Suurista laatoista valmistettu laattapöytä

Jos arvostat laadukasta käsityötä, tämä pöytä sopii sinulle. Se on vankkarakenteinen ja viimeistelty käsin. Jos et ole vielä kokeillut puusepäntaitojasi, mutta haluaisit tehdä niin, tällä pöydällä on hyvä aloittaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
350 euroa
Suurista laatoista valmistettu laattapöytä

Pöytä on valmistettu tammesta, ja pöytälev muodostuu kahdesta suuresta laatasta.

Johdanto

Pöydän alusta on sahattu suuresta tammilevystä. Artikkelissa on sahaussuunnitelma, josta näet, miten voit saada kaikki osat mahtumaan levylle mahdollisimman vähällä hävikillä.

Saat myös piirustukset ja vaiheet, joissa näytetään, miten teet mallin, jonka mukaan kaarevat jalat sahataan.

Lisäksi siinä on yksityiskohtaiset kuvia ja tekstiä sisältävät vaihe vaiheelta etenevät ohjeet, joista näet koko prosessin.

Vaihe vaiheelta etenevissä ohjeissa on seuraavat luvut:

  • Sahaaminen
  • Pöydänjalat
  • Kehyspuut
  • Yhdistäminen
  • Viimeistely

Saat myös rakennuspiirustukset, joissa on mitat ja materiaaliluettelo, jotta saat hyvän yleiskuvan rakenteesta ja käytettävistä tarvikkeista.

Pöydän päädyn yläreuna on samassa tasossa laattojen yläreunan kanssa ja viimeistelee pöydän reunat kauniisti.

Viistetty kulma kaarevien jalkojen yläosassa korostaa jalkojen ja kehyspuiden välistä siirtymää.

Keskimmäinen kehyspuu tukee laattoja ja tekee pöydästä erityisen tukevan.

Ohjeet

01
Sahaaminen 3 Vaihe

Pöydän jalusta on tammea, joka on kova puulaji. Siksi sahaan kannattaa hankkia uusi terävä terä, jotta se sahaa puun läpi parhaalla mahdollisella tavalla ja jotta sahausjäljestä tulee mahdollisimman siisti.

Sahaamista on aika lailla, joten aseta tarvittaessa työstettävän tason alle levy, joka kestää sahaamista, jotta työpöytä ei vahingoitu.

Hio levy ennen osien sahaamista ensin karkeudella 80 ja sen jälkeen karkeudella 120. Näin kaikki osat saavat tasaisen ja kauniin pinnan.

1

Mittaa pöytälevynä käytettävien laattojen korkeus kumipehmusteet mukaan lukien. Mittaa käytetään kehyspuiden tarkkaan sahaamiseen. Kun kumipehmusteiden korkeus vähennetään päätykehyspuiden (C) korkeudesta, saadaan pitkien kehyspuiden korkeus.

2

Sahaa osat. Tässä käytetään upotussahaa, jossa on ohjainkisko. Poista ensin vajaasärmäinen reuna ja sahaa sitten muut osat sahaussuunnitelman mukaisesti. Näin hävikkiä tulee mahdollisimman vähän.

3

Neljän jalkakappaleen pitkät sivut sahataan viistosti. On tärkeää, että nämä sahaukset tehdään samansuuntaisesti. Sahausten tulee olla 45 astetta, jotta jalat voidaan yhdistää suorassa kulmassa.

02
Pöydänjalat 6 Vaihe

Jokainen jalka koostuu kahdesta osasta, jotka kootaan yhteen suorassa kulmassa.

Osat sahataan pistosahalla sapluunan avulla. Kaarevat sivut ja yläreunan reunat viistetään, mikä antaa pöydälle ”kevyemmän” ilmeen.

Ennen kahden osan liimaamista ne kiinnitetään toisiinsa maalarinteipillä pitkään suoraan kappaleeseen niin, etteivät osat pääse liikkumaan. Kun osat ovat oikeilla paikoillaan, ne pidetään yhdessä teipillä, kunnes liima on kuivunut.

1

Piirrä pöydänjalat (A ja B) sapluunan mukaisesti neljään sahaamaasi levyyn - kaksi levyä kohti. Varmista, että asetat sapluunan levylle suorassa kulmassa.

2

Sahaa jalat (A ja B) pistosahalla. Aseta levy muutaman riman päälle. Tällöin levy on hieman koholla, ja pistosahanterälle jää runsaasti tilaa. Sahassa kannattaa käyttää uutta terää, jotta sahausjäljestä tulee mahdollisimman tasainen ja siisti.

3

Jalkojen reunat jyrsitään, jotta kaarevaan osaan ja yläreunaan muodostuu 5 millin viisto reuna. Jalkoja EI jyrsitä pitkältä sivulta.

4

Teippaa kunkin pöydänjalan kaksi osaa yhteen maalarinteipillä siten, että ne painautuvat tiiviisti toisiaan vasten. Osien liimaamiseen käytettävä PU-liima voi vaahdota ja siirtää osia, jos ne eivät ole tiukasti kiinni toisissaan.

On tärkeää, että pöydänjalan kaksi osaa ovat kohdakkain. Teippi pitää osat tiiviisti yhdessä.

5

Levitä liimaa kappaleiden A ja B pitkille sivuille ja yhdistä nämä kaksi osaa yhdeksi jalaksi suorassa kulmassa. Kun olet koonnut jalan, kiinnitä osat toisiinsa teipillä ja anna kuivua.

6

Poista ylimääräinen liima kuivumisen jälkeen. Se onnistuu helpoiten vanhalla taltalla. Hio tarvittaessa hienolla hiomapaperilla, esimerkiksi karkeudella 120.

03
Kehyspuut 3 Vaihe

Jalustan yläosa koostuu rungosta, jossa on kaksi pitkää kehyspuuta ja kaksi lyhyttä päätykehyspuuta. Kahden pitkän kehyspuun välissä on laattoja tukeva ja rakennetta vahvistava kehyspuu keskellä.

Lyhyet päätykehyspuut ja kaksi sivukehyspuuta katkaistaan päistä 45 asteen kulmassa, jotta pöydän runko voidaan yhdistää jiirisahauksella. Keskimmäisen kehyspuun päät on sahattu suoraan, ja se asetetaan lyhyiden kehyspuiden väliin.

Kehyspuihin tehdään viistetyt reunat. Ne viimeistelevät pöydän kauniisti.

1

Sahaa jalustan sivukehyspuut ja keskimmäinen kehyspuu (D ja E). Sivukehyspuut jyrsitään alareunan ulkoreunasta ja yläosan sisäreunasta, kun taas keskimmäinen kehyspuu jyrsitään yläosan kummastakin reunasta.

2

Lyhyet ja pitkät kehyspuut (C ja D) katkaistaan päistä 45 asteen kulmassa, jotta ne voidaan yhdistää siisteillä jiiriliitoksilla. Katkaisu onnistuu helposti katkaisu-/ jiirisahalla, joka säädetään 45 asteen sahauskulmaan.

Ylimääräisiä 45 asteen kulmaan leikattuja palikoita tarvitaan myöhemmin lyhyiden kehyspuiden (C) viimeistelyssä.

3

Viistetyt reunat viimeistelevät pöydän reunat kauniisti. Kun kehyspuiden (C ja D) alaosassa ja jalkojen (A ja B) yläosassa on viistetyt reunat, syntyy hieno syvennys, joka antaa pöydälle ”kevyemmän” ilmeen.

04
Asennus 9 Vaihe

Aloita jalustan kokoaminen yhdistämällä kehyspuut rungoksi. Keskimmäinen kehyspuu takaa erityisen lujan rakenteen ja tukee rakenteen päälle pöytätasoksi asennettavia laattoja.

Keskikehyspuun (E) ja jalkojen asennuksessa käytetään tappeja ja liimaa. Kun osat on liimattu, runko kiinnitetään teipillä ja jokaisesta kulmasta muutamalla kolmionmuotoisella palikalla, joihin puristimet kiinnitetään.

Jalat kiinnitetään myös tapeilla ja liimalla ja vahvistetaan kulmalistoilla.

1

Poraa tappien reiät keskikehyspuuhun (E), kaksi kumpaankin päähän. Merkitse ensin reikien paikat ja poraa sitten 10 millin poranterällä, jossa on syvyysrajoitin.

2

Aseta merkkausnastat reikiin ja merkitse lyhyisiin kehyspuihin (C) kohdat, joihin porataan reiät keskimmäistä kehyspuuta varten. Kehyspuun (C) keskikohtaan on piirretty viiva, joten vain tappien korkeus on merkittävä.

3

Kehyspuut (C ja D) kootaan rungoksi. Keskimmäisen kehyspuun (E) tapit asetetaan reikiin ja liimaa levitetään pitkien kehyspuiden ja keskimmäisen kehyspuun päihin. Tämä muodostaa lujat liitokset. Kiinnitä teippiä pitkiin kehyspuihin rungon pitämiseksi koossa.

Levitä liimaa koottavien osien toiselle puolelle. Poista ylimääräinen liima kuivumisen jälkeen.

4

Pidä liitokset paikoillaan puristimilla. Jos kiinnität kaksi reikää sisältävän suorakulmaisen kolmion rungon sisäpuolen kulmaan, puristimet on helppo kiinnittää. Käytä ulkopinnalla palikkaa, jotta puristimet eivät jätä jälkiä.

5

Liimaa pieni kolmio (F) lyhyisiin kehyspuihin (C). Ne ovat hieman korkeampia kuin pitkät kehyspuut, joten jiirisahauksesta syntynyt viisto leikkaus on näkyvillä. Päädyn kolmio antaa suorakulmaisen viimeistelyn lyhyille kehyspuille.

6

Merkitse tappien paikat pöydänjalkoihin. Niitä on oltava yhteensä neljä, kaksi kummallakin puolella. Aseta ensin tukilevyt kehyspuihin parilla puristimella. Levyt varmistavat jalkojen oikeat sijainnit, jotta ne ovat linjassa kehyspuiden kanssa.

7

Poraa reiät jalkaan ja kiinnitä tapit kehyspuihin. Reiät porataan 10 millin poralla käyttämällä syvyysrajoitinta, jotta niistä ei tule liian syviä. Levitä liimaa myös kehyspuihin ja jalkoihin. Näin saat lujat liitokset.

8

Pidä jalat kiinni puristimilla, kunnes liima on kuivunut. Poista sitten ylimääräinen liima. Puristimet tarttuvat hyvin jalan kaarevaan osaan. Jälkiä ei jää käytettäessä puristimia, joiden puristinosassa on pehmeää muovia.

9

Kiinnitä kolmiolista (G) kulmaan vahvistamaan sitä. Lista on noin 20 cm pitkä, ja se sahataan levyjen jiirileikkausjäämistä. Lista liimataan paikoilleen ja sitä pidetään tilapäisesti paikallaan puristimilla.

05
Viimeistely 4 Vaihe

Puu kannattaa öljytä ennen pöydän käyttöönottoa. Öljy muodostaa pintaan rasvalta ja lialta suojaavan kalvon. Puuta öljyttäessä on tärkeää levittää useita ohuita kerroksia, jotka saavat kuivua ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Näin varmistetaan, että öljy kovettuu kunnolla eikä pinta jää tahmeaksi.

Jos haluat suojata pöydänjalkoja ja lattiaa, aseta pienet pehmusteet jalkojen alle. Valitsemalla naulattavat pehmusteet voit olla varma, että ne pysyvät paikoillaan.

1

Jalusta öljytään kokoamisen jälkeen, mutta ennen laattojen asentamista. Käytä kovapuulle tarkoitettua öljyä. Noudata pakkauksen ohjeita ja muista poistaa ylimääräinen öljy, jotta pinnasta ei tule tahmea.

2

Aseta muovipehmusteet jalkojen alle, jos lattialla on matto. Laminaatti- tai puulattialla kannattaa käyttää huopatassuja. Muovipehmusteet naulataan paikoilleen.

3

Laattojen alle asetetaan pienet kumipehmusteet. Ne asetetaan kulmiin ja niiden avulla varmistetaan, että laatat pysyvät hyvin paikoillaan. Jos käytät pöytää ulkona, ne varmistavat myös, ettei kehyspuiden ja laattojen väliin jää vettä.

Pöytätaso koostuu kahdesta neliönmuotoisesta laatasta (59,2 x 59,2 cm), mutta voit käyttää myös neljää laattaa, joiden koko on 29,5 x 59,2 cm. Tee pöytä käyttämiesi laattojen mittojen mukaan.

Materiaalit

  • 1 pöytätaso, paksuus 30 mm, tässä tammea ja vajaasärmäisillä reunoilla
  • 2 laattaa, 59,2 x 59,2 cm
  • 16 puutappia, 10 x 40 mm
  • PU-liimaa
  • Niittejä, 1,1 x 13 mm (listoille)
  • Työtasoöljyä
  • 4 muovipehmustetta jalkoihin
  • 8 kumipehmustetta, korkeus 4 mm
  • 9 kumipehmustetta, korkeus 2 mm

Erikoistyökalut

  • Upotussaha ohjainkiskolla
  • Poran syvyysrajoitin

Vie aikaa

2-3 päivää mukaan lukien kuivumisajat.

Hinta

Noin 350 euroa.

Vaikeusaste

Tämä pöytä vaatii hieman kokemusta, kun jalat sahataan mallin mukaan ja kiinnitetään tapeilla.

Piirustus

Sahaussuunnitelma

Sahaussuunnitelma on kätevä, sillä sen avulla varmistetaan, että kaikki osat pystytään sahaamaan levystä. Neljästä kappaleesta (26 x 66 cm) tehdään kaarevat jalat (A ja B). Jos valitset levyn, jossa on vajaasärmäiset reunat, on helpointa sahata ensin suoraan toiselta pitkältä sivulta.

Sahaussuunnitelma

Pöydänjalkojen sapluunan tekeminen

Pöydänjalkojen sahaamiseen tarvitaan sapluuna. Tee se piirtämällä ensin täysikokoinen pöydänjalka paperille, joka on jaettu pieniksi ruudukoiksi, jotta mitat on helpompi siirtää levylle. Tässä sapluuna sahataan lastulevystä. Ole varovainen sahatessasi, jotta sahauskohdasta
tulee mahdollisimman tasainen. Kun sapluuna on valmis, hio reunoja hieman epätasaisuuksien poistamiseksi. Piirrä jalat sapluunaa apuna käyttäen levyihin, joista jalat sahataan. Jokaiseen levyyn pitäisi mahtua kaksi osaa.

Pöydänjalkojen sapluunan tekeminen

Pöytätaso koostu kahdesta neliönmuotoisesta laatasta, joiden mukaan jalusta on sovitettu. Vaihtoehtoisesti voit valita neljä suorakaiteen muotoista laattaa.

Kaarevat jalat (A ja B) ovat leveät yläosasta ja kapeat alaosasta. Ne sahataan mallin mukaan ja liimataan yhteen.

Jalustan rungon yläosassa on neljä sivukehyspuuta (C ja D) ja yksi kehyspuu (E) keskellä. Päätyjen lyhyet kehyspuut ovat hieman muita korkeampia, jotta ne olisivat linjassa laattojen kanssa.

Jalat kiinnitetään kehyspuihin (C ja D) tapeilla. Neljä kullekin jalalle, mikä tekee liitoksista erityisen vahvat.

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöydät