x 244 cm levyä ja kasa ruuveja. Siinä kaikki, mitä tarvitset rakentaaksesi hienon kerrossängyn, joka sopii täydellisesti huoneeseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
25 tuntia
Hinta
2050 euroa
Kerrossänky

Katso tästä, miten neljä helppoa sahaussuunnitelmaa muuttuu hienoksi kerrossängyksi.

Johdanto

Tästä artikkelista löydät lastenhuoneen täydellisen kerrossängyn rakennusohjeen.

Siinä on mahdollisuus kahteen nukkumapaikkaan, ja ylävuoteeseen johtavien tikkaiden porrasaskelmiin on suunniteltu fiksua säilytystilaa. Yksityiskohtaisen sahaussuunnitelman ja selkeiden asennusohjeiden avulla on helppo nähdä, miten neljästä levystä voi tehdä hienon huonekalun lastenhuoneeseen.

Jacob Storgaard Jensen on suunnitellut tämän upean kerrossängyn.

Ohjeet

Sängyn tekeminen

Kerrossängyssä on kolme päämoduulia: portaikko, pohjakehikko ja sängynrunko. Ensin tehdään portaikko ja sitten pohjakehikko.

Lopuksi tehdään sängynrunko, johon myös pohjalevyä kannattelevat listat asennetaan. Kun kaikki päämoduulit on tehty, jatka ruuvaamalla portaikko ja pohjakehikko yhteen.

Tämän jälkeen sängynrunko voidaan laskea pohjakehikkoon, jossa se kiinnitetään sisäpuolelta ruuveilla. Lopuksi porrasaskelmien väleissä on runsaasti säilytystilaa, jota voidaan hyödyntää vetolaatikoiden tai korien muodossa.

Asennusvinkkejä

Esiporaa kaikki ruuvattavat kohdat, jotta levy ei halkeile ja ruuvinreiät on helpompi tasoittaa ennen maalaamista. Jos haluat jättää sängyn käsittelemättä, voit upottaa ruuvit uppoporalla. Näin saat siistin lopputuloksen.
Jos sinulla on lamellijyrsin ja haluat lopputuloksesta vieläkin paremman, kaikki liitokset voidaan vahvistaa lattatulpilla.

 1. Aloita kiinnittämällä askelmat (B1, B2, B3, B4 ja B5) reisipuuhun (A1). Etäisyys yhden askelman yläreunasta seuraavan askelman yläreunaan on 25 cm.

 2. Asenna takalevy (B). Takalevy tulee askelmien tapaan kahden reisipuun väliin. Takalevyn vino reuna tulee ylöspäin, jotta se seuraa portaiden kulkua.

 3. Portaista kauimmaisena olevat jalat (C + C1 ja C2 + C3) on koottava kohtisuoraan toisiinsa nähden. Liimaa ja ruuvaa osat yhteen – muista esiporata reiät.

 4. Kaksi yksittäistä jalkaa, jotka sijaitsevat portaita lähimpänä (C4 + C5), on asennettava reisipuuhun A1. Jalat asennetaan siten, että ne ovat samassa tasossa reisipuun pystysuuntaisen osan kanssa (kahden jalan väliin pitää jäädä 73,6 cm).

 5. Sängyn pohjakehikon välikappaleet (D, D1 ja D2) voidaan kiinnittää sängyn jalkoihin kiinnitystulpilla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää reikäheloja, jotka kiinnitetään sisäpuolelle pienillä ruuveilla.

 6. Kiinnitä listat (E + E1) sängynrungon sisäpuolelle joka puolelta. Listat kannattelevat sänkylevyä/-lamelleja, joten ne on luonnollisesti kiinnitettävä huolellisesti. Suosittelemme listojen kooksi vähintään 48 x 48 mm.

 7. Osat H, H1, G ja G1 yhdistetään. Liimaa osat ennen niiden ruuvaamista kiinni. Jos varmistat, että ruuvit ovat vähintään 9 sentin päässä yläreunasta, kaikki ruuvinreiät jäävät pohja­kehikon alle piiloon.

 8. Ruuvaa pohjakehikko ja sängynrunko yhteen sisäpuolelta, jotta ruuvit eivät näy. On tärkeää, että ruuveja kiinnitetään tiheästi, sillä niiden on pidettävä rakenne koossa. Sängynrunko ruuvataan kiinni myös portaikkoon.

Materiaalit

4 levyä, 18 mm koivuviilu, 122 x 244 cm

 • Liimaa
 • Ruuveja

erikoistyökalut

 • Pöytäsirkkeli
 • Upotussaha + ohjainkisko
 • Lamellijyrsin

Vie aikaa

Käytimme noin 25 työtuntia.

Hinta

 • MDF: noin 350 euroa.
 • Kuusivaneri: noin 500 euroa.
 • Koivuviilu: noin 1 200 euroa.

Vaikeusaste

Tehtävään tarvitaan kokemusta upotussahan käytöstä. Lisäksi mittauksissa on oltava tarkkana.

Sahaussuunnitelma

Tässä sahaussuunnitelmassa käytetään 122 cm leveitä ja 244 cm pitkiä levyjä. Käytettävä vaneri voi olla lähes mitä tahansa puuta, kuten koivua tai kuusta. Sänky voidaan rakentaa myös MDF-levyistä.

Suosittelemme käyttämään levyjä, joiden paksuus on vähintään 18 mm. Tämä varmistaa vakaan rakenteen, jossa on samalla riittävästi materiaalia ruuvaamiseen osia koottaessa.

Multimedia

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Erikoismitoitettu kerrossänky

Tässä näet koko kerrossänkymallin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pohjakehikko

Kiinnitä listat ulkoapäin niin, että kierteet voivat kaivautua leveään listaan ohuemman levyn sijasta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Portaikko

Porrasaskelmien väleihin voi laittaa vetolaatikoita tai niiden etupuolelle asentaa saranoilla avautuvat kannet. Kannet voi kiinnittää myös magneeteilla, jolloin ne voidaan napsauttaa paikalleen ja irti nopeasti.

Ensimmäinen askelma sijoitetaan 25 sentin korkeudelle lattiasta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sängynrunko

Yläosa on suunniteltu sopimaan tarkasti pohjakehikkoon. Kaikki ruuvataan yhteen sisäpuolelta loppuun asti.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Vuoteet