Valjasta työhön sähköhöylä

Kunnollisilla, oikein valituilla koneilla poistat puupöydästä vanhan lakan ja syvät kolot ennätysajassa. Pöytä on nopeasti valmis lakattavaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
10 euroa

Johdanto

Lakatun pöytälevyn voi toki hioa käsivoimin ja hiki hatussa, vaikka pehmeään mäntypuuhun syntyneet kolot ja naarmut olisivat uponneet syvälle puuhun japinnasta pitäisi poistaa sekä lakkaa että puuta.

Urakasta selviää tositaistelulla ja kahdella kesälomalla. Yhtään vähempi ei riitä, sillä lakka kasautuu hiomapaperiin samaa vauhtia kuin paperia asettaa hiomakapulaan. Eikä tasohioma- tai epäkeskohiomakoneesta ole sen enempää apua, sillä lakka paakkuuntuu niihin yhtä nopeasti.

Vapaa-ajan voi varmasti käyttää paremminkin, joten kokeile vahingoittuneeseen pöytääsi sähköhöylää. Sillä la-kanpoisto sujuu hienosti. Terä tarttuu ikään kuin lakkapin-nan alapintaan eikä kone näytä kärsivän työstä lainkaan.

Sähköhöylä pystyy poistamaan muutaman millimetrin verran puuta syvyyssuunnassa - ja mikä tärkeintä: tarkal-leen yhtä paljon puuta joka liikkeellä. Höylä jättää hieman jälkiä, mutta ne saa hiottua lopuksi muilla koneilla ja käsin. Parissa tunnissa pöytä on uudelleen lakattavissa.

Koneet ovat puolet työstä

Höylä-, hioma- ja jyrsinkoneet säästävät kullanarvoista aikaa.

Sähköhöylä
Sähköhöylä poistaa ohuen lakka- ja puuker-roksen lakan tarttumatta kiinni. Tässä käyttä-mämme sähköhöylä maksaa 100 €:sta ylös-päin, mutta koneen voi myös vuokrata. Voit toki käyttää vanhanajan höylää - tai hioma-konetta, joskin lakka palaa helposti paperiin kiinni ja aikaa kuluu paljon enemmän.

Nauhahiomakone
Hiomakoneiden sarjassa tämä on todellinen uurastaja. Se hioo nopeammin kuin epä-kesko- tai tasohiomakone mutta vaatii hyvin varmaa kättä. Kestävä kone maksaa 100 €:sta ylöspäin. Muutkin kaksi hiomakonetyyppiä selviävät tehtävästä, mutta niillä työ vie huomattavasti enemmän aikaa.

Yläjyrsin
Yläjyrsimellä saa jyrsittyä reunukseen salamannopeasti juuri sellaisen profiilin kuin haluaa. Tehtävästä selviää muutaman kympin yläjyrsimelläkin, mutta pidemmän päälle kannattaa valita kalliimpi konemalli. Voit hioa ja höylätä vaiheittain, mutta se vaatii sinulta enemmän valmiuksia.

Ohjeet

01
Suunnittele ensin 8 Vaihe

1

Hiontatyö suunnitellaan niin, että kone hioo yhtä paljon joka kohdasta pöytää. Vedä pintaan rivi yhdensuuntaisia puunsyiden suuntaisia viivoja, joiden keskinäinen etäisyys on 5 mm kapeampi kuin höylän tekemän uran leveys.

2

Kiinnitä suora lauta ensimmäisen merkkiviivan kohdalle ja aja höylää laudan reunaa pitkin. Siirrä lauta seuraaval-le viivalle ja höylää samalla tavalla. Näin kone kulkee jatkuvasti vanhaa pintaa pitkin ja poistaa puuta tasaisesti joka kohdasta.

3

Höylää ajetaan laudan reunaa pitkin aina liukuvin liikkein, jotta sen jättämästä urasta tulee tasainen.
TÄRKEÄÄ! Kun aloitat uutta uraa, paina höylää edestä, ja kun olet lopussa, paina takaa, sillä muuten kone jättää loven.

4

Sitten on nauhahiomakoneen vuoro. Se on todella tehokas, joten ole varovainen, että et hio liikaa. Aja ensin syiden ja höyläysuran vastaisesti ja poista lastut urien välistä. Hio sitten pitkittäin tasaisesti hienommalla hiomapaperilla.

Hio ensin vuosirenkaita vasten - kuten tässä - ja hio lopuksi pitkittäissuuntaan.

5

Pöydän reunuskin hiotaan nauhahiomakoneella. Käytä ensin karkeaa hiomapaperia, jotta paperi ei pala kiinni. Pidä kone jatkuvasti liikkeessä, jotta reunan pyöreä muoto säilyy eikä lakka pääse palamaan kiinni.

6

Reuna muotoillaan uudestaan - tähän tarvitaan eri kone. Yläjyrsin muotoilee reunan nopeasti ja tehokkaasti terämallinsa profiiliin. Kuulalaakeri kulkee pöydän reunaa pitkin ja ohjaa terää - me vain kuljetamme konetta ympäriinsä.

7

Käsinhionta hienolla hiomapaperilla viimeistelee koneiden tekemän työn. Aloita reunasta - hio nopeasti myös reunuksen alapinnasta, hio sitten reunan pystysivu ja lopuksi pöytälevyn päällipinta.

8

Vastahiottu pinta suojataan lakalla, jota sivellään monta ohutta kerrosta välihiontoineen. Useimmat nyky-lakat ohennetaan vedellä, ja jotta lakka tart-tuisi täysin ja kestäisi vuosia, pitäisi ensim-mäistä lakkakerrosta ohentaa vielä lisää.

Vie aikaa

Pöytä on hiottu ja valmis la-kattavaksi parissa tunnissa.

Hinta

10 € + koneiden vuokraus-tai ostokustannukset.

Vaikeusaste

Oikeilla työkaluilla työstä selviää nopeasti. Ja jos on huolellinen, työ on helppoa.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät sähköhöylää

Tällä videolla näytetään, miten sähköhöylä muuttaa sahapintaiset laudat sileiksi puiksi. Höylää voi säätää millintarkasti, joten sillä on helppo tehdä siistiä jälkeä.

TYÖKALUT: Näin käytät nauhahiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät nauhahiomakonetta. Se on vahvin hiomakone, joka tekee karkeaa jälkeä. Epätasaisen pinnan hiomisessa voi säästää paljon aikaa, jos pinta hiotaan aluksi nauhahiomakoneella.

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöydät