Upea linoleumhylly

Tämä hylly päällystetään kalustelinoleumilla. Hyllystä ja vanhasta työtasosta tulee täydellinen keittiösaareke.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
900 euroa

Hylly rakennetaan keittiön alakaappien takapuolelle.

Johdanto

Linoleum eli puhekielessä korkki on luonnon aineksista tehty materiaali, joka vaimentaa melua ja torjuu bakteereja. Linoleum on joustavaa, ja siihen tulevat naarmut korjautuvat itsestään. Linoleum on erinomainen materiaali keittiön kalusteisiin.

Puolikkaasta seinästä avohyllyksi

Tässä keittiössä linoleumia käytetään uuden avohyllyn tasojen ja seinien päällystämiseen. Hylly rakennetaan keittiön alakaappien takapuolelle. Alakaappien tausta oli aiemmin kuin puolikas seinä, mutta nyt siitä tehdään ajanmukainen avohylly.

Vanerista luksukseen

Hylly rakennetaan vanerista. Vaneri on kevyttä ja suhteellisen halpaa, ja sillä on helppo työskennellä. Vaneri ei kuitenkaan ole maailman kaunein materiaali, joten kaikki pinnat päällystetään linoleumilla ja tammilistoilla. Sen jälkeen hylly näyttää kaikkea muuta kuin halvalta.

LUE LISÄÄ: Linoleum - nerokas materiaali

Paljon värejä

Kalustelinoleumin värit vaihtelevat hiilenmus-tasta harmaan kautta räikeään oransiin.

Jos kiinnität pöy-tääsi reunalistat kuten tässä jutussa, valitse listat ja linoleum, joiden värit sopivat yhteen.

Ohjeet

01
Liimaa tammilistat levyjen etureunaan 2 Vaihe

Tee sahauskaavio ja sahaa hyllyt ja väliseinät. Kiinnitä listat hyllyjen etu-reunoihin, jotta vanerin reunat eivät jää näkyviin. Voit ostaa tammilistat valmiina tai sahata ne sopivan paksuisesta laudasta tai liimapuulevyn palasesta.

Jos et pidä tammen ulkonäöstä, voit korvata sen muilla puulajeilla. Valitse listat kalustelinoleumin värin mukaan.

1

Levitä puuliimaa listaan ja hyllyn reunaan. Paina lista paikalleen ja liikuta sitä kevyesti edestakaisin, jotta liima levitää tasaisesti kaikille pinnoille.

2

Purista lista kiinni kolmella puristimella, jotta paine jakautuu kutakuinkin tasaisesti joka puolelle. Liimasauman ei tarvitse näyttää erityisen siistiltä, sillä se peitetään myöhemmin linoleumilla.

02
Sokkeli ja pöytälevy 3 Vaihe

Rakenna aluksi sokkeli ja pinnoita pöytälevyn reunat.

1

Rakenna sokkeli. Rakenna sokkeli vanerista ja laudanpätkistä. Tee sokkelista yhtä korkea kuin keittiökaappien sokkelista. Varmista, että sokkeli on vaakatasossa.

2

Liimaa reunalistat levyn joka puolelle. Tee samat työvaiheet kuin muillekin levyille. (ks. tämä aukeama)

3

Hio levyn ja listojen välinen sauma tasaiseksi, kun liima on kuivunut. Hiominen sujuu nopeim-min epäkesko hiomakoneella.

03
Kiinnitä matto levyjen pintaan 8 Vaihe

Linoleum on pääasiassa pellava öljyä ja pihkaa, joiden sekaan lisätään muita luonnonmateriaaleja. Pellavaöljy antaa linoleumille erityis ominaisuuksia. Linoleum on kestävää, antistaattista ja antibakteerista. Se korjautuu itsestään, vaimentaa melua, tuntuu mukavalta ja lämpimältä eikä syty herkästi pala-maan.

Aloita levyjen päällystäminen pienis-tä hyllyistä, jotta saat työstä hyvän ot-teen. Tässä käytetään liimatelaa, mutta voit käyttää myös pientä maalitelaa.

1

Leikka matto palasiksi. Käytä apuna leikkauskaaviota tai sahaamiasi hyllyjä. Tee palasista hieman liian isoja, jotta voit viimeistellä ne lopuksi yläjyrsimellä.

2

Harjoittele liimaamista aluksi pienillä palasilla. Ota pieni hylly ja pyyhi se huolellisesti. Ota tela ja levitä levylle ohut ja tasainen kerros puuliimaa.

3

Paina linoleumpala kiinni levyyn ja kohdista matto levyn toiseen reunaan. Linoleumpala on hieman levyä isompi, joten se menee kolmelta puolelta hieman levyn reunan yli.

4

Liikuttele mattoa edestakaisin, jotta liima tarttuu kunnolla molempiin pintoihin. Käännä hylly ympäri ja tee sama toiselle puolelle. Päällystä kaikki hyllyt ja jätä ne pinoon painumaan.

5

Liimaa matot isoihin levyihin. Liima kuivuu nopeasti, joten varmista, ettei liima lopu kesken. Levitä levylle tasainen kerros liimaa nopeaan tahtiin.

6

Isoa rullaa on vaikea käsitellä, joten työ-kaverista on apua. Maton liimaamista voi yrittää vain kerran, joten sen on osuttava suoraan. Painele matto lujasti kiinni levyyn sitä mukaa, kun levität mattoa eteenpäin.

7

Jätä linoleumpinta 2-6 milliä pöytälevyä pitem-mäksi. Piiloon jäävät reunat pitää leikata poikki.

8

Kiinnitä yläjyrsimeen reunajyrsin ja jyrsi linoleumin reuna listan pinnan tasolle. Pidä jyrsin tiukasti kiinni levyn pinnassa.

04
Rakenna päädyt, pohja ja tausta 5 Vaihe

Päädyt yhdistävät keittiön kaapit ja uuden hyllyn yhdeksi keittiösaarekkeeksi. Päädyt rakennetaan paikallaan, ja niitä koolataan hieman ulospäin.

Sokkelin päällä oleva pohjalevy ja hyllyn taustalevy sahataan sopivan mittaisiksi.

Tarkkuus ratkaisee, kuinka hyvältä lopputulos näyttää. Mittaa ja sovita osia mieluummin liian monta kertaa kuin liian vähän.

1

Koolaa päätyä hieman ulospäin, jotta kaikki osat sopivat yhteen. Koolaamiseen tarvitaan pari lautaa, jotka halkaistaan siten, että ne sopivat tarkasti kaapin rungon ja päätylevyn väliin.

2

Sahaa päätylevy ja sovita sitä paikalleen. Sahaa ja sovita levyä niin monta kertaa kuin on tarpeen. Kun pääty on oikean kokoinen, liimaa reunalistat kiinni. Teippaa listat kiinni siksi aikaa, että liima kuivuu.

3

Irrota pääty ja hio se uudestaan, kun liima on kuivunut. Hio levy molemmilta puolilta, pyyhi levy ja liimaa matto päädyn sisä-puolelle. Ruuvaa päätylevy kiinni.

4

Aseta pohjalevy sokkelin päälle ja tarkista, että levy on juuri sopivan mittainen. Jätä levy paikalleen, mutta älä kiinnitä sitä vielä.

5

Nosta taustalevy paikalleen. Tarkista, että levy on juuri oikean mittainen. Kaikkien osien sopivuus kannattaa aina tarkistaa ennen niiden kiinnittämistä.

05
Viimeinen silaus 2 Vaihe

Etureunan viimeistely tekee linoleumista ja listoista yhtenäisen kokonaisuuden.

1

Kaikki etureunat pitää hioa tasaisiksi, jotta linoleum ja listat sulautuvat yhteen. Aloita hiominen jyväkoon 120 paperilla ja viimeistele jyväkoolla 240.

2

Reunan voi joko valkopigmentoida tai öljytä. Molemmissa tapauksissa reuna pitää aluksi pestä puupinnan puhdistusaineella. Käsittely avaa puun huokoset, jotta öljy pääsee imeytymään syvälle puuhun. Lopuksi reunat öljytään.

06
Hyllyn kokoaminen 7 Vaihe

Nyt on aika koota osat hyllyksi, josta tulee osa upeaa keittiösaareketta. Linoleumilla päällystetyt hyllyt pitää sovittaa tarkasti paikoilleen.

Pöytäsirkkeli on hyvä työkalu levyjen sahaamiseen, mutta levyt voi viimeistellä myös upotus sahalla tai tavallisella käsisirkkelillä, jossa on pienihampainen terä.

1

Nosta pohjalevy ylös ja merkitse väliseinien paikat. Poraa jokaisen väliseinän kohdalle kolme ruuvinreikää 3 tai 4 millin terällä.

2

Käännä pohjalevy ja asenna taustalevy paikalleen. Poraa taustalevyn ruuveille valmiit reiät noin 20 sentin välein 4 millin terällä. Levitä liimaa koko saumaan ja ruuvaa taustalevy kiinni pohjaan.

3

Käännä levyt ympäri ja kiinnitä väliseinät. Ruuvaa ne kiinni pohjalevyn läpi 4x70 millin ruuveilla. Nosta hylly pystyyn ja ruuvaa väliseinät kiinni myös taustalevyn läpi.

4

Sahaa kaikki hyllyt kolmelta puolelta, kun väliseinät ovat paikoillaan. Sahaa ensin syvyys suunnassa, sitten leveyssuunnassa. Varmista, että hyllyt sopivat paikoilleen.

5

Jyrsi ura pöytään. Nosta levy pukeille tausta ylöspäin. Purista levy kiinni ja jyrsi siihen taustalevyn ura 12 millin urajyrsimellä. Tee urasta noin puoli senttiä syvä.

6

Lyö kolme pientä naulaa jokaisen väliseinän päälle ja katkaise nauloista kannat. Purista liimaa levyn uraan ja väliseinien päälle. Paina levy paikalleen. Nosta levyn päälle jotain painavaa liiman kuivumisen ajaksi.

7

Pinnoita pääty paikallaan. Ole erittäin huolellinen, sillä kerran liimattua linoleumia ei ole helppo oikaista. Päällystä lopuksi sokkeli.

Materiaalit

 • 2 kpl 15 mm koivuvaneria
 • 2 kpl 21 mm koivuvaneria
 • Havuvaneria, 12 mm
 • 3 x 1,8 m linoleumrullaa (Forbo Desktop 4176 Mushroom)
 • 3 x 1,8 m linoleumrulla (Forbo Desktop 4155 Pewter)
 • Puuliimaa
 • Lautoja sokkelia varten
 • 4x70 mm ruuveja
 • 15 ja 21 mm tammilistaa
 • Valkopigmenttiöljyä

Erikoistyökalut

 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • pöytä-sirkkeli
 • upotussaha ja yläjyrsin

Vie aikaa

Varaa aikaa pari viikkoa.

Hinta

Noin 900 euroa.

Vaikeusaste

Projektin vaikein osa on isojen linoleumpalasten käsittely.

Piirustus

Sahauskaavio säästää materiaalia

Tee sahauskaavio, jotta näet, miten saat hyödynnettyä vanerin parhaiten. Sovita mitat oman hyllysi mittoihin. Suunnittele väli seinät hyllyssä säilytettävien tavaroiden mukaan.

Sahauskaavio säästää materiaalia

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Huonekalut