Näin teet kalanruotopöydän

Jäikö kalanruotolattiasta ylimääräisiä lautoja? Haaveiletko tyylikkäästä ja ainutlaatuisesta ruokapöydästä? Tee pöytälevyn pintaan kalanruotokuvio. Se on helppoa ja näyttää uskomattoman hyvältä!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
450 euroa
Ruotoa pöytään: Tähän pöytään tehdään perinteinen kalanruotokuvio, jollaisia on vanhojen arvoasuntojen lattioissa. Sauvat voi asentaa myös monilla muilla tavoilla.

Tähän pöytään tehdään perinteinen kalanruotokuvio, jollaisia on vanhojen arvoasuntojen lattioissa. Sauvat voi asentaa myös monilla muilla tavoilla.

Johdanto

Kalanruotolattian tekemisestä jää yleensä yli muutaman neliön verran lautoja. Niille on vaikea keksiä järkevää käyttöä, sillä muutama lauta ei riitä edes pienen huoneen lattiaksi. Lautoja ei kannata heittää menemään, sillä niitä voi käyttää luovasti kuten tässä jutussa.

Kalanruotokuvio sopii erinomaisesti ruokapöytään. Lattialaudoista voi tehdä monia erilaisia kalanruotokuvioita. Markkinoilla on erivärisiä kalanruotolautoja, joita sanotaan myös sauvoiksi. Tässä jutussa pöytään tehdään kalanruotokuvio mäntylevystä sahatuista palasista.

Näin teet kalanruotopöydän

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten rakennat ainutlaatuisen kalanruotopöydän. Sauvojen sahaaminen vie jonkin verran aikaa, sillä ne pitää sahata millintarkasti. Se ei ole vaikeaa. Näytämme, miten:

 • sahaat pöytälevyn ja sauvat
 • rakennat pöydän rungon
 • liimaat sauvat kiinni pöytälevyyn
 • käsittelet pöydän epoksilla

Ohjeet

01
Sahaa pöytälevy ja sauvat 5 Vaihe

Pöytälevy tehdään sahaamalla lastu­ levystä 185 senttiä pitkä ja 85 senttiä leveä pala. Voit ostaa levyn valmiiksi mittaan sahattuna tai sahata levyn itse esimerkiksi käsisirkkelin ja ohjainkiskon avulla.

Mäntylevyt sahataan seitsemän senttiä leveiksi laudoiksi eli kalanruotokuvion sauvoiksi. Työ sujuu helposti pöytäsirkkelillä, mutta sahaamiseen voi käyttää myös käsisirkkeliä.

1

Sahaa pöytälevy. Tässä käytetään käsisirkkeliä ja lautaa, joka puristetaan kiinni levyyn. Levystä tulee suora, kun se sahataan ohjainta pitkin.

2

Piirrä levyyn linjat. Mittaa levyn keski­ linja ja piirrä ohjainviivat sen molemmille puolille. Tässä viivat piirrettiin 12 sentin päähän keskilinjasta.

3

Jätä reunoille leikkausvaraa. Piirrä kalanruotokuvion reunalinjat noin sentin päähän levyn reunoista. Sahaa levy sopivan kokoiseksi vasta lopuksi.

4

Sahaa sauvat. Levyt on sahattu jo aiemmin seitsemän sentin levyisiksi suikaleiksi. Nyt ne sahataan tarkasti 45 sentin pituisiksi.

5

Tee koeladonta. Asettele sauvat levylle kalanruotokuvioon. Älä liimaa sauvoja kiinni, ennen kuin olet varma, että laudat sopivat paikoilleen. Lyhennä sauvat vasta, kun olet liimannut ne kiinni levyyn.

02
Rakenna runko itse 2 Vaihe

Tämä pöytä rakennettiin itse alusta loppuun asti. Voit rakentaa oman pöy-täsi kokonaan itse tai liimata sauvat vanhan pöydän pintaan. Jos päätät rakentaa pöydän itse, voit tehdä sen monella eri tavalla. Voit kiinnittää jalat runkoon esimerkiksi kulmaraudoilla tai kierre tangoilla. Tässä kierretangot upotetaan jalkoihin ja kiinnitetään pöydän runkoon muttereilla.

1

Rakenna pöydän runko. Sahaa osat 45 asteen kulmassa katkaisu- ja jiirisirkkelillä. Tämä runko rakennetaan höylätystä männystä. Kiinnitä laudat pöytälevyyn parkettiliimalla ja muutamalla 4x40 millin ruuvilla.

2

Asenna jalat. Rautakaupoissa on erikoiskiinnikkeitä, jotka on tarkoi-tettu pöydänjalkojen asentamiseen. Jalat asennetaan levyn nurkkiin ja ruuvataan kiinni sisäpuolelta. Sahaa runkopuihin urat kiinnikkeen reu-nojen kohdalle ja paina kiinnikkeen siivet uriin. Jalat voi kiinnittää levyyn myös muilla tavoilla.

03
Liimaa sauvat kiinni pöytälevyyn 5 Vaihe

Sauvat on sahattu, ja niistä on tehty koeladonta. Sauvojen asentamisessa pitää olla tarkkana, jotta kalanruoto­ kuviosta tulee suora.

Sauvat liimataan kiinni samalla parkettiliimalla, jota käytetään lattialautojen liimaamiseen. Levitä liima levylle nelimillisellä hammaslastalla.

1

Sahaa viimeiset sauvat. Sahaa päätylaudat sopiviksi. Asenna sauvat apuviivojen mukaan.

2

Pyöristä sauvojen reunat. Kalanruotokuvio korostuu, kun lautojen reunat höylätään pyöreiksi.

3

Nyt kaikki laudat ovat paikoillaan, ja ne voi liimata kiinni levyyn. Sauvojen asentaminen on pikkutarkkaa työtä, jossa tulee helposti virheitä. Varaa työhön muutama ylimääräinen lauta.

4

Liimaa sauvat kiinni. Levitä levylle noin sentin paksuinen kerros parkettiliimaa ja paina sauvat kiinni. Levitä liimaa parin sauvan kohdalle kerrallaan.

5

Nyt sauvat on liimattu kiinni. Sauvojen päät on sahattu poikki, ja kuvio on valmis.

04
Käsittele pöytälevy epoksilla 6 Vaihe

Kun sauvat ovat paikoillaan, on aika tasoittaa pöydän pinta. Siihen käytetään epoksia, johon sekoitetaan mustaa väriainetta. Väri korostaa kalanruotokuviota entisestään.

Tasoita raot, hio pöytä ja levitä pöydälle lopuksi kerros läpinäkyvää epoksia. Epoksia ei ole pakko käyttää, mutta se tekee pöydän pinnasta siistin ja kiiltävän.

1

Sekoita väriaine epoksiin. Tässä käyte-tään mustaa väriä.

2

Levitä epoksi ruiskulla ja täytä sauvojen väliset raot kokonaan. Ole varovainen, jotta epoksia ei kulu liikaa.

3

Kaikki raot on nyt täytetty. Hio koko pöytä sileäksi epäkeskohiomakoneella, kun epoksi on kuivunut. Käytä jyväkoon 120 hiomapaperia.

4

Öljyä pöytä. Tumma pöytä öljy saa pinnan näyttämään patinoituneelta. Pyyhi liika öljy pois ja levitä toinen kerros.

5

Kaada epoksi pöydälle. Levitä epoksi lastalla, kun öljy on kuivunut vuorokauden. Älä käytä epoksia liikaa.

6

Pöytä on nyt valmis. Epoksi kuivuu parissa vuorokaudessa. Maalaa sillä aikaa pöydän runko mustaksi. Valmis pinta on niin kirkas, että pöydällä oleva kukka heijastuu sen pinnasta.

Materiaalit

 • Mäntyä sauvojen tekemiseen. Tässä käytettiin hyllylevyjä, mutta lattialaudatkin kelpaavat.
 • Lastulevyä pöytälevyksi
 • Epoksia
 • Mustaa epoksiväriä
 • Parkettiliimaa
 • Kulmarautoja pöydän rungon kiinnittämiseen

Erikoistyökalut

 • Työntöhöylä
 • Pöytäsirkkeli

Vie aikaa

Viikonlopun.

Hinta

Tämä pöytä maksoi noin 450 euroa.

Vaikeusaste

Sauvojen sahaaminen vie aikaa. Kalanruotopöydän tekeminen on pikkutarkkaa mutta melko helppoa työtä.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pöydät