Pölkkyä pitää höylätä ja hioa ahkerasti, jotta siitä tulee siisti ja suorakulmainen jakkara.

Pölkkyä pitää höylätä ja hioa ahkerasti, jotta siitä tulee siisti ja suorakulmainen jakkara.

Tammi kasvaa vain eteläisimmässä Suomessa, ja isoja puita kaadetaan harvoin. Suomalainen tammi on usein pakkasen murjomaa eikä kelpaa oikeaksi sahatavaraksi. Pienet halkeamat eivät kuitenkaan haittaa jakkaran rakentamista, joten tarkoitukseen sopivan tammipölkyn voi löytää suhteellisen helposti. Sahoilta voi saada edullisesti myös lyhyen pätkän Euroopasta tuotua tammea.

Tammi kuivuu hitaasti, joten jakkara jatkaa kuivumistaan vielä kotona. Jakkara kannattaa asettaa neljän pienen kapulan varaan, jotta pölkky pääsee kuivumaan myös pohjasta.

Jakkaraan saattaa tulla lisää halkeamia kuivumisen edetessä. Pienet halkeamat eivät kuitenkaan haittaa, sillä jakkara pysyy koossa niistä huolimatta.

Jakkara kannattaa kunnostaa noin vuoden kuluttua hiomalla se uudestaan. Samalla jakkara kannattaa öljytä, jotta puu pysyy tyylikkäänä ja jakkara kestää pitkään.

Lue lisää: Rakenna siisti sivupöytä sohvalle

Näin teet jakkaran

Tämä pölkky on sahattu kutakuinkin suorakulmaiseksi jo sahalla. Puun suoristamista pitää kuitenkin jatkaa sähköhöylällä.

Kun reunat ovat suorat, pölkky sahataan poikki moottorisahalla. Ota hyvä asento ja keskity sahaamiseen, jotta pölkyn päästä tulee mahdollisimman suora ja siisti. Lopuksi jakkaran pinta hiotaan ja käsitellään öljyllä.

Viimeistele öljyllä

Tammijakkara näyttää hyvältä sellaisenaan ja patinoituu käsittelemättömänä kauniin kellertäväksi. Öljyttynä jakkara pysyy paremmassa kunnossa. Voit käsitellä jakkaran esimerkiksi valkopigmentoidulla öljyllä. Voit hioa öljyn puun sisään hienojyväisellä, koon 600 hiomapaperilla. Voit käsitellä jakkaran myös läpinäkyvällä öljyllä, joka korostaa puun luonnollista ulkonäköä.

Valkopigmentoitu öljy tekee jakkarasta vaalean. Kirkas öljy korostaa puun omia piirteitä.

Valkopigmentoitu öljy tekee jakkarasta vaalean. Kirkas öljy korostaa puun omia piirteitä.

Jakkara kannattaa pestä märällä pyyhkeellä ennen pintakäsittelyä, jotta tammen parkkihapot neutraloituvat. Pyyhi pinta sen jälkeen kostealla rätillä ja lopuksi kuivalla pyyhkeellä. Anna puun kuivua parin tunnin ajan.

Levitä puun pinnalle tasainen kerros öljyä hiomapaperilla, vaahtomuovisienellä tai värittömällä kangaspalalla. Pyyhi ylimääräinen öljy pois puhtaalla, kuivalla rätillä.

Älä käytä jakkaraa kolmen ensimmäisen päivän aikana käsittelyn jälkeen.