Toimiva ratkaisu, jos pöytä keikkuu

Keikkuvan pöydän ongelma ratkeaa nopeasti ja helposti laittamalla pöydänjalkoihin säätöruuvit. Sen jälkeen pöytää voi vapaasti siirrellä, ja se seisoo aina yhtä vakaasti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
30 minuuttia
Hinta
8 euroa

Johdanto

Säätöruuvi koostuu kahdesta osasta: iskumutterista, joka kiinnitetään jalkaan ja säätöruuvista, joka kierretään isku-mutterin kierteisiin.

Säätöruuveja on monta eri kokoa, ja niiden avulla voi jatkaa pöydänjalan pituutta 15 mm:stä ylöspäin. Esimerkis-sä asennetaan 10 x 30 mm:n säätöruuvi 10 mm:n iskumutteriin. Tällä keinoin pöydänjalkoja saadaan jatkettua jopa 25 mm. Jos valitset toisen ruuvikoon, joudut ehkä käyttämään myös eri poraa kuin tässä esimerkissä.

Ensin porataan reikä, joka on hieman säätöruuvin leveintä kohtaa leveämpi. Sitten porataan tilaa iskumutterille.

ONGELMA:
Lattia on vino, joten pöytä keikkuu.

RATKAISU.
Pöytä seisoo vakaasti säätöruuvin avulla. Tämä on paljon toimivampi ratkaisu kuin jalan alle taitettu pahvinpala.

Vie aikaa

Noin puoli tuntia.

Hinta

Noin 5-8 €/pöydänjalka.

Vaikeusaste

Tehtävä on helppo, jos vain poraa tarkasti.

Ohjeet

1

Etsi pöydänjalan keskikohta piirtämällä ristikkäisviivat. Kuvassa näkyy säätöruuvin kaksi osaa: iskumutteri, joka asennetaan pöydän jalkaan, ja varsinainen säätöruuvi, joka ruuvataan mutterin kierteisiin.

2

Esiporaa lapioporalla tilaa säätö-ruuvin jalkaa (levein kohta) varten. Reiän pitää olla niin syvä, että koko säätöruuvin jalka saadaan upotettua pöy-dänjalkaan. Esimerkissä jalan levein kohta on 30 mm, joten käytämme 35 mm:n poraa.

3

Poraa tämän jälkeen reikään tilaa iskumutterille 12 mm:n poralla. Reiän pitää olla niin syvä, että koko säätö-ruuvin kierreosa mahtuu siihen.

4

Napauta iskumutteri reikään pienellä vasaralla. Mutterin pitää mennä pohjaan asti, jotta pienet hakaset saavat otteen. Ruuvaa säätöruuvi kiinni.

VINKKI: Käytä tarvittaessa pyörökeppiä lyöntikiilana, niin et vaurioita puuta.

5

Nyt voit kiertää säätöruuvia niin, että pöytä ei enää keiku. Näin pöydän-jalkaa voi pidentää jopa 25 mm.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöydät