Pelasta pöytälevy tyylikkäällä rusetilla

Nyt on aika tarttua sahaan ja talttaan. Luvassa on tarkkaa käsityötä ja niin tyylikäs puuliitos, että se saa leuat loksahtamaan. Tässä jutussa näytetään, miten pelastat pöytälevyn tyylikkäästi!

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
10 euroa

Johdanto

Mitä pitempään lankku kuivuu huoneenlämmössä, sitä isompi vaara on, että se halkeaa. Haljenneen lankun voi yrittää korjata alta päin naulalla tai ruuvilla, tai halkeaman päälle voi ruuvata tökerön naulauslevyn. Paljon parempi vaihtoehto on tarttua talttaan ja korjata lankku siistillä rusetilla.

Rusetti on käytännössä pieni puukapula, joka upotetaan lankkuun halkeaman molemmille puolille. Rusetti estää lankkua vääntymästä ja pysäyttää puun halkeamisen. Lankkupöytään upotettu rusetti näyttää erittäin tyylikkäältä, eikä sen tekemiseen tarvita suurta työkaluarsenaalia. Käsisaha, pari erikokoista talttaa, porakone, viila ja höylä riittävät mainiosti.

Viimeiseen silaukseen eli rusetin upottamiseen tarvitaan sikli, joka on kuin äärimmäisen ohut kaavin. Halvimmat siklit maksavat vain noin kahdeksan euroa, ja niitä myydään kaikissa rautakaupoissa.

Voit päättää muodon ja värin itse

Liitoskappaleen ei ole pakko olla rusetti, vaan se voi näyttää miltä tahansa. Tässä jutussa näytetään, miten teet perinteisen rusetin. Voit kuitenkin käyttää mielikuvitustasi ja muotoilla liitoskappaleen oman makusi mukaan. Ainoa vaatimus on, että liitoskappale on keskeltä kapea ja päistä leveä, jotta se pitää lankun koossa.

Liitoskappaleen pitää näyttää mahdollisimman hyvältä, joten sen tekemiseen kannattaa käyttää tyylikästä jalopuuta. Tulimme siihen tulokseen, että musta eebenpuu sopii erinomaisesti yhteen 1860-luvun tammipöydän pinnassa. Työn iloa!

Ohjeet

01
Piirrä rusetti 4 Vaihe

Aloita rusetin tekeminen etsimällä sopiva puukapula ja piirtämällä rusetin ääriviivat. Rusetin koko riippuu lankun leveydestä ja halkeaman koosta. Tee rusetista mieluummin liian iso ja paksu kuin liian pieni ja ohut, jotta vääntyvä lankku ei halkaise sitä kahteen osaan.

1

Merkitse kapulan keskikohta. Mittaa seuraavaksi kapulan koko ja merkitse keskelle sahauslinja. Jos kapula on viisi senttiä leveä kuten tässä, tee merkit 1,5 sentin päähän molemmista reunoista.

2

Piirrä rusetin ensimmäinen puoli. Piirtämisessä kannattaa käyttää apuna suorakulmaa.

3

Kohdista viivat keskilinjalla oleviin pisteisiin, jotta viivat osuvat varmasti oikeisiin kohtiin.

4

Merkkiviivat ovat siistit ja symmetriset. Jos olet tyytyväinen kuvioon, voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen.

02
Sahaa rusetti tukikapulan avulla 4 Vaihe

Rusetin sahaamisessa pitää olla erittäin tarkkana, jotta liitoskappaleen reunoista ja päistä tulee terävät ja suorakulmaiset. Jos käytät sahaamiseen tavallista käsi­ sahaa kuten tässä jutussa, voit tukea terän oikeaan asentoon puukapulalla.

1

Purista tukikapula ja liitoskappale toisiinsa ruuvipuristimella kuvassa näkyvällä tavalla.

2

Sahaa tukikapulan läpi rusetin reunaviivoja pitkin.

3

Sahaa kapulan puoliväliin asti, käännä puu toisin päin ja sahaa loput toiselta puolelta. Pidä sahaa tarkasti suorassa kulmassa rusetin merkkiviivaan nähden. Voit siistiä rusetin reunat lopuksi viilalla.

4

Veistä rusetin nurkat viistoiksi siklillä. Käytä sikliä varovasti, jotta nurkat eivät kavennu liikaa. Veistämisen tarkoitus on helpottaa liitoskappaleen upottamista.

03
Piirrä kuvio pöytälevyyn 2 Vaihe

Jos upotat rusetin pöytä­ levyn reunaan kuten tässä jutussa, voit puristaa rusetin kiinni lankkuun siksi aikaa, kun naarmutat rusetin reunaviivat veitsellä. Puristimesta ei kuitenkaan ole apua, jos rusetti tulee pöytälevyn keskelle. Siinä tapauksessa voit liimata rusetin väliaikaisesti kiinni pöytälevyyn. Älä levitä liimaa rusetin viereen.

1

Purista rusetti kiinni pöytälevyyn kapeampi puoli eli siklillä veistetty pinta alaspäin. Asettele puristimen leuat siten, että pystyt naarmuttamaan rusetin reunaviivat puristimesta huolimatta.

2

Naarmuta rusetin ääriviivat terävällä veitsellä. Pidä veistä hieman vinossa, jotta saat tehtyä reunaviivat aivan rusetin viereen.

04
Veistä ja liimaa 5 Vaihe

Nyt lankkuun pitää ”vain” veistää kolo ja liimata rusetti kiinni. Se voi kuulostaa helpolta mutta on työn vaikein vaihe. Aluksi rusetin kohdalle porataan monta reikää, ja niiden väliin jäävät puukaistaleet poistetaan varovasti erikokoisilla taltoilla. Poraamisessa on tärkeää käyttää syvyysrajoitinta.

1

Asenna porakoneeseen syvyysrajoitin tai liimaa poranterän varteen pätkä maalarinteippiä. Reikien pitää olla kaksi milliä matalampia kuin rusetin. Viimeiset kaksi milliä poistetaan myöhemmin taltalla.

2

Merkitse rusetin reunat varovasti iskemällä niiden kohdalle kertaalleen leveällä taltalla. Reunojen pitää olla tarkasti pystysuorat.

3

Veistä seuraavaksi vaakasuorassa reunoja kohti, mutta varo, ettei terä mene liian pitkälle. Vaihtele veisto­ suuntaa, kunnes kolo on täydellinen.

4

Levitä puuliimaa kolon reunoille sekä rusetin pohjaan ja reunoille.

5

Paina rusetti koloon puristimella. Odota, että liima kuivuu ja hio pinta. Ellet voi käyttää puristimia, voit asettaa levyn päälle laudan ja puristaa sen kiinni päistä.

Vie aikaa

4-6 tuntia + kuivumisaika.

Hinta

Liima, sikli ja puukapula maksavat vähän yli 10 euroa.

Vaikeusaste

Rusetin tekeminen on vaikeaa, ja taltan käyttäminen vaatii taitoa. Tyylikkään puuliitoksen tekeminen ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöydät