Fiksussa sohvapöydässä on piilotettu säilytystila

Pöytätason keskellä oleva kätketty lokero mahdollistaa vaikkapa kaukosäätimien piilottamisen, joten ne eivät ole tiellä pöydällä, kun niitä ei tarvita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
150 euroa

Johdanto

Useimmille on tuttua se, että sohvapöytä täyttyy kaukosäätimistä, aikakauslehdistä, puhelimien latureista ja ja muusta tavarasta.

Tämän fiksun sohvapöydän avulla pääset eroon sekasotkusta. Rakennamme nimittäin sohvapöydän, jossa on piilolokero tavaroiden säilytystä varten. Enää ei tarvitse kasella sekasotkua.

Varaa riittävästi aikaa pöydän osien sahaamiseen, mutta muuten projekti on melko yksinkertainen. Olemme päättäneet käsitellä valmiin sohvapöydän valkoisella öljyllä, mutta voit tietenkin itse valita, millaisen pintakäsittelyn haluat omaan sohvapöytääsi.

Ohjeet

01
Osien sahaaminen 2 Vaihe

Pöytälevyn laudat (A ja B), jalat (D) ja kaksi reunuskehikon osaa (C) sahataan 26 millin liimapuulevystä. Pöytätason laudat ovat säännöllisen muotoisia, ja niissä on suorat kulmat. Siksi ne voidaan sahata suoraan materiaaliluettelon mittojen mukaan. Reunakappaleiden pyöreät muodot ja jalkojen vinot kulmat kannattaa ensin piirtää pahvimalliin.

Hio sahatut osat täysin sileiksi. Hiominen voidaan tehdä käsin, mutta se on helpointa hiomakoneella.

1

Merkitse kaikki liimapuulevyn osat. Jalat (D) ja jalustan osat (C) on helpointa piirtää tekemällä ensin malli pahvista.

2

Sahaa osat irti. Pyöreät muodot tehdään pistosahalla, kun taas suorat leikkaukset saa sahattua parhaiten pyörösahalla, jossa on ohjauskisko. Hio kaikki pinnat täysin sileiksi.

02
Kokoa pöytälevy 4 Vaihe

Pöytälevyn laudat (A ja B) kootaan yhteen lamelleilla. Tämä vaatii lamellijyrsimen, jolla jyrsitään pieni ura niille sivuille, joissa osat asetetaan vastakkain. Urassa olevat lamellitapit liimataan, ja ne pitävät osat paikoillaan. Jokaisessa liitoksessa käytetään kahta lamellitappia.

1

Asettele neljä pöytälevyn lautaa (A ja B) yhteen. Aseta kaksi lamellia kumpaankin liitokseen tasaisin välein. Jätämme noin 2 sentin etäisyyden reunaan ja 1,6 sentin etäisyyden lamellien väliin. Merkitse osien paikat ja nimeä ne, jotta tiedät, miten ne kootaan myöhemmin.

2

Jyrsi sitten merkintöjen mukaan. Lamellijyrsin säädetään materiaalin paksuuden mukaan.

3

Kiinnitä pöytälevyt (A ja B) toisiinsa lamelleilla ja liimalla. Tarkista ennen aloittamista, että jyrsinterät sopivat yhteen.

4

Kiinnitä pöytälevy muutamalla pitkällä liimapuristimella ja anna liiman kuivua.

03
Kokoa pöytä 4 Vaihe

Reunuskehikko pitää pöydän koossa. Se tehdään kiinnittämällä pohjalevy (J) kahteen reunuskehikon osaan (C). Näin pöytälevyn alle jää samalla tyhjä tila. Se on ontto tila, jota voi käyttää myöhemmin säilytystilana. Jalkojen (D) ruuvit piilotetaan kiertämällä ne kiinni sisäpuolelta.

1

Pohjalevy (J) kiinnitetään reunuskehikon osien (C) kaarevalle puolelle liimalla ja 1,2 x 20 millin nauloilla. Pyöristä sitten pohjalevyn kulmat hiomapaperilla.

2

Esiporaa 4 millin poranterällä kohtiin, joissa jalat (D) on asennettava reunuskehikkoon (C). Jalkojen paikat merkitään ensin lyijykynällä.

3

Kiinnitä jalat (D) reunuskehikkoon (C) sisäpuolelta 4,0 x 40 millin ruuveilla. Käytä kahta ruuvia kussakin liitoksessa.

4

Asenna pöytälevy paikalleen. Liimaa kosketuspinnat yhteen ja kierrä 5,0 x 60 millin ruuvit valmiiksi poratun reiän läpi reunuskehikon kulmiin (C). Pohjalevy (J) naulataan kiinni lyhyisiin sivuihin 1,2 x 20 millin nauloilla.

04
Tee salpamekanismi 5 Vaihe

Piilotettu säilytystila avataan yksinkertaisella mekanismilla. Listasta tehty palikka nostaa pöytälevyn liikkuvaa osaa muutaman sentin ylöspäin, ja sitten voit nostaa levyn kokonaan ylös sormilla.

1

Taitelistat (H) kiinnitetään liimalla ja 1,2 x 20 millin nauloilla. Etäisyyden pöydän yläreunaan on oltava 9 milliä. Toisen puolen keskikohtaan jätetään hieman yli 15 millin rako lukitussalpaa varten.

2

Pieni lista (F) asennetaan aukon päälle liimalla ja nauloilla. Lukitussalpa (E) asetetaan aukkoon pystysuoraan, ja sen osumakohta pohjalevyyn (J) merkitään.

3

Talttaa pohjalevyä (J) kohdasta, johon lukitussalvan (E) sijainti on merkitty. Käytä talttaa varovasti, jottei levy halkea.

4

Liimaa kiila (G) lukitussalvan (E) taakse, jotta se ei pääse putoamaan. Kiila pitää asettaa niin, että lukituspalikan yläreuna on samassa tasossa taitelistojen kanssa (H).

5

Käsittele vielä pöytä valkoisella öljyllä, jota voi levittää rätillä. Pohjakäsittele ensin rrotettava pöytälevy. Lakkaa se lopuksi valkoisella lakalla.

Materiaalit

26 mm paksu liimapuulevy:

  • 2 pöytälevyä (A), 17 x 70 cm
  • 2 pöytälevyä (B), 17 x 46 cm
  • 2 reunuskehikon osaa (C), katso mitat piirustuksesta
  • 4 jalkaa (D), katso mitat piirroksesta

9 x 15 mm lista:

  • Lukitussalpa (E), 15 cm
  • Lista (F), 5 cm
  • Kiila (G), 2 cm
  • Taitelistat pöytälevyyn (H), yhteensä 1,6 m

4 mm ristivaneria:

  • Pohjalevy (J), 62 x 72 cm

9 mm koivuvaneria:

  • Irrotettava taso (K), 36 x 46 cm

Lisäksi:

  • 8 lamellitappia
  • 1,2 x 20 mm nauloja
  • 4,0 x 40 mm ja 5,0 x 60 mm ruuveja
  • puuliimaa
  • pohjustusainetta
  • lakkaa
  • puuöljyä

Vie aikaa

Päivä työtä sekä kuivumisaika.

Hinta

Alkaen noin 150 euroa. Se on kiinni käyttämästäsi puulajista.

Vaikeusaste

Projekti on melko yksinkertainen, mutta luonnostellessa ja sahatessa on oltava huolellinen. Useiden osien kun täytyy sopia yhteen.

Piirustus

Pöytä tehdään pääasiassa sauvaliimatusta puulevystä. Sitä on saatavana eri puulajeina - ja usein alennettuun hintaan. Alapuoli on päällystetty 4 millin ristivanerilla. Pöytälevyn keskellä on 9 millin vanerilevy, joka ei paina liikaa, kun se nostetaan pois.

Video

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Levitä liima pensselillä

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Pöydät