Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyylillä viimeistelty ruokapöytä

Tulosta Tallenna artikkeli

Ikea-tyylisiä kalusteita ei kannata rakentaa itse. Jos suosit tusinatavaran sijaan tyyliä ja laatua, olet kätevä käsistäsi ja pidät puusta, tämä pöytä on tarkoitettu juuri sinulle!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
500 euroa

Johdanto

Jos arvostat laatua ja tyyliä, ja olet kätevä käsistäsi, rakenna tämä pöytä. Perusteellisissa, vaihe vaiheelta etenevissä rakennusohjeissa kerrotaan, miten:

 • Sahaat pöytälevyn, jalat ja runkopuut
 • Päällystät pöytälevyn linoleumilla
 • Reunustat pöydän hienoilla tammilistoilla
 • Rakennat ja jäykistät pöydän rungon
 • Teet jatkolistat, jotta voit pidentää pöytää

Ohjeet

Sahaa levy, jalat, tukipuut ja reunat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pöytälevy tehdään paksusta vanerista. Sahaa levystä sopivan mittainen ja suorakulmainen pala.

Jalat, tukipuut, jatkorimat ja pöytälevyn reunalistat sahataan tammilankusta. Suunnittele osien sahaaminen tarkasti, jotta saat hyödynnettyä lankun mahdollisimman hyvin. Älä sahaa osia millitarkasti, vaan jätä niihin hieman höyläysvaraa.

1

Sahaa pöytälevy (A) upotussahan ja pitkän ohjainkiskon avulla. Sahaa aluksi levyn pituus suunnassa. Tee levystä 83 senttiä leveä, jotta valmis pöytä on 90 senttiä leveä reunalistojen kanssa.

2

Mittaa, mistä levyn (A) päät pitää katkaista. Varmista, että levystä tulee suorakulmainen. Voit käyttää apuna pitkää suorakulmaa. Tästä levystä tehdään 193 senttiä pitkä. Sahaa levy.

3

Höylää jalat (C) suoriksi sähköhöylällä. Kun olet oikaissut ensimmäisen puolen, käännä esiin seuraava puoli ja höylää nurkka suoraksi. Höylää myös muut nurkat suora kulmaisiksi.

4

Tee jaloista (C) alaspäin kapenevat. Kavenna jalkaa yläpään 4,8 sentistä alapään 3,5 senttiin.

5

Kaikki jalat (C) on nyt höylätty valmiiksi. Huomioi, että kavennus alkaa 10 senttiä jalan yläosasta alaspäin. On tärkeää, että pöytälevyn tukipuu kiinnitetään jalan suoralle osalle. Sahaa myös jatkorimat (J).

6

Varmista, että tukipuut (F, G ja H) ovat suoria. Voit tarkistaa suoruuden linja-laudalla. Tukipuiden mitat ovat 3x7 senttiä. Kaksi pitkää tukipuuta ovat 200 senttiä pitkiä, neljä lyhyttä 90-senttisiä.

7

Sahaa reunalistat (D ja E). Oikaise kaksi puolta (leveä ja kapea) suoriksi ja sahaa lista viistosti pöytäsirkkelillä. Tee listan taka-reunasta 2,5 senttiä paksu ja etureunasta 1,5 senttiä paksu.

8

Hio listat (D ja E) esimerkiksi jyväkoon 120 hiomapaperilla. Älä kuitenkaan höylää vastakkaisia reunoja, sillä liitoksista ei tule siistejä, jos kaksi höylättyä pintaa osuu toisiaan vasten.

Pinnoita pöytälevy

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ota pöytälevy esiin, aseta se tukevalle alustalle ja pinnoita se kalustelinoleumilla. Liimaa aluksi paperi levyn pohjaan. Se varmistaa, ettei levy halkea, kun linoleummatto liimataan levyn pintaan.

Jos matto on ollut rullalla pitkään, se kannattaa avata ja kääriä toisinpäin, jotta linoleumia on helpompi käsitellä.

Viimeistele pöytälevy reunoille liimattavilla tammilistoilla.

1

Liimaa paperi levyn (A) taustalle. Imuroi levy puhtaaksi sahanpurusta ja roskista. Levitä puuliimaa telalla koko levylle ja paina paperi kiinni liimaan.

2

Leikkaa paperi levyn reunoja pitkin, kun liima on kuivunut. Käytä irti leikattuja palasia pöydän jatkopaloihin. Purista pari lautaa kiinni levyn reunoille ja anna liiman kuivua parikymmentä minuuttia.

3

Kiinnitä linoleummatto levyn (A) pintaan. Leikkaa palasesta aluksi hieman liian iso. Levitä tasainen kerros puuliimaa puhtaalle pinnalle ja paina matto kiinni. Ole huolelli-nen, sillä maton voi kiinnittää vain kerran!

4

Paina matto kiinni levyyn esimerkiksi kaulimella. Voit puristaa linoleumin reunat kiinni levyyn liiman kuivumisen ajaksi parin riman avulla. Toinen vaihtoehto on nostaa levyn päälle toinen levy ja kasata sen päälle raskasta tavaraa.

5

Jyrsi matto poikki reunoja pitkin. Tässä jyrsitään jatkopalaa (B). Työnnä yläjyrsintä levyn reunaa pitkin ja varmista, että levy on kunnolla kiinni pöydässä, ennen kuin aloitat jyrsimisen.

6

Liimaa reunalistat pöytälevyyn. Ohenna puuliimaa tilkalla vettä ja levitä liimaa sekä listaan että levyn reunaan. Purista lista kiinni ja anna liiman kuivua 20 minuuttia ennen seuraavan listan liimaamista.

7

Purista reunalistat (D ja E) kiinni pöytä-levyyn. Listoja ei tarvitse puristaa erityisen kovasti, mutta paineen pitää olla tasainen ja yhtä kova joka puolella.

8

Hio reunalistat (D ja E) samaan tasoon maton kanssa. Reunoja pitää aina hioa, vaikka ne pyritään kiinnittämään tarkasti oikeaan tasoon. Suojaa linoleumin reuna maalarinteipillä ja hio jyväkoolla 220.

Rakenna runko ja kokoa pöytä

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Seuraavaksi rakennetaan pöydän runko kahdesta tukipuusta (F ja G).

Lyhyisiin päätypuihin (G) tehdään jatkorimojen mentävät reiät, jotta pöytään voi asentaa jatkopalat. Sahaa kaksi lisäosaa (H), jotka ovat yhtä pitkiä kuin lyhyet tukipuut (G). Lisäosat pitävät jatkorimat paikoillaan.

Pöydästä tulee erittäin tukeva, kun pitkien tukipuiden (F) kylkeen asennetaan pitkät T-raudat. Tukipuihin pitää jyrsiä tai sahata ura rautoja varten.

1

Katkaise tukiraudat kulmahioma koneella. Tässä käytetään niin sanottuja T-rautoja, jotka asennetaan vaakapuiden alle. Raudat ovat 185 senttiä pitkiä. Niiden päät peitetään näkyvistä.

2

Poraa rautoihin reiät. Poraa reiät tukipuun puolelle 20 sentin välein. Upota ruuvien kannat pinnan tasolle. Poraa pöytälevyn puolelle kolme reikää. Maalaa raudat kertaalleen metallimaalilla.

3

Kokoa runko. Asenna pöytälevyn pitkille sivuille tukipuut (F) ja päihin tukipuut (G). Jokaiseen nurkkaan asennetaan jalka (C) erikoiskulmaraudan avulla.

4

Kokoa pöytä kokeeksi ja varmista, että se näyttää siistiltä. Tässä jalat (C) asetetaan reunalistoja (D ja E) vasten. Tukipuut (F ja G) kohdistetaan keskelle jalkaa.

5

Mittaa ja merkitse kulmarautojen paikat. Kiristä tukipuut väliaikaisesti paikalleen, jotta ne eivät liiku. Merkitse kulmarautojen lovien paikat tukipuihin (F ja G).

6

Hio tukipuut (F ja G), kun olet sahannut kulmarautojen lovet. Aseta osat tiiviisti vierekkäin ja sahaa lovet upotussahalla samalla kertaa. Hio lopuksi pinnat täysin sileiksi.

7

Kiinnitä jalat (C) ruuvilla kulmarautaan. Sahaa jalan yläosasta aluksi pieni kolmion-muotoinen pala, jotta kulmarauta mahtuu paikalleen. Mittaa ruuvin paikka ja poraa sille reikä 6 millin terällä.

8

Mittaa ja merkitse jatkorimojen (J) paikat tukipuihin (G). Ruuvaa pitkät tukipuut kiinni 80 millin ruuveilla ja asettele rimat pitkän vaakapuun (F) suuntaisesti. Merkitse jatkorimojen lovet lyhyeen osaan (G).

9

Sahaa jatkorimojen (J) lovet tukipuihin (H) sekä kahteen lisäosaan, jotka pitävät rimat paikoillaan. Lado tukipuut tiiviisti vierekkäin ja purista ne yhteen, jotta voit sahata urat samalla kertaa.

10

Työnnä jatkorimat (J) paikoilleen ja tee niihin stopparit. Poraa 6 millin reikä ja liimaa siihen tappi. Jätä tappi sen verran pitkäksi, ettei listoja pysty vetämään kokonaan ulos. Poraa reiät myös jatkopaloihin ja liimaa reikiin kaksi tappia.

Materiaalit

 • Linoleumia
 • Paperia levyn taustalle

Vanerilevy, 21 mm, 244x122 cm

 • Pöytälevy (A), 83x193 cm
 • 2 jatkopalaa (B), 83x38 cm

Tammilankkua, 35 mm

 • 4 pöydänjalkaa (C), 35/48 x 35/48 mm, 69 cm pitkiä
 • 2 pitkää pöytälevyn reunalistaa (D), 15/25x35 mm, 193 cm pitkiä
 • 2 lyhyttä pöytälevyn reunalistaa (E), 15/25x35 mm, 83 cm pitkiä
 • 2 pitkää pöytälevyn tukipuuta (F), 30x70 mm, 193 cm pitkiä
 • 2 lyhyttä tukipuuta (G), 30x70 mm, 73 cm pitkiä
 • 2 jatkopalojen (H) tukipuuta, 30 x 70 mm, 73 cm pitkiä
 • 4 jatkorimaa (J), 25x37 mm, 83 cm pitkiä

Lisäksi

 • Puuliimaa
 • 4 kulmarautaa + ruuveja
 • Hiomapaperia, jyvä 220 ja 600
 • 2 T-rautaa, 40 x 40 mm, 168 cm pitkiä
 • Tappeja, 8 mm
 • Ruuveja, 5 x 80 mm

Erikoistyökalut

 • Upotussahat ja ohjainkisko
 • Sähköhöylä
 • Pöytäsirkkeli
 • Yläjyrsin

Vie aikaa

Noin viikon.

Hinta

Noin 500 euroa.

Vaikeusaste

Pöydässä on tyylikkäitä yksityis-kohtia, joiden tekeminen vaatii sorminäppäryyttä.

Piirustus

Siistit puureunat korkkipinnan ympärille

Linoleumpinta tuntuu mukavalta ja on helppo pitää puhtaana. Sen takia se sopii hyvin pöytälevyn pintaan. Linoleum liimataan kiinni vaneriin ja ympäröidään siisteillä tammilistoilla, jotka liimataan kiinni levyn reunoihin. Levy voi haljeta ja vääntyä kieroksi, jos vain sen toiselle puolelle liimataan iso pinnoite. Voit estää levyn särkymisen ja vääntymisen liimaamalla levyn taustalle paperin.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vahvista runko kahdella raudalla

Runko koostuu vaakapuista, jotka kiinnitetään tammilistojen kylkeen koko pöytälevyn matkalle. Pitkät vaakapuut vahvistetaan kahdella raudalla, joille sahataan urat vaakapuihin. Pöydässä on jatkopalat, joita varten pitää asentaa liukukiskot.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Tyylillä viimeistelty ruokapöytä
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin