Helppotekoinen parisänky

Sängyn voi tehdä itsekin, vaikka se olisi ensimmäinen omatekoinen huonekalu. Sen voi tehdä vähin työkaluin. Tarvitaan vain saha, mitta, suorakulma ja porakone. Tarvikkeet ovat yksinkertaiset eli vain vähän lautaa, ruuveja, puutappeja sekä puuliimaa. Tekotapa on yhtä selkeä kuin muotoilukin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 euroa

Johdanto

Olin etsinyt pitkään sopivaa kak-soisvuodetta. Halvat sängyt olivat kuin pärekoppia. Kunnon mate-riaaleista tehdyt taas olivat hinnaltaan turhan suolaisia. Etsiskelin epätoivoi-sesti edes yhtä ainoaa vuodemallia, joka olisi sopinut juuri minun makuuni.

Päätin, että parasta on tehdä sänky itse. Kokemustakin oli jonkin verran. Oi-kean ostohuonekalun etsiskely oli sen-tään tuottanut jotain hyvääkin. Sängyn hankinta oli ollut harkinnassa niin kau-an, että vaatimuksetkin olivat kirkkaa-na mielessä. Sängyn piti olla:

 • Edullinen.
 • Muotoilultaan ja rakenteeltaan yksinkertainen.
 • Tukeva ja kestävä.
 • Tyylikäs ja ajaton.
 • Materiaalina vakiopuutavara.
 • Kiinnikkeitä tai ruuveja ei saa olla näkyvissä.
 • Helposti purettava ja koottava.
 • Teko mahdollista vähillä ja yksinkertaisilla työkaluilla.
 • Sänkyyn sopivat tavalliset patjat.

Selkeää ja yksinkertaista

Monet ensimmäisistä luonnoksistani olivat joutaneet paperikoriin. Eräänä päi-vänä haluamani sänky oli vihdoin pape-rilla. Olin tulokseen tyytyväinen.Vaikka itse sanonkin, se täytti kaikki asettama-ni vaatimukset. Osittain jopa hieman enemmänkin. Kaikki osat esimerkiksi saa tehtyä samasta 21 x 120 mm höylä-tystä laudasta.

Piirustuspöydälläni oleva sänky oli te-kotavaltaan äärimmäisen yksinkertai-nen. Muotoilu oli selkeä. Kokenut koti-nikkari tekee tämän tyylikkään laatu-kalusteen muutamassa tunnissa hin-taan, josta ei voisi uneksiakaan, jos läh-tee etsimään vastaavan tasoista valmista huonekalua myymälästä.

Hieman huolellisuutta ja kärsivälli-syyttä, saha, vasara, suorakulma ja po-rakone. Niillä aloittelevakin nikkari tekee tämän sängyn. Se on huonekalu, jos-ta voi olla ylpeä ja jonka laatu kestää.

Makuasioista voi keskustella. Itse ai-nakin nukun sängyssä, jollaista etsiske-lin huonekaluliikkeistä turhaan.

Ohjeet

01
Sänky, jollaista ei saa huonekaluliikkeistä 9 Vaihe

1

Sahaa tarvikeluettelon mukaiset osat, kokoa ne kokeeksi, merkitse ja sivele osat esimerkiksi hieman valkoiseksi sävytetyllä lakalla. Kokoa liimalla ja ruuveilla jokaista jalkaa varten kaksi suorakulmaa, korkea osista (A ja B) ja matala tukiosista (C ja D).

2

Asenna jalkojen suorakulmaiset osat sisäkkäin. Kiinnitä ne yhteenl iimalla ja ruuveilla sisäpuolelta. Liiman kuivuttua höyläät ja hiot kaikki syrjät ja päät samaan tasoon.

3

Korvaa ulospäin näkyvät ruuvit puutapeilla, kun liima on kuivunut. Kierrä ruuvit irti ja poraa niiden kohdille 10 mm poralla 50 mm syvät reiät. Pursota reikiin puuliimaa ja naputa puutapit sisään.

4

Viistä laitalautojen (E) ja päätyjen (F) ulospäin osoittavat särmät. Yläjyrsimellä saa tehtyä tarkkaa työtä, mutta yhtä kaunis on 45° viiste, jonka voi höylätä pienellä käsihöylällä. Särmät voi pyöristää hiomallakin

5

Liimaa kaksi lautaa (E) syrjittäin yhteen. Sivele liimaa kannatinlaudan (G) taakse, Kiinnitä se hieman sivulaudan alasyrjän yläpuolelle sen sisäpinnalle. Toista sama vaihe toisella sivulla ja päädyissä.

6

Kiinnitä valmiiksi kootut sängyn sivut ja jalat toisiinsa. Nostat laitojen päät jalkojen päälle ja ruuvaat kiinni. Tässä ei käytetä liimaa, koska sängystä oli alunperin tarkoitus tehdä purettava mm. muuttojen takia.

7

Nosta sängyn laita syrjälleen ja kiinnitä päädyt. Myös päädyt kiinnitetään jalkoihin vain ruuveilla eikä liiman kera.

8

Kiinnitä kaksi lautaa (J) palkiksi liimalla ja ruuveilla. Kiinnitä se molemmista päistään sängynpäätyjen sisäpintoihin kahdella kulmaraudalla tai esim. naulauslevyillä (L).

9

Laske lamellipohja sänkyyn. Sänky on niin edullinen, että voit rauhassa käyttää vähän enemmän rahaa kunnon pohjan ja patjan sekä sijauspatjan ostoon. Vietäthän sängyssä suuren osan elämästäsi.

Materiaalit

21 x 120 mm lautaa
• 8 jalkaa (A ja B), 400 mm
• 8 tukijalkaa (C ja D), 157 mm (pituus laitalautojen leveyden mukaan)
• 4 laitalautaa (E), 2040 mm
• 4 päätylautaa (F), 1400 mm
• 2 pohjan kannatinlautaa (G), 1958 mm
• 2 pohjan kannatinlautaa (H), 1400 mm
• 2 keskiosan tukilautaa (J), 1958 mm

Katkaisun jälkeen muutamia jalkojen osia kavennetaan sahaamalla ne määräleveyksiin.
Osat ovat:
• 4 jalkaa (B), sahataan 100 mm leveyteen
• 4 kannatinpalaa (C), sahataan 100 mm leveyteen
• 4 kannatinpalaa (D), sahataan 73 mm leveyteen

10 mm puukeppiä
• 12 puutappia (K), 40 mm

Lisäksi
• puuliimaa
• 35 ja 50 mm yleisruuveja
• 4 kulmamallista naulauslevyä (L)
• valkoiseksi sävytettyä lakkaa, mutta puupinnat voi käsitellä myös petsillä, maalilla, öljyllä tai muulla pinnankäsittelyaineella.
• lamellipohja
• patja

Kustannukset:

Parisängyn tarvikkeisiin menee rahaa alle 100 euroa. Lamellipohjan ja patjan hankintaan kuluu kyllä paljon lisää. Yhden hengen vuoteen materiaalien hinta jää noin 70 euroon.

Piirustus

Sängyn koko sovitetaan käytettäviin patjoihin. Mallisängyn lähtökohtana oli 200 cm pitkä ja 140 cm leveä patja. Tee sänky sisämitoiltaan noin 20 mm patjan nimellismittoja suuremmaksi, jos käytät runkopatjoja.

Jalkojen sisemmät laudanpätkät (C ja D) ovat 157 mm pitkät, joten sängynlaitojen yläsyrjät jäävät 3 mm jalkojen yläpäitä alemmas. Ota huomioon, että lautojen leveys vaihtelee hieman. Vähennä jalkojen 400 mm mitasta 2 x lautojen (E) leveys plus 3 mm, niin saat jalkojen sisäkappaleiden täsmällisen korkeuden.

Lyhyiden jalkalautojen (G ja H) asennus on tehtävä patjan mukaan: (Z) on patjan paksuus miinus 50 mm, mutta enintään 100 mm.

3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen parisänky

Tukeva ja kestävä sänky

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kokoaminen sängynjaloilla

Jalkojen tukilaudat tukevat sängyn runkoa ja jäykistävät rakenteen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rakenne

Koko rakenne koostuu 20x95 millin laudoista.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

VINKIT: Merkitse mitta tarkasti

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Vuoteet