Linoleum - nerokas materiaali

Linoleum eli korkki on hämmästyttävän kestävää, mutta samalla pehmeää ja niin joustavaa, että se korjaa itse itsensä. Linoleumia käytetään eniten lattioihin, mutta sitä voi käyttää myös kalusteiden päällystämiseen ja ilmoitustaulujen tekemiseen.

Linoleum: Linoleum valmistetaan luonnonmateriaaleista.

LUONNOLLISTA: Linoleum valmistetaan luonnonmateriaaleista.

MIHIN LINOLEUMIA KÄYTETÄÄN?

LINOLEUM: LATTIAT
Linoleum tuntuu mukavalta jalan alla ja vaimentaa askelääniä. Linoleum liimataan lattiaan mattona tai irtolaattoina. Korkkilattia sopii kaikkiin kuiviin tiloihin.

LINOLEUM: KALUSTEET
Linoleum sopii erinomaisesti kirjoituspöytiin, ruokapöytiin ja keittiökalusteisiin. Linoleum on suhteellisen jäykkää, mutta sen voi taittaa nurkan yli.

LINOLEUM: ILMOITUSTAULUT
Linoleum on sitkeää ja joustavaa, joten se sopii hienosti ilmoitustauluksi. Nuppineulojen ja kynänterien jättämät jäljet katoavat nopeasti.

Miten linoleumia käytetään?

Lattia on helppo rakentaa pontattavista linoleumlaatoista, jotka painetaan kiinni toisiinsa. Linoleumlaatat ja -matot liimataan täysin tasaiselle alustalle. Pienetkin epätasaisuudet näkyvät linoleumin alta, joten lattia kannattaa oikaista itsetasoittuvalla lattiatasoitteella.

Kalustelinoleumilla päällystettävä pöytälevy pitää puhdistaa ja pyyhkiä huolellisesti ennen maton liimaamista. Sen jälkeen pintaan levitetään tasainen kerros puuliimaa lastalla tai maalitelalla.

Kun linoleum on paikallaan, sitä pitää painella, jotta liima imeytyy kunnolla sekä linoleumiin että levyyn.

Linoleum: Liima levitetään alustalle lastalla tasaiseksi kerrokseksi.

Liima levitetään alustalle lastalla tasaiseksi kerrokseksi.

Linoleumin voi tasoittaa myös pyörittämällä paksua pyörölistaa edestakaisin maton päällä.

Linoleum: Linolemia voi tasoittaa pyörölistan pätkällä.

Linolemia voi tasoittaa pyörölistan pätkällä.

Tärkeää!

Linoleum ei kestä suopaa, klooria, ammoniakkia, pyykin- tai astianpesuainetta. Emäksiset pesuaineet saavat linoleumin näyttämään vanhalta ja kuluneelta. Pese vain miedolla ja neutraalilla pesuaineella.

Erityistä

Liimattu korkkilattia voi kestää sata vuotta, ja 20–30 vuoden jälkeen se on kuin hitsattu kiinni lattiaan. Vanha korkkilattian purkamiseen kannattaa vuokrata matonpoistokone, joka irrottaa korkin ja suurimman osan liimasta. Poista loput liimat hiomakoneella.

ERILAISIA LINOLEUMEJA

MATOT
Linoleumia myydään eniten isoina mattoina, joka ei kuitenkaan ole kaikkein paras vaihtoehto tee se itse -projekteihin. Isoja ja jäykkiä mattoja voi olla vaikea käsitellä. Se pitää paikkansa etenkin huoneissa, joissa on paljon vinoja kulmia ja putkiläpivientejä.

Valmistajien mukaan mattoa ei tarvitse liimata kiinni lattiaan, jos sen koko jää alle 20 neliömetriin. Liimaaminen on kuitenkin järkevää. Alustan pitää olla täysin tasainen riippumatta siitä, liimataanko matto lattiaan vai ei.

Kaluste- ja ilmoitustaululinoleumia myydään rullissa ja metrimitalla.

LATTIALAATAT
Linoleumlaatat asennetaan samalla tavalla kuin laminaatti ja parketti. Laattojen ydin on puukuitulevyä, ja niiden reunoissa on yhteen painettavat pontit. Liimaa ja ruuveja ei tarvita.

Laattojen pinnassa on 2,5 milliä paksu linoleumkerros. Laatoissa on ohut korkkipohja, jonka ansiosta laatat voi asentaa myös hieman epätasaiselle alustalle. Lisäksi korkkipohja vaimentaa askelten ääntä.

Markkinoilla on sekä neliön että suorakaiteen muotoisia linoleumlaattoja, joista voi rakentaa lukemattomia erilaisia kuvioita.

LIIMATTAVAT LATTIALAATAT
Tavalliset, liimattavat linoleumlaatat ovat ponttilaattoja edullisempi ja ohuempi vaihtoehto. Liimattavat laatat ovat vain 2,5 milliä paksuja.

Laatat liimataan kiinni lattiaan ja painetaan tiukasti toisiaan vasten kuten ponttilaatat. Ota huomioon, että ohuet linoleumlaatat pitää asentaa täysin tasaiselle alustalle, sillä pienetkin epätasaisuudet näkyvät niiden läpi.

Markkinoilla on useita erikokoisia linoleumlaattoja.

Linoleum: Mittasuhteet

Mattoina myytävän linoleumin paksuus vaihtelee tavallisesti 2,5–3,5 millin välillä. Kalustelinoleum on 2 milliä paksua ja ilmoitustaululinoleum 6 milliä paksua. Matot ovat yleensä noin kaksi metriä leveitä ja 28–33 metriä pitkiä. Linoleumia voi ostaa myös metrimitalla.

Liimattavat linoleumlaatat fovat yleensä 2,5 milliä paksuja, mutta niiden mitat vaihtelevat.

 • 15 x 100 cm
 • 25 x 25 cm
 • 25 x 50 cm
 • 25 x 100 cm
 • 50 x 50 cm
 • 50 x 75 cm

Ponttilaatat ovat noin 10 milliä paksuja. Tavallisimmat koot ovat:

 • 30 x 30 cm
 • 30 x 60 cm
 • 30 x 90 cm

Värit ja kuviot

Markkinoilla on lukemattomia erivärisiä ja eri tavoilla kuvioituja linoleumtuotteita. Aiemmin värit haalistuivat helposti, mutta valmistajat ovat ratkaiseet ongelman.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Materiaalit